Proslava svetkovine Krista Kralja u Brodskom Varošu

BRODSKI VAROŠ (TU) – Vjernici župe Krista Kralja Brodski Varoš u nedjelju, 23. studenoga svečano su proslavili svetkovinu Krista Kralja, zaštitnika župe. Misno slavlje predvodio je župnik Župe Duha Svetoga, Florijan Kvetek. U koncelebraciji su bili vlč. Marko Đidara i mons. Ivan Ćurić, bivši varoški župnici, vlč. Josip Božić te Anto Pavlović, domaći župnik. Skladnim pjevanjem pridonio je župni zbor pod vodstvom Ruže Polančec-Petraković.

U nadahnutoj homiliji vlč. Kvetek poručio je da otvorimo oči za naše bližnje, posebno za one koji nas trebaju da im pomognemo. Sve što učinimo za Kristovo ime, činimo za ostvarenje njegova kraljevstva ljubavi i mira. Ne smijemo prezirati drugoga jer tada preziremo Krista. Ne gazimo ljubav drugoga čovjeka jer tada gazimo Kristovu ljubav prema nama. Gdje vlada zakon mržnje i osvete, priklanjamo se zakonu Kristovih mučitelja. U našim djelima priklonimo se Kristu i nemojmo se od njega udaljavati. Dakle, pomažući svakom čovjeku u nevolji, dobro činimo Gospodinu i tim djelima ulazimo u Njegovo kraljevstvo.

Kao i svake godine, za blagdan su se vjernici pripravljali trodnvenicom, koju je vodio podvinjski župnik, o. Ante Šiško. Svetkovinu Krista Kralja uveo je 1925. godine papa Pio XI kada se slavila 1000 godina Hrvatskoga kraljevstva. Dejan Jurić / Mato Karačić / Ivica Vlašić