Predstavljanje knjige „Hrana, kuhinja i blagovanje u doba Zrinskih“

OSIJEK (TU) – Zavod za znanstveni i umjetnički rad HAZU Osijek, Institut za novu evangelizaciju „Sv. Ivan Pavao II.“ Osijek, Družba Braće Hrvatskoga Zmaja – Zmajski stol Osijek i Izdavačka kuća Meridijani u povodu 450. godišnjice bitke kod Sigeta i pogibije Nikole IV. Zrinskog, organizirala je 10. ožujka u pastoralnim prostorima Vikarijata Osijek predstavljanje knjige Darka Varge „Hrana, kuhinja i blagovanje u doba Zrinskih“.

Pozdravnu riječ uputio je domaćin, predstojnik Instituta za novu evangelizaciju „Sv. Ivan Pavao II.“ u Vikarijatu Osijek i biskupski vikar za pastoral grada Osijeka, prof. dr. sc. Vladimir Dugalić. Potom se obratio prof. dr. sc. Antun Tucak, dopisni član HAZU-a, a o knjizi je govorio recenzent prof. dr. sc. Hrvoje Petrić, član suradnik HAZU prof. dr. sc. Dragutin Feletar, program je moderirao dr. sc. Petar Feletar, a posljednji je govorio autor, Osječanin Darko Varga. Glazbeni program izvela je Klapa Zrinski, dio HKUD-a Petar Zrinski. Nakon predstavljanja uslijedio je izložbeni domjenak pripremljen po receptima iz knjige, koji su priloženi uz svako jelo.

Pozdravljajući dvjestotinjak okupljenih „prijatelja obitelji Zrinski“ kao i sve koji su radili na knjizi prof. dr. Dugalić u svojoj je uvodnoj riječi pojasnio zašto je Institut za novu evangelizaciju pristao organizirati predstavljanje knjige Darka Varge „Hrana, kuhinja i blagovanje u doba Zrinskih“. „Studirajući ovu knjigu uvidio sam da ona više govori između redaka nego u samim redcima“, rekao je domaćin pojašnjavajući kako ga je iznenadilo koja razina čistoće i higijene se prije 500 godina njegovala, koje posuđe se koristilo, kako se uživalo u kvaliteti jela, njegovao društveni život, a sam Zrinski imao je 14 djece. „Sve su to mali, sitni podaci koje možemo pronaći u knjizi, a koji govore o onome vremenu, i treba se zapitati – imamo li mi danas tu kvalitetu života koju su oni tada imali. Ne zaboravimo da je to vrijeme kada je Hrvatska pred Turcima, veliki dio Hrvatske već je bio okupiran, bilo je ratno stanje i mnoge druge nedaće. Institut za novu evangelizaciju prihvatio je organizaciju predstavljanja ove knjige da potakne na promišljanje o kvaliteti života, i onoj obiteljskoj i društvenoj, te da ova knjiga bude istinski poticaj da i sami tu kvalitetu podižemo“, naglasio je prof. Dugalić.

Knjiga Darka Varge „Hrana, kuhinja i blagovanje u doba Zrinskih“ donosi opis života na zrinskim dvorovima, utvrdama i vlastelinstvima u 16. i 17. stoljeću te knjige recepata. Obiluje podacima o jednom segmentu svakodnevnog života u vrijeme Zrinskih: kako se u to doba proizvodila hrana, kako se jelo, pilo i blagovalo, a bavi se i općenitim predstavljanjem obitelji Zrinski i njihova odnosa spram povijesnih zbivanja i ličnosti toga doba. Težište prikaza je na sustavnoj prezentaciji svih sastavnica prehrane toga burnog vremena. Opisuju se tadašnje blagovaonice, oprema i posuđe, pokućstvo i prostorni rasporedi te običaji i posluga kod blagovanja. Da bi opisao izvorište zrinskog posuđa i druge opreme, autor temeljito prikazuje i povijest i značenje njihovih rudnika i rudarstva, kao i tradicionalno ispiranje zlata na rijekama Muri i Dravi. Vinogradima, podrumarstvu, pečenju rakije i pripremanju likera očekivano je posvećena osobita pozornost. Knjiga donosi fascinantne, temeljite opise proizvodnje svih vrsta hrane na imanjima Zrinskih, a završava zbirkom recepata iz njihova vremena. Tu je ponajprije rukopisna kuharica Zrinskih, ali i recepti iz zbirki Galgoczy i Fay te iz znamenite Kološvarske kuharice. Ovo djelo doprinos je ekohistoriji, razmjerno novoj grani povijesti koja proučava međuodnos čovjeka i prirode u prošlosti. Radi se o bogatoj, ilustriranoj freski Zrinskih i kao nacionalnih junaka i kao – gurmana, koja baca novo historiografsko svijetlo na život u “ostacima ostataka” Hrvatske u doba obrane i borbi s Osmanlijama. M. Kuveždanin