Blagdan sv. Joakima i Ane proslavljen u brodskoj Tvrđavi

SLAVONSKI BROD (TU) – Blagdan sv. Joakima i sv. Ane proslavljen je u srijedu 26. srpnja u kapeli sv. Ane u brodskoj Tvrđavi koja pripada Župi Gospe Brze Pomoći u Slavonskom Brodu. Središnje misno slavlje uz domaćeg župnog vikara Marka Obradovića i župnog vikara brodske župe Duha Svetoga Luku Ćosića predvodio je Ivica Bošnjak, župnik župe sv. Kuzme i Damjana u Kuzmici.

Naglasivši kako su sv. Joakim i Ana bili bogobojazni ljudi koji su imali strahopoštovanja pred Božjom ljubavlju i svetošću on je u prigodnoj homiliji ukazao na posljedice koje u životu čovjeka ostavlja grijeh. Pojasnio je da smo pozvani Bogu dati zadovoljštinu za počinjene grijehe, napose one smrtne, i to molitvom, postom, dobrim djelima, sudjelovanjem na svetoj misi te davanjem zavjeta Bogu kako bi primili njegove milosti.

Svjestan koliku bol trpe roditelji koji ne mogu imati djece pozvao ih je da ustrajno mole za dar roditeljstva i prihvaćaju Božju volju u svom životu. On je na kraju mise posebno blagoslovio bračne parove koji mole za dar roditeljstva te predvodio zagovornu molitvu za njih. Čestitajući prisutnim djedovima i bakama njihov dan zahvalio im je na otvorenosti životu.

Slavlje su pjevanjem animirali pjevači iz nekoliko brodskih župa predvođeni s. Ksenijom Leko, uršulinkom. Brojni su vjernici iz svih brodskih župa sudjelovali na tom tradicionalnom slavlju. Koji nisi mogli stati u lijepo uređenu kapelu sv. Ane misu su pratili u prostoru Tvrđave u čijem je središtu ta kapela, inače ponovno podignuta na temeljima srušene od komunističkih vlasti 1947. godine, a 2018. je blagoslovljena i osposobljena za bogoslužje. B. Lukačević