„Suvi petak“ u Đurđancima

ĐURĐANCI (TU) – Povodom blagdana Pohoda Blažene Djevice Marije Elizabeti, koji se slavi 31. svibnja kao crkveni god u Župi Vrbica, u Đurđancima je 27. svibnja proslavljen zavjetni dan „Suvi petak“. 

Preko puta mjesnoga groblja u Đurđancima nalazi se drevna crkvica, obnovljena 1868. godine, te je tamo održano svečano misno slavlje koje je predvodio vlč. Vlado Karačić – župnik iz Vrbice. Okupili su se brojni mještani i vjernici iz susjednih mjesta koji slave zavjetni dan, a kojega Đurđančani od davnina zovu „Suvi petak“.

To je prilika za zahvalnost Bogu i molitve za očuvanje plodova na obližnjim oranicama, što je rezultat rada vrijednih težačkih ruku – truda i muke zemljoradnika. Uslijed klimatskih promjena ljudi su još više ovisni o Božjem milosrđu i blagoslovu, pa zato žele sačuvati tradiciju ovoga blagdana koji se posebno slavi u Đurđancima.

Poslije mise vjernici su se zaputili na obližnje groblje gdje je vlč. Karačić predvodio molitvu za sve pokojne mještane, branitelje Domovinskog rata i sve vjerne mrtve iz drugih mjesta koji su sahranjeni na tom groblju. Đurđančani i njihovi gosti završili su proslavu prigodnim domjenkom. Željko Vurm