Mlada misa o. Josipa Brnjića

SLAVONSKI BROD (TU) – Uz geslo Ako pšenično zrno, pavši na zemlju, ne umre, ostaje samo; ako umre, donosi obilat rod. (Iv 12,24) svoju Mladu misu proslavio je u nedjelju 30. srpnja 2023. u svojoj Župi Bezgrešnog Srca Marijina u Slavonskom Brodu o. Josip Brnić, svećenik – redovnik misionar Družbe Duha Svetoga.

Slavlje je započelo ispred obiteljske kuće mladomisnika gdje su mu blagoslov udijelili njegovi roditelji otac Mato i majka Katica, a nazočni su bili njegova sestra Marija, brat Luka te brojna rodbina, prijatelji, braća svećenici, koji su potom u svečanoj procesiji ulicama župe došli do župne crkve. Dočekalo ih je gotovo tisuću vjernika u prostranom župnom dvorištu gdje je na lijepo urešenom vanjskom oltaru slavljena svečana Euharistije.

Dobrodošlicu i pozdrav mladomisniku Josipu na početku je uputio domaći župnik preč. Tomislav Ćorluka, slavonskobrodski dekan. „Stekao si iskustvo u dalekoj Africi da je Bog prisutan gdje god jesmo, da ga ne smijemo zaboraviti, da nas On nikada ne ostavlja i da nas ljubi. Nije dovoljno da budeš samo dobar čovjek, nego je potrebno da se kao svećenik potpuno predaš Kristu, kao što to ti i činiš, da druge zapališ Duhom Svetim. U današnjem svijetu puno je lažnih proroka i ideologija. Ti, ne zaboravi tko te je pozvao i čiji si. Budi živo Evanđelje i vidljivi Krist! Ostani ponizan, ali budu ponosan što si u Kristovoj službi“, poručio je župnik Ćorluka svom mladomisniku dodavši kako je u toj mladoj župi to četvrta mlada misa.

Zahvalivši Bogu za dar svećeništva i svima koji su ga u formaciji pratili svojom molitvom euharistiju je mladomisnik započeo riječima bl. Alojzija Stepinca koji je rekao – da kad bi se ponovo rodio opet bi bio svećenik. Uz župnika Ćorluku suslavilo je još tridesetak svećenika.

Prigodnu homiliju održao je vlč. Petar Maskaljević, župnik u Lipovcu, koji je mladomisniku bio duhovnik od samih početaka kada se odlučio za svećenički poziv. Posvijestivši bit svećeničkog poziva on je naglasio kako se bez iskrene molitve, duboke sabranosti i produhovljenosti ne može biti Kristov svećenik. “Pozvan si u današnje vrijeme biti doista nositelj Božje riječi”, naglasio je na početku propovjednik te citirao papu Franjo koji je rekao da “svećenik hoda sa srcem i korakom siromaha, obogaćen njegovom prisutnošću te da svećenik mora biti čovjek mira i sredstvo Božje nježnosti.”

„Gospodin te pogledao i pozvao da ideš na obale života drugih.  Krist bira u neograničenoj slobodi i odabire slabo za nadljudsko, maleno za najveće da se nitko ne diči te da se jedino Božja snaga očituje u našoj slabosti. Zato mu Josipe danas zahvali što te pripravio i pozvao za svoje svećeništvo, iako nedostojna i slaba. Krist te je pripravio da mu budeš svjedok, da naviještaš njegovu istinu, da obnavljaš njegovu žrtvu, dijeliš njegovu milost. On te pozvao u svoje svećeničko poslanje. Krist je strpljiv i blag prema tebi, molio je da ne malakše tvoja vjera, da budeš u Petru učvršćen kad Sotona zaište da te prorešeta kao pšenicu, i da se ne smete tvoje srce….“, rekao je uz ostalo propovjednik.

„Neka ti Gospodin dopusti da uvijek hodiš u njegovoj svetoj prisutnosti, da iskreno radiš na oplemenjivanju svoga srca, da nosiš teret drugih te tako ispuniš plan koji Bog ima s tobom. Bez milosti,  molitve, sabranosti i produhovljenosti ne može se biti Kristov svećenik. Zato učini da po molitvi i ljubavi uvijek iznova Krist bude središte tvoga srca i života“, poručio je propovjednik mladomisniku.

