Nadbiskup Srakić na XIV. Državnom hodočašću Hrvata u Mađarskoj

DRVLJANCI – RÉVFALU (TU) – Na svetkovinu Presvetog Srca Isusova, 11. lipnja 2021., u organizaciji Hrvatske državne samouprave, u Drvljancima (Révfalu) je održano XIV. Državno hodočašće Hrvata u Mađarskoj ispred kapele Srca Isusova. U zajedništvu s više stotina hodočasnika iz cijele Mađarske svečano euharistijsko slavlje na poziv pečuškog biskupa preslavio je mons. Marin Srakić, nadbiskup đakovačko-osječki u miru.

Prije početka mise pozdrav je uputio biskup domaćin te izrazio svoju radost zbog ovoga susreta. Koncelebrirali su mons. László Felföldi, pečuški biskup, Ágoston Darnai, povjerenik za hrvatsku pastvu, svećenici s hrvatskoga govornoga područja Pečuške biskupije te Drago Marković, kancelar Đakovačko-osječke nadbiskupije i Robert Almaši, župni upravitelj u Harkanovcima. Hodočašću su pribivali veleposlanik RH u Mađarskoj, Mladen Andrlić sa suradnicima; generalni konzul u Pečuhu Drago Horvat sa suradnicima; Ivan Gugan – predsjednik Hrvatske državne samouprave; Jozo Solga, predstavnik Hrvata u mađarskom Parlamentu; Milan Bošnjak i Ivan Zeba iz Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH; Joso Ostrogonac, predsjednik Saveza Hrvata i načelnici Hrvatskih manjinskih samouprava.

„Danas slavimo svetkovinu Presvetog Srca Isusova. Dakle, u središtu našega razmatranja je jedno srce. Srce: tako jednostavna, obična riječ, a ipak teška za doreći jer je bogata i značenjem i znakovitošću“, započeo je svoju homiliju nadbiskup Marin te pozvao: „Uprimo svoj pogled i vjerujmo u Ljubav! To je poruka današnje svetkovine! Da bi se u pustinji spasili ugriza zmija, Izaelci su morali pogledati mjedenu zmiju. – Da se u pustinji ljudskog života spasimo od ugriza paklene zmije, i mi moramo promatrati na križu probodeno srce.“

Nastavljajući razmatranje o središtu svetkovine Srakić je istaknuo kako „Evanđelje donosi cijeli spektar životnih situacija koje svjedoče istinitost Isusove riječi i u isto vrijeme trajni su primjer i za današnjeg čovjeka“, te je objašnjavajući naveo: Isus je pobijedio napastovanje zloga i Petra – ljubav je vjernost, Isus u Kani Galilejskoj – ljubav je sudjelovanje, Isus je prihvatio Nikodema – ljubav je raspoloživost, Isus se susreo sa ženom Samarijanskom – ljubav je pažnja prema potrebama drugih, Isus se namjerio na ženu optuženu za preljub – ljubav je praštanje, Isus je posjetio kuću carinika i grešnika – ljubav je otvorenost bez razlike i bez straha prema ikome i od koga, Isus je proglasio novu radosnu poruku – ljubav je iskrenost, Isus je okružen prijateljima – ljubav je odgovor na ljubav, Isus je ispaštao za grijehe svoje braće – ljubav je bratstvo. „Učiti od Njega znači ići k Njemu i nastaviti Njegov stil života i prihvatiti Njegova uvjerenja: osobno svjedočiti da je Bog ljubav, kao što je Krist svjedočio“, zaključio je nadbiskup.

Misno slavlje pjesmom je uveličao tamburaški orkestar i Ženski pjevački zbor.Zajedništvo se nastavilo oko bratskog stola u prostorijama Doma kulture u susjednim Martincima (Felsőszentmárton). Robert Almaši