Početak akademske godine na KBF-u u Đakovu

ĐAKOVO (TU) – Dana 2. listopada održano je svečano euharistijsko slavlje studenata KBF-a u Đakovu u apsidi đakovačke katedrale. Svetu misu je predvodio izv. prof. dr. sc. Ivica Raguž, dekan KBF-a, u koncelebraciji sa ostalim profesorima Fakulteta. Dekan je u propovijedi razmatrao o ulozi anđela u životu kršćana, a time i studenata, profesora na teološkim fakultetima.

„Anđeli nas pozivaju da Božju prirodu gledamo drukčijim očima, kao Božje stvorenje, kao neku vrstu ‘anđeoskoga ruha’ koje smo pozvani poštovati, poput Davida koji je pao ničice pred anđelom… Pokušajmo zato s anđelima drukčije gledati prirodu, biti zajedno s anđelima čuvarima i sami čuvari prirode kao Božjega stvorenja: imati manje oči i ruke grabežljivaca, a više oči i ruke čuvara. Tko bi drugi danas trebao biti čuvar, pastir Božje prirode ako ne mi kršćani, mi teolozi. Nadalje, anđeli se protive našoj oholosti i taštini. Budući da su anđeli savršenija bića od nas, savršenija ukoliko bez grijeha, njihova prisutnost doziva nam u svijest da nikad ne možemo biti tako ‘savršeni’, bilo kao kršćani, bilo kao teolozi, studenti i profesori teologija, kao što su to anđeli. Stoga, prisutnost anđela i pobožnost prema anđelima čuva nas od teološke, kleričke i svake druge taštine. Trebamo se njima stalno utjecati“, rekao je dekan Raguž.

Spomenuvši staru molitvu anđelima, rekao je kako u njoj anđeli kazuju koja je svrha i smisao cijele teologije: A kad s ovog svijeta pođem sretno da u nebo dođem, da se ondje mogu s tobom vječno klanjat’ dragom Bogu. „Poznato je da je u izvornom značenju riječ theologia u crkvenih otaca razmatranje o samome Bogu, o Bogu u njemu samome, za razliku od oikonomije, koja se odnosila na teologiju pod vidom razmatranja Boga koji se objavio u povijesti. Dakle, krajnji smisao teologije, a k tomu i njezin krajnji cilj i dovršenje, jest klanjanje, proslava Boga. U svojemu središtu teologija je himnička, ona treba započinjati s himnom i završavati s himnom, s anđelima započinjati i s anđelima završavati. Gdje teologija prestaje biti theologia, anđeoska, himnička, tamo se teologija srozava na isprazno prepričavanje i brbljajuće tumačenje ovozemaljskih stvarnosti. Da se to ne dogodi, Bog nam objavljuje kao Bog anđela koji ga hvale i slave, Bog nam stalno šalje anđele“, istaknuo je dekan.

Nakon svečanog euharistijskog slavlja uslijedila je inauguracija u novu akademsku godinu u Dvorani biskupa Mandića, gdje je dekan Raguž pozdravio nove predstavnike studentskog zbora, prodekane i sve prisutne studente te uputio prigodan inauguracijski govor. KBF Đakovo

Iscrpnije izvješće OVDJE.