Predstavljena knjiga vlč. Stjepana Maroslavca „Donji Miholjac – njegovi stanovnici i njihov govor“

DONJI MIHOLJAC (TU) – Vlč. Stjepan Maroslavac, svećenik Đakovačko-osječke nadbiskupije rodom iz Donjeg Miholjca, a na službi u Đakovu, predstavio je 28. rujna 2022. svoju novu knjigu „Donji Miholjac – njegovi stanovnici i njihov govor“. Knjigu je izdala Matica hrvatska ogranak Donji Miholjac, koja je u suradnji sa Župom sv. Mihaela arkanđela D. Miholjac organizirala ovo predstavljanje u župnom pastoralnom centru „Ivan Vajda“, uoči crkvenog goda i Dana Grada, koji se slavi na blagdan sv. Mihaela arkanđela.

Marija Rašić, tajnica ogranka Matice hrvatske Donji Miholjac, koja je moderirala predstavljanje, pozvala je donjomiholjačkog župnika i dekana preč. Josipa Antolovića da kao domaćin programa uzme riječ. On je pozdravio brojne posjetitelje te između ostalog rekao: „Lijep je ovo poklon uz sutrašnju proslavu nebeskog zaštitnika naše župe i grada, sv. Mihaela arkanđela. Čestitamo i zahvaljujemo vlč. Maroslavcu što nam je omogućio ovu knjigu koja će nas vratiti malo u povijest Miholjca, da upoznamo stanovništvo Miholjca i njihov govor. Ujedno zahvala i izdavaču, Matici hrvatskoj.“  

Predsjednik miholjačkog ogranka Matice hrvatske dr. Ivan Vlahović potom je predstavio kratki životopis vlč. Maroslavca te govorio o knjigama koje je vlč. Maroslavac već izdao: „Litanijar“, „Kraljica svih glazbala“, „Donji Miholjac kroz stoljeća“ te knjigu o zvonima „Slava glasu nebeskom“. Dodao je kako ova knjiga obuhvaća i miholjački rječnik, za koji je recenziju napisala mr. sc. Latinka Golić te Mihael Sučić.

Zrinka Jurčević, prof., na prijedlog dr. Vlahovića pročitala je dio predgovora knjige koji je napisao nadbiskup đakovačko-osječki u miru mons. Marin Srakić, a potom se okupljenima obratio autor knjige, vlč. Stjepan Maroslavac. „Počeo sam sakupljati blago našeg miholjačkog govora još prije 30-ak godina. Vremenom su mi nadolazile te miholjačke riječi pa sam i noću morao ustajati i bilježiti te riječi koje su mi navirale iz sjećanja. Dobro sam proučio i Rječnik Bratoljuba Klaića koji mi je dobro poslužio u proučavanju riječi. Ima riječi koje sam čuo od samo jedne ili dvije osobe ili koje su se koristile samo u jednoj obitelji. Prastanovnici Miholjca su Šokci. U knjizi se nalazi popis nestalih naselja, atara, imena i prezimena. Ima riječi koje može uputiti samo otac sinu ili majka kćeri. Zabilježio sam i židovska prezimena, prezimena s nadimcima, kao i hrvatsku šokačku štokavsku ekavštinu, specifičnu za ovo područje, koja se razlikuje od srpske ekavice, a koji fenomen ni stručnjaci još nisu objasnili. Zabilježio sam i nekadašnje nazivlje miholjačkih ulica. Ovom prilikom veliku zahvalu upućujem Matičnom uredu koji mi je izašao u susret, gospodinu Miroslavu Černogi, kao i Turističkoj zajednici koja mi je ustupila nekoliko starih fotografija“, rekao je autor.

Odgovarajući na pitanja, vlč. Maroslavac je otkrio da je knjigu pisao u slobodno vrijeme, a završio ju 2016., dd kada je tražio izdavača. Rekao je da je istraživao po vlastitom sjećanju, po sjećanju stare majke i istražujući u Matičnom uredu. Na pitanje koja mu je knjiga najdraža, odgovorio je da su mu sve jednako drage jer u svakoj ima neko novo otkriće na koje je naišao i koje ima veliku vrijednost. Najavio je da u pripremi ima još tri knjige: „Liturgijsko zlato i srebro“, „Liturgijsko ruho“ i „Pečati i crkvena administacija“.

Program je uljepšao župni mješoviti pjevački „Sv. Cecilija“, otpjevavši tri pjesme uz orguljsku pratnju s. Kristijane Kolić i dirigenticu Silviju Ježić Knežević. Sonja Devčić