Održan sastanak Odbora HBK za mlade

ZAGREB (IKA/TU) – Redoviti sastanak Odbora HBK za mlade, na kojem je sudjelovalo dvadesetak povjerenika za mlade iz nad/biskupija i redovničkih zajednica, na čelu s predsjednikom Odbora zagrebačkim pomoćnim biskupom Mijom Gorskim, održan je u ponedjeljak 24. studenoga u prostorijama HBK u Zagrebu. Na sastanku je prvi put sudjelovao novi povjerenik za mlade Riječke nadbiskupije don Velimir Martinović. Razgovaralo se o Uskrs festu 2015. i novim modelima organizacije toga festivala.

Bilo je riječi i o temeljnoj formaciji animatora programa “Mladi za mlade” koja će biti održana za Đakovačko-osječku, Riječku, Dubrovačku, Varaždinsku, Bjelovarsko-križevačku i Gospićko-senjsku nad/biskupiju. Svi datumi održavanja škola animatora su na službenim mrežnim stranicama Ureda HBK za mlade.
Svi mladi koji su završili temeljnu formaciju animatora mogu sudjelovati na općoj specijalizaciji animatora, uz uvjet da se prijave Povjerenstvu za pastoral mladih svoje nad/biskupije. Opća specijalizacija animatora održavat će se od 4. do 11. siječnja 2015. godine u Dubrovniku.

Na sastanku je podneseno izvješće o posljednjem susretu specijalizacije animatora instruktora održanom od 17. do 19. listopada. Susret je organizirao Ured za mlade Hrvatske biskupske konferencije u suradnji sa Salezijanskom obitelji. Dvadeset i dvoje mladih iz Đakovačko-osječke nadbiskupije, Šibenske, Gospićko-senjske i Dubrovačke biskupije, kao i iz Vrhbosanske nadbiskupije i Salezijanske provincije steklo je zvanje animator instruktor.

Najavljena je duhovna obnova animatora instruktora, koja će se održati od 5. do 7. prosinca u Baškim Oštarijama. Voditelj duhovne obnove bit će kancelar Gospićko-senjske biskupije don Marinko Miličević. Mladi se trebaju prijaviti najkasnije do petka 28. studenoga na e-adresu: animatori.hbk@gmail.com.

Na sastanku se govorilo i o završnici katoličkih malonogometnih liga Crkve u Hrvata 2015. koja će se održati u Bjelovarsko-križevačkoj biskupiji. Bilo je riječi i o ekumenskom susretu mladih kršćana “Hodočašće povjerenja na zemlji”, u organizaciji Zajednice iz Taizea, koji će se održati od 29. prosinca 2014. do 2. siječnja 2015. u Pragu. Zajednički odlazak mladih koji sudjeluju u predgrupi bit će 26. prosinca u 22 sata iz Zagreba, a povratak 2. siječnja 2015. u 12 sati iz Praga. Sve prijave primaju se do kraja studenoga 2014. Ove godine na regionalnom susretu u Pragu euharistijsko slavlje predvodit će sisački biskup Vlado Košić.

U taizeovskoj zajednici brat Ulrich zadužen je za mlade Hrvate. Dolazi u Hrvatsku potkraj studenoga zbog priprema ovogodišnjega zimskog susreta u Pragu. Sa zagrebačkim pomoćnim biskupom Mijom Gorskim predvodit će taizeovsku molitvu u zagrebačkoj katedrali u petak 28. studenoga u 19.30 sati. U subotu 29. studenoga predvodit će molitvu u varaždinskoj katedrali u 20 sati, a u nedjelju će na isti način biti održana molitva u sisačkoj katedrali, gdje će sudjelovati i sisački biskup Vlado Košić.

Sudionici sastanka razgovarali su i o IV. europskoj konferenciji o pastoralu mladih pod nazivom “Jedna mlada Crkva, svjedočanstvo radosti evanđelja”, koju od 11. do 13. prosinca organizira Papinsko vijeće za laike u suradnji s Vijećem europskih biskupskih konferencija (CCEE). Odlukom Stalnoga vijeća HBK na konferenciji će sudjelovati voditeljica Ureda HBK za mlade Ivana Čogelja.

U subotu 13. prosinca u okviru teme “Živjeti i svjedočiti radost Evanđelja” bit će tri podteme kroz koje će mladi izlagati svoja svjedočanstva. Čogelja će imati izlaganje na treću podtemu koja glasi “Mjesto za očuvanje i svjedočenje vjere: mladi i obitelj” (EG 86).

Na sastanku je zaključeno da će se početkom iduće godine utvrditi okvirni program i hodogram aktivnosti za Susret hrvatske katoličke mladeži (SHKM) u Vukovaru 2017. godine.
Idući sastanak Odbora HBK za mlade održat će se u utorak 27. siječnja u 15 sati u Zagrebu.