Okružnica nadbiskupa Hranića: Pomoć stradalima u potresu u Turskoj i Siriji

ĐAKOVO (TU) – Đakovačko-osječki nadbiskup, mons. Đuro Hranić uputio je 9. veljače 2023. svim svećenicima, ustanovama posvećenoga života i svim vjernicima Đakovačko-osječke nadbiskupije okružnicu kojom potiče na pomoć stradalima u potresu u Turskoj i Siriji. Okružnicu donosimo u cijelosti:

 

Draga braćo svećenici, redovnici i redovnice i dragi vjernici!

Snažan potres pogodio je prije dva dana područje Turske i Sirije. Svakodnevno gledamo katastrofalne posljedice potresa i slušamo izvješća o brojevima ljudskih žrtava te porušenih zgrada.

Hrvatski Caritas je napravio tzv. jingle i plakat kojima poziva na uključivanje u pomoć. Jingle je poslan na radijske postaje da ga, ako je moguće, emitiraju „pro bono“, a sav materijal se nalazi i na našoj nadbiskupijskoj web stranici.

Ovime molimo sve svećenike da animiraju i potaknu vjernike u župama te sve ljude dobre volje da se uključe u pružanje pomoći na sljedeći način:

  • da se u nedjelju 12. i 19. veljače 2023. na svim misama u molitvi vjernika moli za poginule i pogođene stradanjima u potresu na području Turske i Sirije;
  • da se u župnim obavijestima u nedjelju 12. veljače najavi prikupljanje novčanih sredstava za pomoć žrtvama potresa u Turskoj i Siriji na kraju svih svetih misa u nedjelju, 19. veljače 2023.;
  • da se u nedjelju 19. veljače na kraju svih sv. misa organizira prikupljanje dobrovoljnih novčanih priloga vjernika. Prikupljena novčana sredstva svaki župnik treba uplatiti na blagajni Ekonomata Đakovačko-osječke nadbiskupije najkasnije do 25. veljače 2023.;
  • da se, ukoliko mogu, i poslije 25. veljače uključe u akciju Hrvatskoga Caritasa uplatom sredstava na žiro račun Hrvatskog Caritasa kod Privredne banke Zagreb. Račun glasi: HR0723400091511220139. Napominjemo da svaki paralelan sustav prikupljanja javnim pozivom na „neodobrene“ račune prijeti osobnom prekršajnom odgovornošću te odgovornošću pravne osobe;
  • da se priključe Akciji Hrvatskoga Caritasa pozivom na donacijski telefon 0609010 (cijena poziva je 0,83 € po pozivu, PDV uključen);
  • Hrvatski Caritas će prikupljena sredstva, u koordinaciji s Caritasom Europa i Caritasom Internationalis, poslati Caritasu u Turskoj i Siriji.

O eventualnom prikupljanju i slanju prehrambenih proizvoda, higijenskih potrepština i drugih artikala izvijestit ćemo Vas naknadno, u suradnji s Hrvatskim Caritasom.

Sve molimo da se u skladu sa svojim mogućnostima uključite u navedenu akciju te da svakodnevno u svoje zajedničke i osobne molitve uključite sve poginule i pogođene osobe.

Dodatak:

Hrvatski biskupi su odlučili odvojiti 100.000,00 € za stradale u potresu. Hrvatski Caritas je do sad uz vašu pomoć prikupio 15.000,00 € na namjenskom računu i 19.5000  poziva dodatno na donacijski telefon. U petak, 10. veljače kreću 2 šlepera hrane prema Caritasu u Adani, Turska. Financije idu preko Libanona prema Siriji i polovica iznosa prema Turskom Caritasu u Anatoliji.

Okružnicu je moguće preuzeti OVDJE.

Pomoć Hrvatskog Caritasa Turskoj i Siriji

ZAGREB (TU) – Hrvatski Caritas će zajedno s mrežnom nad/biskupijskih Caritasa u Republici Hrvatskoj provoditi akciju prikupljanja financijskih sredstava koja će biti upućena stradalima u potresima u Turskoj i Siriji. U akciju se može uključiti pozivom na donacijskih telefon Hrvatskog Caritasa 060 90 10 (0,83 eura po pozivu, PDV uključen) ili uplatom na IBAN: HR0723400091511220139.

Nakon što se u ponedjeljak 6. veljače 2023. u 4.17 sati ujutro u okrugu Pazarcık u Kahramanmaraşu u jugoistočnoj Turskoj dogodio snažan potres magnitude 7.9 prouzročivši velika razaranja i ljudske žrtve, u Turskoj su najrazornije pogođeni Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman i Malatya. Zračne luke i glavne ceste u jugoistočnom području Anadolije su zatvorene, a većina bolnica neupotrebljiva. Škole i javni prostori zatvoreni su u cijeloj zemlji. U okviru Turskog plana za odgovor na katastrofe proglašena je 4. razina i sve grupe za katastrofe su se okupile u njihovim pokrajinama u AFAD centru Predsjedništva. U 13.34 sati, Orhan Tatar, generalni direktor AFAD-a za smanjenje rizika od potresa, objavio je da je došlo i do drugog potresa magnitude 7,6 u okrugu Elbistan, pokrajina Kahramanmaraş.

Regija Biskupije Anadolija snažno je pogođena potresom. Katedrala u Iskenderunu potpuno je srušena, a Caritasovi uredi i prostori teško su oštećeni. Sirska i pravoslavna Crkva u Iskenderunu također su se srušile, a život je izgubio zaštitar pravoslavne crkve. Caritas Anadolia, u koordinaciji s vlastima, okuplja prognanike na sigurnim i otvorenim prostorima i pokušava podijeliti nužne tople obroke i odjeću. Biskupije Izmira i Istanbula podržavaju i prikupljaju materijale za slanje pomoći regiji Anadolija. Turski Caritas, preko biskupijskih ureda Anadolije, priprema žurnu početnu procjenu potreba na temelju informacija lokalnih vlasti, partnerskih nevladinih organizacija i kontakata na terenu. Turski Caritas je u kontaktu s timom za žurne situacije Caritasa Europa i Caritasa Internationalis, koji će obavijestiti Konfederaciju o daljnjem razvoju događaja.

Potres je izazvao velika razaranja i u sjeverozapadnoj Siriji. Sirijski Caritas priprema brzu i proaktivnu procjenu situacije uz koordinaciju žurnog odgovora u lokalnim uredima. U Alepu su potrebni artikli za pomoć i skloništa za građane čije su kuće srušene, jer je oko 125 kuća osigurano u gradu Hanano, a svi pogođeni građani moraju biti osigurani u nekoliko drugih područja. Što se tiče osoblja Caritasa, neke od njihovih kuća su pogođene. U 27 škola i dvorana nalazi se 5000 prognanika; 45 zgrada se srušilo, a 35 raspuklo. Radi se na osiguranju nužnoga smještaja za stanovnike potresom pogođenog područja.

Hrvatski Caritas koordinirat će s Caritasom Europa i Caritasom Internationalis svoje aktivnosti usmjeravanja prikupljane novčane pomoći putem mreže Caritasa u Turskoj i Siriji.

Tiskovni ured