Otvorena izložba  posvećena 20. obljetnici smrti biskupa Ćirila Kosa

ĐAKOVO (TU) – U utorak, 23. svibnja 2023. u prostorima Središnja nadbiskupijske i fakultetske knjižnice Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Đakovu otvorena je izložba pod naslovom „ Biskup Ćiril Kos – čovjek, svećenik i pastir (1919.-2003.)

Pozdravnu riječ okupljenima uputila je Tihonija Zovko, dipl. teolog i knjižničarska savjetnica, voditeljica Središnje nadbiskupijske i fakultetske knjižnice podsjećajući okupljene da su mnogi od prisutnih imali čast poznavati, studirati i raditi u vrijeme kada je biskup Ćiril živio i djelovao u poniznosti i jednostavnosti života. Izložba obuhvaća 46 jedinica građe prikupljenih iz monografskih i serijskih publikacija knjižnog fonda knjižnice podijeljenih u četiri cjeline: prevoditeljski rad biskupa Ćirila kao duhovnika u Bogoslovnom sjemeništu, pisanu riječ biskupa Ćirila te monografske i serijske publikacije koje nam u slici i riječi prikazuju bogato svećeničko i biskupsko djelovanje. Uz knjižnu građu u izložbu je iz Nadbiskupijskog arhiva u Đakovu  za ovu prigodu ustupljeno 11 dokumenata  te je uputila zahvalu dr. Vlatku Dolančiću na pomoći i susretljivosti.

U ime Katoličkog bogoslovnog fakulteta okupljene je pozdravio v. d. dekana prof. dr. sc. Ivica Raguž izražavajući poštovanje prema životu i djelu biskupa Ćirila  te zahvalnost koja nas je okupila da bismo se prisjetili i na trenutak zastali pred čovjekom, svećenikom i biskupom. Nadbiskup  u miru dr. sc. Marin Srakić prisutnima je kroz svoja sjećanja na biskupa Ćirila govorio o njegovoj poniznosti, skromnosti i jednostavnosti života, a nadasve o njegovoj ljubavi prema Crkvi. Otvarajući izložbu đakovačko-osječki nadbiskup dr. sc. Đuro Hranić biranim riječima podsjetio je okupljene koliko je biskup Ćiril živio i značio za Bogoslovno sjemenište, bogoslove, biskupiju i Crkvu u Hrvata obnašajući odgovorne službe unutar biskupske konferencije.

Izložba ostaje otvorena do 6. srpnja u prostorima Sinodske dvorane Središnje nadbiskupijske i fakultetske knjižnice u Đakovu. Autorice izložbe su djelatnice knjižnice Tihonija Zovko i Ankica Landeka. Tihonija Zovko