Proslavljen Dan Vukovarsko-srijemske županije

OTOK (TU)  – U Otoku je 11. studenoga, na blagdan Sv. Martina biskupa, zaštitnika Vukovarsko-srijemske županije, svečanom svetom misom u župnoj crkvi sv. Antuna Padovanskog proslavljen Dan Vukovarsko-srijemske županije. Ovaj dan svake se godine slavi u drugom gradu Županije, a ove je godine čast pripala Gradu Otoku.

Misno slavlje pod geslom “Gdje ti je blago, ondje će ti biti i srce!” (Lk 12, 33-34) predvodio je đakovačko-osječki nadbiskup metropolit mons. Đuro Hranić, a uz domaćeg župnika i dekana Otočkog dekanata preč. Antuna Kneževića, koncelebrirali su dekani s područja Vukovarsko-srijemske županije: preč. Pavao Kolarević, preč. Marko Peulić, preč. Stjepan Krekman, grkokatolički dekan iz Mikluševaca preč. Joakim Simeunović te nadbiskupov tajnik vlč. Mario Brkić.

Domaći župnik Antun Knežević prigodnim je riječima pozdravio nadbiskupa Hranića, sve predstavnike društvenog i političkog života s područja Županije i Republike Hrvatske, zaželio im dobrodošlicu poželjevši da ovo misno slavlje bude zajednička molitva Bogu za njegovo milosrđe i zajednička hvala za sva blaga koja daje. Nakon pročitanog odlomka Evanđelja po Luki, koje govori o Bogu i bogatstvu, nadbiskup je u skladu s tim i s geslom u homiliji govorio o zemaljskom i nebeskom blagu. Podsjetio je nazočne na srce Sv. Martina biskupa koje je nesebično kucalo za drugoga čovjeka. Naveo ga je kao primjer pravoga kršćanina. Njegovo je blago u drugom čovjeku.

“Isus nas na to upućuje, upućuje nas na bližnjega kako bismo lakše upoznali svoje srce. Tko hoće upoznati svoje srce, mora spoznati svoje biće. Mora naći razliku između blaga na zemlji i blaga na Nebu. Blago na Nebu je neuništivo, a zgrtanje nebeskoga blaga počinje ovdje na zemlji. To je u prvom redu briga za bližnjega, briga za drugog čovjeka. Kad se kod političara primijeti da njegovo blago nije osobni probitak nego opće dobro, to se brzo prepozna i vrednuje povjerenjem. Da bi pronašao sebe, čovjek mora pronaći nešto plemenito, mora pronaći blago u drugom čovjeku”, neke su od misli koje je nadbiskup podijelio s okupljenim vjernicima.

Misnom slavlju nazočili su predstavnici županijske vlasti predvođeni županom Božom Galićem i gradonačelnikom Otoka Josipom Šarićem te dopredsjednikom Sabora RH Tomislavom Čuljkom. Svečano misno slavlje pratio je župni Mješoviti zbor “Blaženi Alojzije Stepinac”. Mira Bošnjaković