Izlet zahvalnosti suradnika Pastoralnog centra

LEPOGLAVA / TRAKOŠĆAN / MACELJ (TU) – Pastoralni centar Đakovačko-osječke nadbiskupije organizirao je 30. rujna izlet zahvalnosti za svoje suradnike – povjerenike ureda te članove pastoralnih povjerenstava. Pod vodstvom koordinatora Pastoralnog centra, dr. Stanislava Šote, suradnici su hodočastili u Lepoglavu i Macelj, te obišli dvorac Trakošćan.

Po dolasku u Lepoglavu hodočasnici su sudjelovali u misnom slavlju, koje je u koncelebraciji dr. Drage Tukare, ravnatelja Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije te vlč. Krešimira Bulata, nadbiskupijskog povjerenika za Biblijski pastoral, predvodio dr. Šota. U svojoj homiliji vlč. Šota je na primjeru dva odlomka evanđelja, o radnicima koji u različito vrijeme dolaze raditi u vinograd, te o dvojici sinova koje otac zove u vinograd, govorio o pozvanosti, te o čovjekovom stavu prema Božjem pozivu.

Među ostalim je naglasio: „Ako si posvijestimo da naš život ne pripada nama, nego Bogu, tada relativiziramo i naše službe i naše dužnosti, naš angažman, tada nismo usredotočeni na to da previše promatramo vlastite ruke i ono što smo učinili, nego postajemo svjesni da sve što činimo – činimo upravo kako bi proslavili Boga. Svjesni da naš život pripada Bogu, u potpunosti uronjeni u Božju prisutnost, nećemo mariti tko se o kojoj uri uključio u posao, već ćemo osjećati nutarnju slobodu koju nam nitko ne može oduzeti te dobiti poticaj činiti još više.“

Nakon misnog slavlja i zajedničkog objeda, domaći župni vikar vlč. Branko Horvat na vrlo zanimljiv i poučan način govorio je o povijesti crkve Bezgrješnog začeća BDM i pavlinskog samostana građenoga oko 1400. godine.

Hodočasnici su se potom uputili prema dvorcu Trakošćan, gdje su imali prigodu obići dvorac i prošetati uz jezero, a potom su krenuli u Župu Đurmanec, filijalu Donji Macelj, u spomen crkvu Muke Isusove na spomen Križnog puta, gdje su pokopani posmrtni ostatci 1163 žrtava komunističkog režima, koji su ekshumirani 1992. iz 23 pronađene masovne grobnice.

Nakon molitve i paljenja svijeća kod spomen obilježja žrtvama, hodočasnici su se okupili u crkvi. Ondje su se upoznali sa činjenicom da je izgradnja spomen-grobnice i spomen-crkve započela 6. svibnja 2005. godine i to zahvaljujući maru i zalaganju članova Udruge Macelj 1945., napose bivšeg župnika u Đurmancu fra Drage Brgleza i pokojnog predsjednika Udruge Macelj 1945. Stjepana Brajdića, preživjelog sudionika križnog puta 1945. i osuđenika na smrt. Nakon molitve za 1163 žrtve ukopane na ovom mjestu, te za sve žrtve komunističkog režima i Domovinskoga rata, hodočasnici su krenuli put Slavonije. A. Banović