Proslavljena 250. obljetnica Župe Punitovci

PUNITOVCI (TU) – Župa sv. Ladislava, kralja u Punitovcima svečano je od 28. do 30. rujna slavila 250 godina postojanja. Središnje misno slavlje u župnoj crkvi u Punitovcima predvodio je izaslanik nadbiskupa Đure Hranića, preč. Mato Gašparović, nekadašnji punitovački župnik, ravnatelj nadbiskupijske Ustanove za uzdržavanje klera.

Uz župnika domaćina dr. Đuricu Pardona, koncelebrirali su Nikola Grgić, svećenik u miru, prof. Slavko Platz, svećenik u miru, Tomislav Benaković, župnik u Vuki, Božidar Petrović, župnik u Budimcima, Dominik Ralbovsky, kapelan u Bečeju i Luka Marjanović, prof. u miru.

Uz sestru Renatu Bunjovu, voditeljicu Misijskog centra u Josipovcu, slavlju su nazočile i sestre sv. Križa iz Đakovu. Pozdravnu riječ dobrodošlice uputio je član ŽEV-a Igor Kovačević: „Naši župljani se 250 godina okupljaju u našim crkvama slaveći Gospodina, slušajući Božju riječ, ohrabrujući se na putu života ka Kraljevstvu Božjem.“ Govoreći o župi u kojoj žive Hrvati i Slovaci, a nekada i Nijemci, naglasio je: „Kroz slavlje ove velike obljetnice zahvaljujemo Gospodinu Bogu za prošlost i upućujemo mu iz sadašnjeg trenutka molitve nade za budućnost naše župe. Tražeći od Boga pomoć, utječemo se sv. Ladislavu, kralju, našem nebeskom zaštitniku, da za nas kod Svevišnjega isprosi bolja i ljepša vremena u kojima ćemo u zajedništvu i jedinstvu naših naroda rasti brojem i svetošću“.

Pozdravljajući preč. Gašparovića, župnik Pardon govorio je o povijesti sela Punitovci i župe koja prvotno obuhvaćala i sela Beketinci, Široko polje i Vuka, koja je 1942. godine odvojena od punitovačke župe u posebnu župu, rekavši da je župa sa sadašnjim župnikom imala 23 župnika i 56 kapelana. Istaknuo je i zasluge bivših župnika u ovoj sredini, naseljavanju slovačkih mjesta Josipovca i Jurjevca i nekadašnjih stanovnika Krndije, Nijemaca, kao i sadašnjem zajedničkom življenju Hrvata i Slovaka u ovoj župi.

„Svi bismo željeli da ova župa živi još dugo godina i da dočeka još koju veliku i lijepu obljetnicu. No, isto tako dobro znamo kako je župa živa zajednica i da je tvore živi ljudi. Svjesni smo da nas je pritisnula kriza iseljavanja i smanjenja stanovništva. Izumremo li, teško da će naša župa moći slaviti slijedeći jubilej. Stoga, svima nazočnima, a osobito iseljenima iz naših sela, čestitam ovaj veliki jubilej, nadajući se da će i u budućnosti biti dovoljno vjernika koji će s ljubavlju hvaliti Boga“, rekao je među ostalim župnik.

Predvoditelj slavlja svim je župljanima i onima koji su na bilo koji način povezani sa župom u ime Nadbiskupa Hranića čestitao njezinu 250. obljetnicu. „Na ovom mjestu, s posebnim osjećajima poštovanja, zahvaljujemo Gospodinu za sve one koji su se ugradili u ovu župu, svećenicima koji su djelovali u njoj i njezinim vjernicima. Od osnutka župe 1767. godine pa do danas, a nadam se da će tako biti i u budućnosti, župa Punitovci i mjesta koja joj pripadaju usko su povezani na raznim područjima života i djelovanja, u toj pripadnosti isprepliću se vjerski, kulturni i društveni život. To je zajedništvo vaše pripadnosti, vašeg identiteta – vjerskog i nacionalnog. Dva i pol stoljeća uspostave ove župe nije samo prošlost koju spominjemo, već je to i stvarnost naše sadašnjosti“, rekao je na početku homilije preč. Gašparović.

Zahvaljujući Bogu za trajnu nazočnost po njegovoj Riječi, svetim sakramentima i djelima ljubavi, propovjednik je dodao: „Neka vam ovaj visoki jubilej još više ojača pripadnost župi u vjeri zajedništva Presvetoga Trojstva. Budimo u zajedništvu nedjeljne euharistije, mladi neka nađu svoje mjesto u župnoj zajednici i na svom životnom putu. Čestitajući vam jubilej, upravljam svoje oči na križ spasenja kojega smo pronašli i kojeg u vjeri promatramo, preporučujem nas zagovoru zaštitnika ove župe, sv. Ladislavu, kralju i Presvetoj Bogorodici Mariji, Majci Crkve. Neka nas uvijek prati Božji blagoslov.“

U prinosu darova, zahvalni za život vjere tijekom 250 godina Župe, osim euharistijskih darova prineseni su i oni puni simbolike: gruda zemlje, hrvatska, slovačka i njemačka zastava, te stara i aktualna Matica Župe. U znak zahvalnosti župnik Pardon na kraju je preč. Gašparoviću Mati uručio prigodni poklon župljana, a nadbiskupu Hraniću uz pisanu zahvalu darovao je „otarak“ pokojne Punitovčanke Luce Stipanović, kojega su, kako je istaknuo župnik, prije 150 godina izradile vrijedne ruke punitovačkih žena i u njega utkale i uvezle zlatom svoju odanost Bogu, svojim običajima i svom narodu.

Nakon mise uslijedio je koncert Tamburaškog orkestra Općine Semeljci, koji je ove godine na Međunarodnom festivalu umjetničke tamburaške glazbe u Osijeku osvojio četiri nagrade. U punitovačkom domu DVD-a uslijedio je nastup punitovačkog KUD-a „Veseli Šokci”, josipovačkog SKUD-a „Braća Banas“ i pjevačke skupine jurjevačke Matice slovačke „Jurjevčanke“, nakon čega je uslijedilo druženje i zajednička večera koju su za sudionike misnog slavlja i župljane priredili članovi Župnog i Pastoralnog vijeća, u suradnji s Općinom Punitovci i brojnim župljanima.

Slavlje velike obljetnice započelo je u četvrtak 28. rujna večernjim misnim slavljem u župnoj crkvi koje je predvodio župnik iz Vuke vlč. Tomislav Benaković, u zajedništvu s domaćim župnikom vlč. Pardonom. Po završetku mise predstavljena je knjiga „Kalendar 20. stoljeća“ Vlade Nemeta, Punitovčanina iz Donjeg Miholjca.

Drugog dana, u petak 29. rujna, na dan crkvenog goda u filijali Josipovac Punitovački, misno slavlje na slovačkom jeziku predvodio je prof. Peter Olekšak, svećenik iz mjesta Hniezdne iz slovačke Biskupije Špiska, zajedno s vlč. Dominikom Ralbovskym iz Selenče, kapelanom u Bečeju. Toga je dana obilježena i 1. obljetnica Misijskog centra bl. Zdenke Shelingove u Josipovcu Punitovačkom.

Mirko Knežević