Prvi zahvalni susret volontera SHKM-a

VUKOVAR (TU) – „Vi volonteri, vas 1800 iz čitave nadbiskupije, i zbor u kojemu je bilo oko 240 članova iz 18 župa, najkvalitetniji je plod Susreta hrvatske katoličke mladeži koji nam ostaje kao baština“, rekao je đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić sudjelujući 3. lipnja na zahvalnom susretu volontera SHKM-a iz Vukovarskog, Vinkovačkog, Otočkog, Županjskog i Drenovačkog dekanata.

Prvi zahvalni susret održan je u Župi sv. Filipa i Jakova u Vukovaru. Uz nadbiskupa, sudjelovao je povjerenik Ureda za pastoral mladih Đakovačko-osječke nadbiskupije vlč. Filip Perković, članovi Povjerenstva te vukovarski župnici fra Ivica Jagodić i vlč. Dejan Čaplar.

Susret je započeo Službom riječi u župnoj crkvi koju su animirali sami volonteri. Prigodnim nagovorom obratio se vlč. Perković te rekao: „Nijedan susret, napose ovi nacionalni susreti mladih, nisu potpuni ukoliko mladi sami ne unesu ono što nose u svome srcu. Vjerujem da su mnogi sudionici u kontaktu s vama mogli osjetiti vašu želju i htjenje pomoći da ovaj SHKM svima bude doista lijep; vašu želju da svojim svjedočanstvom, riječima i djelima, potvrdite ono o čemu smo Susretom i željeli prozboriti – da smo okupljeni sa željom da naše zajedništvo i sve što se toga dana događa bude znak da je Krist, nada naša“. U nastavku povjerenik se oslonio na pročitani ulomak Evanđelja po Ivanu (Iv 15, 1-11) i nastavio: „Svojim ste djelovanjem onaj životni sok kojega primate od Gospodina, koji se ulijeva u vaša srca, darovali i drugima. I doista, Gospodin koji je vaš trs, na kojega smo svi nakalamljeni, dao je svakome od vas toliko toga. Stoga, želimo moliti da ponajprije vi sami, zatim vaše obiteljske zajednice, župne zajednice i svećenici prepoznaju vaše darove i talente. Da vaša mladost, radost, sve ono što nosite u svome srcu i duši bude bogatstvo na koje će se Crkva sada moći osloniti, ali da i u budućnosti budete stup i temelj društva u kojemu živimo, koje će zahvaljujući vašoj ljubavi i dobroti prema Bogu i čovjeku, procvasti novim životom.“

Program u Pastoralnom centru sv. Bone započeo je prikazivanjem zahvalnog video-uratka za volontere, čije su gledanje mladi popratili oduševljenjem, ovacijama i pljeskom. Promatrajući rad volontera u prilogu još više je oduševljen bio nadbiskup Đuro te je izrazio iskrenu zahvalnost. Istaknuo je zauzetost volontera kako u pripremnom razdoblju – pri animiraju župnika, župljana, obitelji za prihvat sudionika, tako i pri izvođenju subotnjeg programa u župama, a napose na središnjem programu u Vukovaru gdje su volonteri, po riječima nadbiskupa – „funkcionirali kao švicarski sat“. „Svoje raspoloženje prenijeli ste na sve sudionike kao i svoju gostoljubivost. Svatko je bio na svome mjestu, niz poslova obavljali ste diskretno, jedva da vas je tko primijetio, i ništa nije zatajilo. Sve je funkcioniralo, a Povjerenstvo je prilično dobro zalazilo u detalje i predvidjelo što sve treba učiniti“, rekao je izražavajući zahvalnosti i članovima Povjerenstva.

„Vi volonteri, vas 1800 iz čitave nadbiskupije, i zbor u kojemu je bilo oko 240 članova iz 18 župa, najkvalitetniji je plod ovoga Susreta koji nam ostaje kao baština. Vjerujem da i sami osjećate – kad se udružite, kada hoćete nešto zajedno, puno toga možete. I to u srcu daje iskustvo radosti i zadovoljstva jer ste nečemu pridonijeli, bili ste korisni i možete nešto učiniti. To budi samopouzdanje i uči vas kako u životu surađivati i pridonositi promjeni čitavoga našeg društva. Bez suradnje s drugima, bez otvorenosti, spremnosti na žrtvu, bez volonterstva, dobrostivosti koju ste pokazali ne može ni jedno društvo ići naprijed. Smatram da je volonterstvo, na ovakav način kakav ste pružili, jedan specifičan kršćanski, blagotvorni doprinos hrvatskom društvu koje je puno sebičnosti, egoizma, gledanja samo na vlastite interese i ostvarenje vlastitih ciljeva. A to vodi u korupciju. Ovakav način rada, volonterstva i dobrovoljstva, odgaja vas da vam korupcija neće padati na pamet“, rekao je đakovačko-osječki nadbiskup. „Kvaliteta susreta bila je zamjetna, nije bilo nikakvih propusta, izgreda, nitko nije imao primjedbi, a to je zbog kvalitete doprinosa vas volontera i međusobne suradnje“, naglasio je mons. Hranić. Na suradnji, spremnosti i otvorenosti zahvalio je i vukovarskim župama, župnicima i župnim vikarima.

Kako se stečeni potencijal ne bi izgubio, nadbiskup je kratko progovorio o promišljanju daljnjega djelovanja Nadbiskupijskoga zbora, koji će se, uz volontere, okupiti na zahvalnom susretu sljedećega vikenda, 10. lipnja u Osijeku. Posljednji, treći zahvalni susret volontera bit će održan 17. lipnja u Slavonskom Brodu. Vlč. Perković uputio je na planirane aktivnosti za volontere u novoj pastoralnoj godini. Najavio je provođenje akcije „72 sata bez kompromisa“ i u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji te pozvao na osmišljavanje i provođenje kampa za mlade. „Pozivam vas na sudjelovanje i u svim redovitim projektima, a isto tako pozivam da nas informirajte o događanjima u vašoj župi. Pastoral mladih željeli bismo spustiti na razinu dekanata, pa da se međusobno podržite u redovitim župnim događanjima i tako razvijate zajedništvo i suradnju“, poručio je. Prisutni volonteri dobili su i prigodan dar – svijećnjak u obliku vukovarskog vodotornja sa logom i geslom SHKM-a. Susret zahvalnost zaključen je još jednim video-uratkom, zajedničkim objedom i druženjem. M. Kuveždanin