Hodočasnički dan u znaku oproštaja od vlč. Ivana Lenića

SLAVONSKI BROD (TU) – Pod geslom „Ljubljena Djevice…gdje put je pravi, vodi nas vjek…“ proslavljen je u nedjelju, 8. kolovoza 2021. „osmi“ kao hodočasnički dan Gospi Brze Pomoći u istoimenom Gospinu svetištu i župi u Slavonskom Brodu. Unatoč visokim temperaturama brojni su vjernici već od jutarnjih sati pristizali u svetište te uz poštivanje epidemioloških mjera, u hladovini Gospina dvorišta, sudjelovali na svih pet misnih slavlja.

Kako nakon 16 godina župničke službe u ovoj župi i svetištu odlazi uskoro na novu službu katedralnoga župnika Župe Svih Svetih u Đakovo, župnik Ivan Lenić predvodio je dva misna slavlja; ono u 8.30 i središnje hodočasničko slavlje u 10:30, na kojem su suslavili: mons. Luka Marijanović, mons. Stjepan Belobrajdić, vlč. Krunoslav Karas, vlč. Domagoj  Lacković i vlč. Marko Martić.

Osvrćući se na biblijska čitanja te nedjelje, župnik Lenić naglasio je kako u svim životnim poteškoćama, umorima, padanjima kao kršćani ne smijemo nikada odustati od cilja, nego vjerovati da je Gospodin s nama, da nas krijepi, snaži, hrabri, usmjerava u svagdašnjici i nikada ne diže ruke od nas. Ukazavši na opasnost mrmljanja pred teškoćama života, ustvrdio je kako je to znak nevjere te pojasnio da treba prihvatiti da smo svi učenici Božji, od Marije učiti važnost slušanja Oca, a onda i učenja svega što nam je po Sinu objavio, a tako i teške lekcije o još neizrecivijem čudu i daru kruha života – euharistije, hrane za život svijeta u svim vremenima, kruha života vječnoga.

Posvjedočivši kako je ovo Gospino svetište kao dragocjeno mjesto – postaja naših zastajanja na putu života i Kristovu putu da se ne dogode odustajanja; mjesto traženja pomoći uslijed klonuća i posrnuća – da se ne dogode naše propasti, poručio je: „Gledam u sebi i vama one koje sam Bog dovodi ovdje, da nas okrijepi nebeskom hranom i svojom riječju uputi dalje u život. Bezbrojni su ovdje duhom i tijelom jačani; bezbrojni pronašli savjete u nesigurnostima i nevoljama života. Zato, vjerujem, da je na putu k našem Horebu sveto ovo mjesto – brodsko Gospino svetište!“

Kako je tijekom 16 godina svoje službe u ovom Gospinu svetištu s hodočasnicima slavio 192 hodočasnička dana, zahvalio im je na njihovim bezbrojnim svjedočenjima koja su mu, kako je rekao, uvijek bila ohrabrenje i poticaj za daljnje služenje te poručio: „Pri kraju svoga svećeničkoga služenja ovdje, a želio sam biti samo zajedničarem iste vjere – potican uvijek vjerom tolikih od vas koji dolazite do Gospina krila i ištete svjetla, pomoći i okrjepe za život – ponizno zahvaljujem Gospodinu za ovu darovanu priliku i sve ono što je bilo vama i meni na dobro i spasenje. Sve što sam se dobroga trudio činiti, Božji je dar i plod Gospina zagovora u čije sam se ruke i na raspolaganje odmah po dolasku u Brod, zaista, stavio. Da su pohodi tolikih ovom svetištu te molitve ovdje upućivane nukale Božju ljubav da izlijeva rijeke milosti – mogli bismo svjedočiti dugo, dugo. Nema tih knjiga u koje bi stala svjedočanstva. Njih pripovijedaju vaši životi i životi tolikih živih i pokojnih hodočasnika, svećenika, časnih sestara, drugih vjernika, koji su vam bili ili i dalje ostaju kao poslužitelji božanske okrjepe. Ta, sve je to djelo Božje i neka se po svemu proslavlja Bog!“ Slavlje je pjevanjem uveličao veliki župni zbor predvođen s. Cecilijom Kolarić, uršulinkom.

Pod misom je troje bračnih parova koji ove godine obilježavaju 25 i 50 godina bračnog zajedništva obnovilo svoja bračna obećanja i zahvalilo Gospodinu: za 50 godina braka Anto i Vikica Jelavić, a za 25 godina braka supružnici Zdravko i Ankica Havrlišan i Davor i Darija Suman.

Kako nakon godinu dana svoje službe župnog vikara odlazi iz te na službu župnog vikara u Župu sv. Euzebija i Poliona u Vinkovce, župljani su prigodnim darom zahvalili vlč. Božidaru Nađu.

Na kraju mise slijedio je svečani ophod oko župne crkve u kojem su bračni parovi-svečari nosili Gospinu sliku i svijeće.

Ostala misna slavlja predvodili su ovogodišnji mladomisnici Đakovačko-osječke nadbiskupije: Krešimir Iljazović, Robert Erk i Marko Obradović, koji su vjernicima udijelili svoj mladomisnički blagoslov.

B. Lukačević