Održan 13. susret osoba s invaliditetom i njihovih obitelji Osječke regije

BILJE (TU) – U župnoj crkvi Bezgrešnog začeća BDM u Bilju 30. listopada je održan 13. susret osoba s invaliditetom i njihovih obitelji koji je okupio vjernike Osječke regije četiriju dekanata – iz Osijeka (Osječki zapadni i Osječki istočni dekanat), Čepina i Baranje, te članstvo u udrugama (na)gluhih, slijepih i slabovidnih, uz ovogodišnje geslo „Dođi, budi moje Svjetlo“.

Duhovno-umjetnički program u Hrvatsko-mađarskom kulturnom centru Općine Bilje otvorio je molitvom i srdačnom dobrodošlicom domaći župnik i dekan Baranjskog dekanata preč. Ivan Petričević, kazavši kako župska zajednica drugi put ugošćuje sudjelovatelje Susreta osoba s invaliditetom Osječke regije, no ovaj „13. susret kruna je duhovne obnove Župe Bilje (nazvane ‘Bog je bogat milosrđem’), koju je tri dana vodio p. Marijan Krištofić, dehonijanac. Nakon uvodnoga programa za osobe sa invaliditetom, njihove članove obitelji, udruge i institucije koje skrbe o njima, prijatelje i suradnike, u biljskoj župnoj crkvi p. M. Krištofić predvodio je večernje euharistijsko slavlje, a misu je, kao i umjetnički program, na znakovni jezik prevodila vjeroučiteljica u OŠ Višnjevac Vesna Klir. Višesatni susret završio je revijalnim programom Folklornog ansambla Bilje uz koreografiju Nedjeljka Hačeka, zajedništvom uz trpezu i naposljetku darivanjem gostiju rukotvorinama (bedževima i crtežima) koje su izradili osnovci OŠ Bilje s učiteljicom Dubravkom Kolčić Drlje i slasticama župljana.

U prigodnom duhovno-umjetničkom programu sudjelovala su djeca biljskog DV Grlica i učenici 1. razreda OŠ Bilje izvevši igrokaz „Izgubljena ovca“, a male glumce uvježbale su odgojiteljice Marinela Gernhardt i Monika Mataković. Scenski prikaz „Humane vrednote“ izveli su vjeroučenici OŠ Bilje koje su za nastup pripremile vjeroučiteljice Sandra Klemen i Petar Kajić, a potom je dječji zbor OŠ Višnjevac otpjevao dvije pjesme na znakovnom jeziku, uz vodstvo vjeroučiteljica Vesne Klir i Alme Mance. Volonteri (Biserka Sorić i dr.) te osobe sa invaliditetom Zajednice Vjera i Svjetlo – „Zrno gorušice“ (osječka župa Sv. Josipa Radnika) izveli su bajku „Zlatni taliri“ braće Grimm i cvijećem darivali brojnu publiku. Učenici osječkog Centra za odgoj i obrazovanje Ivan Štark Domagoj Vrbljančević, Lucija Matanović i Darko Mahnjec izveli su sa vjeroučiteljem Stjepanom Šopom recital „Ti me blagoslovi“ uz gitarsku pratnju Sandre Klemen. „Plamen ljubavi“ Zajednice Vjera i Svjetlo u retfalačkoj župi Uzvišenja sv. Križa ozario je sveprisutne plesom uz pjevanje Anje Nenadović i Anamarie Reba, a brojno članstvo pratile su volonterke Kristina Reba, Mirna Bečarević i dr. Završnicu programa uveličali su nastupi učenika 4. razreda OŠ Bilje koji su izveli recital „Živimo zajedno u dobroti i prijateljstvu“ (uz vodstvo učiteljice Ilonke Milić), dok je dječji zbor uz ravnanje prof. glazbe Irene Nikičić otpjevao pjesme „Ostvari svoje snove“ i „Zamisli“, a odlično vodstvo programa ostvarile su učenice OŠ Bilje Ana Brdar i Mia Srdanović. Scensko-glazbeni program radosnoga susreta pozorno je pratilo dvjestotinjak prisutnih, uključujući osječko-baranjskoga župana dr. Vladimira Šišljagića koji je pozdravio sabrane, načelnika i donačelnika Općine Bilje Željka Cickaja i Gabora Vargu. Župnik Petričević zahvalio je donatorima (NTL Osijek, Pekarstvo ‘Kadulja’ Darda, GPP Osijek i Općina Bilje), biljskom ŽPV-u i ŽEV-u, te sudjelovateljima Susreta održanoga u organizaciji Povjerenstva za pastoral osoba s invaliditetom i njihovih obitelji Đakovačko-osječke nadbiskupije.

Poseban duhovni doživljaj susreta ostvaren je na svečanom euharistijskom slavlju koje je vodio p. Marijan Krištofić, a pjevanjem uz orguljsku pratnju Saše Maligeca animirao župni zbor Župe Bezgrešnog začeća BDM u Bilju. Na misi su čitanja čitali Marija Pavić (asistentica u inkluziji u Osijeku koja je korisnike i ujedno članove ZviS „Plamen ljubavi“ dopratila na susret) i Mario Petrović (član ZViS „Zrno gorušice“). Tumačenje navještaja Evanđelja po Luki (Lk 19, 1-10) o Isusovom susretu sa carinikom Zakejem je posebno prilagođeno sporijim čitanjem (čitala je Nevenka Špoljarić) i, osim na znakovnom jeziku, evanđeoski ulomak su scenskim prikazom približile osobe sa invaliditetom sudjelujući potom u molitvi te prinosu darova: križa, Biblije, molitvenika, kruha, lijekova, štaka, cvijeća i samih sebe da „u vjeri i svjetlu, sa Gospodinom svjetlom našega života, hodimo u ljubavi i miru sa svim ljudima“. Potaknut geslom Susreta „Dođi, budi moje Svjetlo!“, propovjednik Krištofić govorio je sabranima na razumljiv način o ljubavi Božjoj i milosrđu u svakom čovjeku približujući interaktivnim govorom pojmove po kojima je Bog prisutan u ljubavi, pravednosti, (o)praštanju, dobroti, strpljivosti,  darežljivosti… Kršćanskom meditacijom po Isusovim riječima „Dođi, budi moje Svjetlo!“ vjernici su na jednostavan način (zatvori oči i zamisli da si u zagrljaju dobrog Oca nebeskog) poučeni kako Božja sveprisutnost omogućuje vjerniku osjetiti svjetlo ljubavi koje grije srce, a „srce zapaljeno Božjom ljubavlju osvjetljava druge“. Na kraju mise Krištofić je darivao osobe sa invaliditetom, a Petričević zahvalio Bogu i svima za radosno zajedništvo u Bilju. Nevenka Špoljarić