Otvorena izložba „S Isusom u patnji” Eve Vukine

ĐAKOVO (TU) – U Spomen-muzeju biskupa Josipa Jurja Strossmayera u Đakovu u subotu, 5. studenoga svečano je otvorena izložba „S Isusom u patnji” čakovečke umjetnice Eve Vukine, u povodu obilježavanja obljetnice žrtve Vukovara. Okupljenima se obratio ravnatelj Muzeja vlč. mr. Tadija Crnjak, pozdravljajući i izričući dobrodošlicu autorici te svima okupljenima, a poto je pozdrav je uputio i predsjednik Gradskog vijeća Grada Đakova Pavo Cindrić.

Obraćajući se nazočnima, autorica Eva Vukina prvenstveno je zahvalila svima koji su došli uveličati otvorenje njezine izložbe u Đakovu. Istaknula je kako je željela da ljudi u njezinim radovima pronađu odgovor na pitanje: Gdje je Isus kad patimo, nam je jako teško, kad padnemo. „Naziv svake slike ima odgovor na to pitanje. Patnje su tu da nas približe Bogu, da nas posvećuju, i ova izložba neka ljudima bude kao mala duhovna obnova. Tu su slike koje sam posvetila našoj domovini, odraz svega što se događalo u protekle 3 – 4 godine, obljetnice pada Vukovara, kada bih svake godine napravila neku sliku s kojom sam htjela poslati poruku nade i utjehe onima koji su stradali u ratu. Također, tu su slike vezane uz potres u Petrinji i Zagrebu. Sve te slike zapravo su postaje Križnog puta, i u svim tim ljudima koji pate možemo vidjeti Isusa“, rekla je autorica.

Izložbu su zajednički otvorili nadbiskup đakovačko-osječki Đuro Hranić i krčki biskup Ivica Petanjak. Nadbiskup je zahvalio autorici što svojim radom svjedoči svoju vjeru i svoje kršćanske ideale te što ovom izložbom poručuje i svjedoči kako je lijepo biti ‘dodirnut Bogom’. „Hvala što na umjetnički način prenosite kršćansku poruku, koja je itekako snažna, što umjetnošću evangelizirate i s nama propovijedate. Želimo vam još mnoge izložbe i ostvarenja i da nastavite širiti miris i prostor kraljevstva Božjega i Isusa Krista oko sebe.

Program je moderirala kustosica Muzeja Irena Ivkić, a glazbenim točkama pratili su ga gosti iz Čakovca: Vlatko Vukina i Emanuel Kontrec (klavijature). Anica Banović