Započeli Velikogospojinski dani

BRODSKO VINOGORJE (TU) – Velikogospojinski dani uoči proslave svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marije – Velike Gospe započeli su u petak,  6. kolovoza  u istoimenoj župi u Brodskom Vinogorju u Slavonskom Brodu pod geslom „Evo ti Majke!“ (Iv 19,26).

Večernje misno slavlje predvodio je domaći župnik Krunoslav Karas. Kako je toga dana Crkva slavila Preobraženje Gospodinovo, misnik se osvrnuo na evanđelje koje donosi događaj na Gori preobraženja. U prigodnoj homiliji naglasio je kako je Isus u svom preobraženju svojim učenicima pokazao tek djelić svoje slave zbog kojega su zaželjeli trajno ostati u tom susretu. Posvjesio je nadalje kako mi imamo još veću milost, jer svaki puta u euharistiji možemo kušati Isusa u hostiji koja se iz kruha preobražava u Isusovo Tijelo te vino koje se preobražava u Njegovu Krv.

„Ako se pripraviš, sabereš, dođeš na misu s vjerom, ako mu otvoriš svoje srce, priznaš svoje grijehe, ako mu iskreno kažeš sve što te muči, budi siguran da će Gospodin doći do tvoga srca, da će tvoju dušu silno obasjati. Ovdje u sjenici, u misi gdje sja lice našega Gospodina, gdje se On preobražava, hrani samim sobom, dolazimo se ojačati, ohrabriti, utješiti, primiti milost Božje zaštite kako bi se mogli nositi sa svime što život nosi. Budimo zahvalni što nam je u euharistiji Gospodinu ostavio samoga sebe, što nam pokazuje koliko smo ljubljeni, što iz svoje slave nebeske iznova silazi s neba i dolazi u euharistiji radi svakoga od nas jer nas voli, jer smo mu dragocjeni. Dolazi, ne samo da bi nas zagrlio, dotaknuo, nego da bi ušao u nas, u naše biće i svom svojom slavom i snagom božanskom prožeo naše srce, dušu, pamet, u sve što imamo…“, bile su neke od poticajnih i ohrabrujući poruka župnika Karasa. Poslije mise slijedilo je euharistijsko klanjanje. Misu i klanjanje animirao je župni zbor.

Duhovni program Velikogospojinskih dana nastavlja se do subote, 13. kolovoza. Misna slavlja svake će večeri počinjati u 19 sati. B. Lukačević