Molitva u svetištu Gospe Brze Pomoći za prestanak pandemije

SLAVONSKI BROD (TU) – Prijedlogu Visokoga odbora za ljudsko bratstvo, koji je prihvatio papa Franjo i pozvao sve katolike da se pridruže ostalim vjerskim zajednicama u četvrtak 14. svibnja i mole, poste i čine djela ljubavi za prestanak pandemije koja je donijela ugrozu čovječanstvu, pridružila se toga dana župa i svetište Gospe Brze Pomoći u Slavonskom Brodu. U ovoj se župi inače – u litanijama – Gospu Brze Pomoći zaziva kao “obranu od zaraznih bolesti i pošasti”, te se i u ovo vrijeme moli njezina pomoć.

Tako je nakon jutarnje mise u crkvi bilo izloženo Presveto te su vjernici tijekom dana dolazili i u molitvi bdjeli sve do predvečerje kada je ispred Pastoralnog centra započela svibanjska pobožnost. Slijedilo je potom središnje euharistijsko slavlje koje je uz domaćeg župnika Ivana Lenića i župnog vikara Ninu Pericu predvodio vlč. Ivan Benaković, koji je trenutno na studiju u Rimu, a svoj je đakonski praktikum obavljao u ovoj župi.

U prigodnoj homiliji vlč. Benaković posvjestio je kako smo u ovo vrijeme pandemije kao kršćani na poseban način pozvani prepoznavati znakove vremena, pozvani na molitvu, post i djela milosrđa, na što nas poziva i papa Franjo. „Ova situacija pokazuje koliko smo ovisni o Bogu, pokazuje kako nismo gospodari niti vlastitog, niti života drugih ljudi i tu si možemo postaviti pitanje gdje je naša socijalna i društvena odgovornost. Bog ljubi čovjeka i nas poziva da tako ljubimo jedni druge. Cilj naše vjere je evanđelje uprisutniti u društvo. Naša se vjera očituje u sposobnosti ući u ovaj svijet, mijenjati ga i oplemeniti. Pozvani smo poput apostola biti istinski Kristovi svjedoci u konkretnom životu. To nije nimalo lako, jer traži izlaganje i izgaranja samoga sebe za drugoga… Svjestan kako je smisao kršćanskog života donijeti plodove duha: ljubav, dobrostivost, milosrđe, postojanost, strpljenje, Papa nas  poziva da ovaj dan provedemo u duhu molitve i ljubavi za drugoga, za brata, da molimo kako bi prepoznali smisao svoga života i svega ovoga što nam se događa. Molimo danas poput apostola, nadahnjujemo se Isusovom osobom, njegovim naukom, ali ne samo teorijom, nego i djelima. Molimo da ovaj grad istinski spozna smisao patnje, svoga žrtvovanja te se u ljubavi približi svome bratu“, neke su od snažnih poruka vlč. Benakovića.

Kako je i sam na početku pandemije bio u Rimu u izolaciji te nakon nekog vremena uspio doći u Hrvatsku i opet morao u samoizolaciju, posvjedočio je kako je za to vrijeme spoznao koliko smo nemoćni, krhki i maleni te kako je potrebno moliti ne samo za prestanak pandemije, već još više za prepoznavanje onoga što nam Gospodin u takvim i sličnim bremenitim vremenima poručuje.

Poslije mise slijedilo je zajedničko klanjanje pred Presvetim. Vlč. Benaković na kraju je prošao s Presvetim kroz Gospino dvorište te blagoslovio grad i njegove stanovnike. Vjernici su toga dana i postili te činili djela milosrđa te su milostinja kod misa toga dana, kao i darovi vjernika, namijenjeni stradalima od potresa u Zagrebu. B. Lukačević