Održan koncert GZ Brodosplit u Vukovaru

VUKOVAR (TU) – Sakralni koncert Gradskog zbora Brodosplit, muškog a’cappella zbora sa više od 30 pjevača, održan je u subotu 28. svibnja 2022. u crkvi sv. Filipa i Jakova u Vukovaru.

U sklopu koncert održanog u subotu, predstavljena su vokalna djela vrhunskih hrvatskih nacionalnih skladatelja, B. Papandopula i skladatelja sinjskog kraja, Vlade Sunka.

U izvedbi programa u Vukovaru, uz bogato uvježban Gradski zbor Brodosplit sudjelovali su i solisti, od kojih su neki: Ivan Žitko (tenor); Josip Matković (bariton); Pero Prosenica (bas); Branko Kljaković; Eduard Grenc (bariton).

Umjetnički program ovog koncerta sadržavao je 14 skladbi, koje možemo podijeliti prema stilskom tipu na one iz renesanse: T. L. da Victoria, skladba Domine non sum dignus; preko skladatelja romantizma F. Mendelssohn, Beati Mortui i; E.Whitacre (rođenog 1970.) skadba Luxarumque, svrstavana u  ‘postrenesansni’ stil.

Nacionalnom stilu pripadaju hrvatske skladbe izvedene u drugom dijelu programa. To se osobito odnosi na njegovanje tradicije užeg zavičaja, odnosno na dalmatinske pučke i koncertne pjesme u harmonizaciji i obradama suvremenih vrsnih hrvatskih skladatelja. Iz ovog dijela programa izdvajamo tako mali ciklus djela nacionalnih skladatelja Borisa Papandopula, Ljubomira Stipišića i kantatu skladatelja i dirigenta Vlade Sunka. Od B. Papandopula izvedena su tako između ostalog Tri fragmenta iz Muke Gospodina Isukrsta (Kraljevstvo moje, Križni put, Završni zbor). Od Ljubomira Stipišića izvedena je s puno osjećaja i tradicijska pučka skladba Oče naš. Kantata Gospe sinjska autora V. Sunka nastala je od dalmatinske pučke i koncertne pjesme u harmonizaciji i obradbama vrsnih hrvatskih skladatelja.

Muški zbor ‘Brodosplit’ osnovan je 1972. (do danas ovim ansamblom su ravnali ugledni pedagozi i dirigenti prof. D. Šeparović i prof. J. Veši). Danas, GZ Brodosplit, djeluje pod ravnanjem i dirigentskim vodstvom glazbenika, dirigenta Vlade Sunka (od 1988. redovitog profesora na Umjetničkoj akademiji u Splitu). Gradski zbor Brodosplit izdvaja se, kako umjetničkom kvalitetom, jednako i atraktivnošću programa. Repertoar zbora podrazumijeva skladbe na relaciji od renesansnih majstora do suvremenih autora, uz osobito njegovanje tradicije užeg zavičaja.

Potvrdilo se tako i ovim koncertom da je ovaj zbor izrastao u red najcjenjenijih zborova u Hrvatskoj. Brankica Ban