Roditeljima mladomisnika zahvalio je što su svoga sina darovali Crkvi te ostale roditelje pozvao da i oni mole i barem jedno svoje dijete daruju Crkvi. Nazočne je pozvao da mole za nova, toliko Crkvi potrebna duhova zvanja te postojeća duhovna zvanja da ustraju u svom svećeničkom i redovničkom pozivu.

„Geslo koje si izabrao, dragi Josipe, u sebi donosi velike znakove u kojima trebaš pronaći trenutke da umireš sebi, a živiš Kristu. Neka ti ovaj redak iz Ivanova evanđelja –„ Ako pšenično zrno pavši na zemlju ne umre ostaje samo, a ako li umre donosi obilat rod“, doista bude putokaz da ove riječi u tebi uvijek bude osjećaj klanjanja prema Gospodinu i boravka pred njima i molitvom za tvoju župnu zajednicu, Nadbiskupiju i tamo gdje te Gospodin pozove“, poručio je na kraju mladomisniku vlč. Maskaljević.

Znakovite prinosne darove na oltar su donosili mladi odjeveni u narodne nošnje Slavonije i Bosanske Posavine, rodnog kraja mladomisnikovih roditelja.

Dirljivim riječima mladomisnik je na kraju slavlja zahvalio Gospodinu za dar svećeništva, roditeljima, sestri i bratu, ostaloj rodbini, župljanima, braći svećenicima i svima koji su na bilo koji način sudjelovali kako u njegovoj formaciji na putu svećeništva tako i na sudjelovanju u organizaciji misnoga slavlja. Posebno je zahvalio svom prvom župniku vlč. Andriji Djakoviću uz kojega je odrastao i koji mu je, kako je rekao, prenio nesebičnu ljubav prema euharistiji, a koji zbog bolesti  nije mogao biti na slavlju. Zahvalio je i svećenicima i vjernicima koji su iz daleke Kenije došli na njegovo slavlje.

Slavlje je pjevanjem uveličao Mješoviti župni zbor predvođen s. Ankicom Tomas, a nastavljeno je uz obiteljski ručak u Matičević centru gdje je ravnatelj stola bio fra Mario Ilija Udovičić, dominikanac, mladomisnikov rođak.

Za slavlje Mlade mise župljani su se pripremali i trodnevnicom od četvrtka 26. do subote 29. srpnja kada su večernja misna slavlja predvodili: vlč. Filip Sertić,  o. Marijan Zubak i mons. Marinko Miličević, generalni vikar Gospićke biskupije. Na misi uočnici u subotu 26. srpnja posvetnom molitvom vjernici su se posvetili Bezgrješnom Srcu Marijinu.

Mladomisnik Josip je rođen je 13. prosinca 1993. godine u Njemačkoj (Nürnberg), u izbjeglištvu, gdje je proveo i prvih šest godina života. S obitelji se 2000. godine vraća u Slavonski Brod, gdje postaje članom župne zajednice na Budainci, odnosno Župi Bezgrešnog Srca Marijina. Školovanje započinje u Slavonskom Brodu, u Osnovnoj školi Ivana Brlić Mažuranić, a nastavlja ga u Industrijsko-obrtničkoj školi – smjer tehnički crtač. Nakon završetka srednje škole radio je tri godine na građevini, a 2014. godine odlazi u Družbu Duha Svetoga pod Zaštitom Bezgrešnog Srca Marijina gdje započinje postulaturu te se 2015. godine upisuje na Katolički bogoslovni fakultet u Đakovu. Godine 2017. prekida studij te odlazi u Tanzaniju učiti svahili jezik i stjecati misijski staž, a 2018. započinje godinu novicijata, također u Tanzaniji. Nakon što je primio prve redovničke zavjete 15. lipnja 2019. godine, odlazi u Keniju gdje nastavlja studij teologije. Tamo je zaređen za đakona 17. rujna 2022. te započeo đakonski praktikum u Župi svetog Augustina Kenterberijskog u Nairobiju, glavnom gradu Kenije. Na Sveučilištu Tangaza diplomirao je i završio pastoralnu godinu u travnju 2023.  Za svećenika je po rukama đakovačko-osječkog nadbiskupa mons. Đure Hranića zaređen ove godine u đakovačkoj prvostolnici na svetkovinu svetih apostola Petra i Pavla. B. Lukačević