Mladomisničko slavlje o. Ivana Junušića

OSIJEK (TU) – Mladomisnik o. Ivan Junušić, isusovac Hrvatske pokrajine Družbe Isusove, proslavio je 7. kolovoza mladu misu u rodnoj župi Uzvišenja sv. Križa u Osijeku. O. Junušić prvi je župni sin isusovac u retfalačkoj župi koja ove godine slavi 60. godišnjicu postojanja, a mladomisničko je slavlje milosno i zato što je u „Jubilarnoj Ignacijevoj godini“ (od 20. svibnja 2021. do 31. srpnja 2022., u povodu 500. obljetnica obraćenja sv. Ignacija Lojolskog, osnivača Družbe Isusove, i 400. obljetnica njegove kanonizacije).

Slavlje je predvodio mladomisnik Junušić, koncelebrirali su župnik Ivica Martić i provincijal Hrvatske pokrajine Družbe Isusove o. Dalibor Renić, propovijedao je suslavitelj o. Mislav Skelin, kapelan zagrebačke Župe Bezgrješnog Srca Marijina, a misu su suslavili i: vlč. Ivan Petričević, mladomisnik o. Marko Petričević, o. Stjepan Šuflaj i o. Zdravko Knežević. Brojni su isusovci prispjeli na slavlje iz Hrvatske i inozemstva  trajno ostajući povezani kroz desetljeća s Rezidencijom Družbe Isusove u Osijeku i Isusovačkom klasičnom gimnazijom s pravom javnosti. Blizinu s mladomisnikom u slavlju su izrazili, uz obitelj (oca Petra i majku Maricu, brata Vicu), kumove i župljane, svećenici Đakovačko-osječke nadbiskupije. Liturgijsko pjevanje župnoga zbora, uz ravnanje Darije Lijić, orguljski je pratila s. Samuela Markanović, redovnica Družbe Marijinih sestara Čudotvorne medaljice.

Novi prezbiter Junušić pripravljao se za mladomisničko slavlje u rodnoj župi od 2. do 7. kolovoza uz večernje mise, a na blagdan Preobraženja Gospodinovog (6. kolovoza) predmolio je krunicu te je na kraju slavlja župnik blagoslovio župni dar mladomisničko ruho (misnicu).

Župa slavljenica ima četvrtoga svećenika, četiri redovnice i dvoje bogoslova

„Dragi Ivane, čast mi je što u prisutnosti okupljenih svećenika, naroda Božjeg i članova tvoje obitelji mogu te pozdraviti, Kristov svećeniče. To i više jer se naša župna zajednica nalazi u jubilarnoj, šezdesetoj obljetnici ispisanoj zlatnim slovima u koju je utkan toliki trud i žrtva njenih svećenika, redovnica i naroda Božjeg. Ponosni smo što je naša župa iznjedrila po svojim molitvama četvrto svećeničko zvanje i četiri redovnice te se odvažno priprema za još dva svećenička poziva kroz naše bogoslove. U misli mi dolaze Isusove riječi: ‘Tko stavi ruku na plug, neka se ne osvrće unatrag.’ Poslušaj i savjet utemeljitelja Družbe kojoj pripadaš, tj. kako veli sv. Ignacije Loyolski: ‘Ovo neka ti bude u radu prvo pravilo: tako se uzdaj u Boga, kao da sav uspjeh ovisi jedino o tebi, a nimalo o Bogu, no tako se laćaj posla, kao da će Bog učiniti sve sam, a ti ništa.’ Dragi brate Ivane, započni ovo sveto misno slavlje, zahvali i moli za sve nas i tamo gdje te Bog bude slao“, kazao je župnik Martić u dobrodošlici.

Nakon navještaja evanđeoskog ulomka koji je pročitao o. Marko Petričević, propovjednik o. Mislav Skelin uvodno je rekao kako je mlada misa o. Ivana milosni dan i za župu i isusovce, naglasivši vodilju u poslanju odabrano mladomisnikovo geslo „Ja sam svjetlost svijeta; tko ide za mnom neće hoditi u tami, nego će imati svjetlost života.“ (Iv 8, 12)

