Započela trodnevnica uoči Gospe od Anđela

SLAVONSKI BROD (TU) – Trodnevnica uoči proslave blagdana Gospe od anđela – Porcijunkula započela je u nedjelju, 30. srpnja 2023. u franjevačkoj crkvi Presvetog Trojstva u Slavonskom  brodu. Uz fra Ivana Crnkovića samostanskog vikara i ravnatelja klasične gimnazije fra Marijana Lanosovića večernje misno slavlje predvodio je fra Mislav Lukačević, župnik vikar u župi sv. Josipa u Borovu naselju.

Kako je fra Mislav i duhovnik Frame u svojoj župi ovih je dana sa framašima kroz pet dana pješačio u Hodu franjevačke mladeži Osječkog bratstva koji se ove godine održava pod geslom „Stopama sv. Franje.

Stoga je s vjernicima podijelio iskustva s toga hoda u kojem je sudjelovalo stotinjak mladih pješačeći kroz pet dana od 26. srpnja, kada su krenuli iz  Kutjeva pa sve do Cernika, gdje je hod završen 30. srpnja, odakle su u kasnim večernjim satima autobusima krenuli prema Asisu. Kako je na tom hodu sudjelovalo i trinaestero framaša iz Slavonskog Broda, fra Mislav je posvjedočio kako je hod sve mlade ispunio te su tako i javno pokazali svoju radost, vjeru, nadu, ljubav. Posebno je istaknuo kada su prolazeći mjestima Požeške biskupije uz molitvu i pjesmu doživjeli kako su ih ljudi dočekivali klečeći i krsteći se vidjevši ih tako radosne. Unatoč umoru, jer trebalo je cijeli dan hodati po ovim visokim temperaturama far Mislav je posvjedočio kako su mladi ispunjeni i radosni te dodao kako je to preduvjet da mogu primiti Božje milosti koje ih očekuju na proslavi Porcijunkle u Asizu. Kako je i prošle godine sudjelovao na tom velikom slavlju podijelio je s vjernicima, koji rado dolaze u brodsku franjevačku crkvu, kako mu je bio poseban doživljaj biti u toj maloj crkvici -Porcijunkuli, koju je podigao sv. Franjo, sa stotinjak mladih iz Hrvatske moliti potpuni oprost,  te im obećao da će ih sve tamo duhovno ponijeti u svom srcu i prikazati Gospi i sv. Franji.   

Svečano misno slavlje na blagdan Gospe od anđela u franjevačkoj crkvi u Slavonskom Brodu započet će u srijedu 2. kolovoza u 18.30. Na kraju mise procesija sa slikom Gospe od Anđela i svijećama kroz klaustar crkve gdje će kod kipa sv. Franje zajedno moliti za potpuni porcijunkulski oprost. B. Lukačević