Predstavnici makedonskog naroda položili vijence na grob biskupa Strossmayera

ĐAKOVO (TU) – Povodom kulturne manifestacije „20. dani braće Miladinovci“, u petak 2. lipnja 2017. u posjet nadbiskupu Đuri Hraniću stigli su predstavnici makedonskog naroda, predvođeni Mačejem Kačorovskim, vršiteljem dužnosti Veleposlanstva Republike Makedonije u Republici Hrvatskoj.

U delegaciji su bili i prof. dr. sc. Ivan Džeparoski iz Skopja, dobitnik nagrade „Braća Miladinovci“ za knjigu pjesama za 2016. godinu, predstavnici makedonske nacionalne manjine grada Osijeka Jagoda Cvetičanin i Osječko-baranjske županije Dragoljub Siljanoski, predsjednik Makedonskog kulturnog društva “Braća Miladinovci” Boris Trajanovski i još nekoliko članova društva te izaslanik predsjednika Vlade RH, saborski zastupnik Marko Šimić.

Nakon što su u kripti đakovačke katedrale položili vijence i zapalili svijeće na grobu biskupa Josipa Jurja Strossmayera, predstavnici makedonskog naroda istaknuli su vječnu zahvalnost biskupu Strossmayeru za sve što je učinio za makedonsku kulturu. Potom su se u Nadbiskupskom domu sastali  s nadbiskupom Hranićem, zahvalivši mu za nastojanja u njegovanju dobrih odnosa među makedonskim i hrvatskim narodom. A. Banović