Koncert „Marijanska večer na Šumanovcima”

GUNJA (TU) – U nedjelju 30. svibnja 2022., u večernjim satima u župnoj crkvi sv. Jakova apostola u Gunji, održan je duhovni koncert marijanskih pjesama “Marijanska večer na Šumanovcima“. Iako je održavanje koncerta najavljeno na prostoru svetišta Skrovite Gospe Šumanovačke, radi nepovoljnih vremenskih prilika premješteno je u župnu crkvu.

Na početku koncerta, domaći župnik Ivan Živić pozdravio je sve nazočne izrazivši dobrodošlicu i radost zbog ostvarenja ovog događaja u godini priprave za slavlje velikog jubileja svetišta Šumanovci, 650.-oj godišnjici postojanja. Vlč. Živić je zatim izrazio zadovoljstvo dolaskom na koncert nadbiskupa u miru mons. dr. Marina Srakića i kancelara Nadbiskupskog ordinarijata vlč. Drage Markovića te velikog broja svoje subraće svećenika: vlč. Stjepana Šumanovca, župnika Župe sv. Nikole u Sikirevcima, vlč. Damira Ivanovića, župnika Župe Presvetog Srca Isusovog iz Brčkog (BiH), preč. Željka Šimića dekana Drenovačkog dekanata i župnika Župe sv. Mihaela arhanđela u Drenovcima, vlč. Krešimira Šafa župnika Župe Pohođenja Blažene Djevice Marije u Soljanima i upravitelja Župe Preobraženja Gospodinovog u Strošincima te vlč. Marka Mikića, župnika Župe Presvetog Trojstva u Posavskim Podgajcima i upravitelja Župe sv. Ilije proroka u Rajevu Selu.

U koncertu su sudjelovali župni zborovi iz Gunje, Bošnjaka, Drenovaca, Soljana i Strošinaca, Posavskih Podgajaca i Rajeva Sela, Brčkog (BiH), Župe Mučeništva sv. Ivana Krstitelja iz Županje 1, Župe sv. Nikole Tavelića iz Županje 2 i Sikirevaca. Tijekom koncerta u nastupima zborova nizale su se marijanske pjesme iz bogate sakralne baštine: pučke popijevke, skladane popijevke domaćih i stranih autora i duhovne šansone isprepletene duhovno-molitvenim recitalom. Cijeli koncert je bio poput molitve Bogu u skladu s geslom „Bogu na slavu, Mariji na čast!“.

Animiranje koncerta čitanjem duhovno-molitvenih tekstova i najavom izvođača predvodile su članice Župnog pastoralnog vijeća gunjanske župe: vjeroučiteljice Slađana Babijanski i Jelena Sremac te župljanke Martina Jukić i Martina Jaružanin. Na kraju koncerta domaći župnik Živić zahvalio je svima na sudjelovanju i citirao je nadbiskupa Srakića rekavši: „Idemo Gospi čestitati Uskrs!“ te pozvao sve okupljene na pjevanje molitve uskrsnog vremena, „Kraljice neba“.

Završnu riječ uputio je nadbiskupu Srakiću koji rekao: „Mnoge pjesme koje sam večeras čuo vratile su me u moje djetinjstvo, moje bogoslovske dane i vrijeme moje službe poglavara Đakovačko-osječke nadbiskupije. Ovaj koncert je dokaz da je hrvatski narod marijanski narod od samih svojih početaka primanja kršćanstva i pripada Blaženoj Djevici Mariji. Velika obljetnica Šumanovaca, 650 godina, također je dokaz pripadnosti našega naroda Mariji, Isusovoj i našoj Majci.“

Nakon koncerta uslijedio je domjenak u trijemu crkve druženjem svih okupljenih uz jelo i piće koje su pripremili župnik, časne sestre Družbe sestara Naše Gospe i župljani. Matilda Šokčević