„Pogled rasvijetljen Kristom daje da imamo svjetlost života“

„Mladomisničko geslo našega Ivana govori da je Isus svjetlo svijeta i da onaj koji ide za njime neće hodati u tami, nego će imati svjetlost života. Isus je to izrekao vrlo jasno i vrlo izravno. Rekao je to svojim slušateljima i svojim sugovornicima prije 2000 godina, a govori i to nama danas po Crkvi, svakome od nas, jer Crkva naviješta Božju riječ, Evanđelje, Isusov život, njegove riječi i djela. Crkva naviješta, govori na mnoge načine, a posebno preko svojih svećenika i mladomisnika od kojih je jedan naš Ivan. Bog govori svijetu po svakom čovjeku koji mu se odazove, a osobito govori po onima koji mu odazovu na poziv u svećeništvo. Providnost Božja je htjela da po evanđelistu Ivanu i po mladomisniku Ivanu do svakoga od nas, na današnji dan, dođe upravo Isusova riječ: ‘Ja sam svjetlost svijeta…’ Budimo svjesni da Ivanovo svećeničko ređenje i subraće zaređene istoga dana, Luke, Marka i Tomislava, i njegova mlada misa nije običan trenutak! Milosnije je to i značajan događaj koji se dogodio u milosnoj i značajnoj godini za Družbu Isusovu. U godinama 2021. i 2022. slavimo 500 godina od obraćanja utemeljitelja isusovačkog reda, svetog Ignacija Lojolskog. Obraćenje nije bila prekretnica samo za Ignacija osobno. Da nije bilo toga obraćenja, mi danas ne bismo bili okupljeni ovdje. Netko će se začuditi što na taj način gledam na stvarnost. Ipak vrlo je važno da naš razum i pogled na stvarnost bude rasvijetljen vjerom, rasvijetljen Kristom jer takav nam pogled daje da ne hodimo u tami, već da imamo svjetlost života. Geslo naše jubilarne godine je ‘Vidjeti sve novo u Kristu’. Nisu samo veliki sveci oni čije obraćenje donosi prekretnice u povijesti. Obraćenje svakog čovjeka, svakoga od nas jest prekretnica u našim životima, ali i u ljudskoj povijesti. Mi katkada govorimo o malim i velikim ljudima… ali u Božjem pogledu je drugačije. Veliki su oni koji se ponize i krenu putem obraćenja. Po njima Bog djeluje u ovome svijetu“, kazao je Skelin te razmatrao o kušnji podcjenjivanja i pogrješnoga „vaganja drugih, ali i samih sebe“ te o kušnji tame nasuprot Kristovoj svjetlosti, napose aktualnoj i danas.

„Naš mladomisnik Ivan sasvim je sigurno u svome životu imao i još ima iskustvo hoda i traženja. Onaj koji nije iskusio život kao hod, kao traženje, tko nije iskusio nedostatak ili odsustvo svjetla koje nazivamo tamom, teško može ozbiljno shvatiti Isusove riječi: ‘Ja sam svjetlost svijeta; tko ide za mnom, neće hoditi u tami, nego će imati svjetlost života.’ Vjerojatno će još mnogo puta u svojem svećeničkom životu morati proći kušnju tame koja prijeti zatiranjem života i radosti. Važno je ostati na Kristovom putu svjetla! Važno je to zbog njega samoga, ali i zbog mnogih duša kojima će Ivan služiti. Važno je to zbog svijeta, zbog Europe i Hrvatske gdje mnogi ljudi osjećaju nedostatak smisla života. U vremenu u kojemu živimo, u krizi smisla važno je razumjeti Isusovu riječ i postat će plodonosna, u dubokom shvaćanju svijeta u kojemu živimo, u askezi. Molitvom pratimo Ivana kojega je Bog poslao s razlogom. Nije mu išlo lako i još mnogo puta će proći kušnje, tamu života. No jako je važno, Ivane, da se sjetiš svoga mladomisničkog gesla i svaki dan ga u srcu ponoviš jer ono ima snagu svjetla. Mi smo djeca svjetla. Hodimo u svjetlosti života, a ne u tami“, poručio je Skelin.

Naposljetku euharistijskoga slavlja mladomisnik je zahvalio svim sudjelovateljima u pripravi i održavanju slavlja, svećenicima, subraći, župljanima, župnim skupinama i ponaosob, posebice župniku te s. Mariji Jerković, redovnici Družbe Marijinih sestara Naše Gospe, koja je sa župnom Zajednicom sv. Marte svečarski uredila crkveni prostor. Mladomisnik je poslije mise udijelio pojedinačni blagoslov i slavljeničko je zajedništvo nastavljeno druženjem. O. I. Junušić bit će u pastoralnoj službi u župi Srca Isusova u Palmotićevoj u Zagrebu.

Mladomisnikov je put počeo u Osijeku gdje je rođen 1987. godine. U Družbu Isusovu stupio je 2013. Prije stupanja u Družbu, nakon završene Isusovačke klasične gimnazije u Osijeku, postigao je magisterij prava na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Osijeku. Filozofiju je studirao na Filozofsko-teološkom institutu DI u Zagrebu, a pastoralni praktikum je obavljao u pastoralu mladih pri Rezidenciji Srca Isusova u Zagrebu. Zaređen za đakona u Rimu 6. travnja 2021. godine uz još jedanaestoricu isusovaca iz Međunarodnog kolegija Presvetog Imena Isusova, a na blagdan sv. Ignacija Lojolskoga (31. srpnja) zaređen je za svećenika uz još trojicu članova Hrvatske pokrajine Družbe Isusove u Zagrebu: o. Luku Ilića iz Sitnog Donjeg u Šibenskoj biskupiji, o. Marka Petričevića iz župe Bezgrješnog Srca Marijina u Zagrebu i o. Tomislava Vujevu iz župe Ljubunčić kod Livna. Nevenka Špoljarić