Izložba uz 135. obljetnicu posvete katedrale

ĐAKOVO (TU) – Izložba dokumenata i fotografija iz arhiva Spomen-muzeja biskupa Strossmayera i Arhiva Đakovačko-osječke nadbiskupije, organizirana u povodu 135. godišnjice posvećenja đakovačke katedrale, otvorena je 30. rujna u Spomen-muzeju. Na otvaranju su govorili autor izložbe prof. Mirko Ćurić, ravnatelj Muzeja mr. Tadija Crnjak te nadbiskup đakovačko-osječki u miru mons. dr. Marin Srakić. Gradnja stolne crkve, kako je rečeno, najznačajniji je događaj u kulturnoj povijesti Đakova i jedan od najznačajnijih hrvatskih graditeljskih pothvata svoga vremena.

– Ovom se izložbom pokazuje kako se pokušavalo sagraditi katedralu, kako je katedrala mogla izgledati, jer donosi nerealizirane projekte – kazao je ravnatelj Muzeja mr. Tadija Crnjak, dok je autor Mirko Ćurić pojasnio kako se “javnosti izlažu dokumenti, nacrti, fotografije u preslici iz vremena prije gradnje katedrale, gradnje katedrale i prvih godina nakon gradnje te nacrti nerealiziranih elemenata u crkvi”. Nadbiskup u Miru Marin Srakić, koji je i otvorio izložbu, podsjetio je da su pripreme za gradnju katedrale u Đakovu počele još nakon odlaska Turaka, kada je sagrađena jedna skromna katedrala.

Izložba donosi i fotografije izvedenih oltara u prvim godinama nakon gradnje katedrale, kao i fotografije reljefa u lunetama katedrale. Dio fotografija je nepotpisan, a na nekoliko se nalazi otiskan memorandum fotografskog studija Heinricha Krapeka iz Marburga an Drau (Maribor na Dravi) i Karlstatda (Karlovca u Hrvatskoj). Na izložbi je spomenuto i kako je papa Ivan XIII. Dobri đakovačku katedralu nazvao najljepšom između Venecije i Istanbula.

Otvorenju izložbe nazočila je izaslanica ministrice kulture Ivana Sudić, pročelnica osječkog Konzervatorskog odjela. M. Muškić / foto: P. Šola