HOPGD “Zrinski” proslavio jubileje misnim slavljem i pjevanjem

OSIJEK (TU) – Večernju misu u osječkoj konkatedrali Sv. Petra i Pavla 24. travnja je uveličalo Hrvatsko obrtničko, pjevačko i glazbeno društvo „Zrinski“ iz Osijeka, koje slavi 120. rođendan i 115. godišnjicu zborskoga pjevanja pod nazivom “Zrinski”. Radosne jubileje muški je zbor proslavio pjevanjem na misi uz ravnanje Jure Jurkovića, dok je pjevanje na orguljama pratio gornjogradski župljanin Pavo Živković.

Članovi “Zrinskog” Ante Ćurić, Stjepan Rudinski i Željko Pancer čitali su na misi, Marko Vrček pjevao je psalme, a Tomislav Mikrut predvodio molitvu vjernika, uključujući nakanu “za članove društva ‘Zrinski’ da dar lijepog glasa i nadalje umnožavaju pjevajući tebi, Bože na slavu i radost ljudima” te za preminulo članstvo. Konkatedralni župni vikar Tomislav Benaković čestitao je jubileje i Dan HOPGD “Zrinski” u ime gornjogradske župe, pozivajući vjernike na kraći koncert ispred konkatedralnih „Vrata milosrđa“.

Slavlje je nastavljeno druženjem u prostorijama “Zrinskog”, gdje su uz trpezu pjevači klapskom pjesmom počastili prijatelje glazbe i suradnike. Vršitelj dužnosti predsjednika “Zrinskog” Marko Vrček zahvalio je podupirateljima i najprije Bogu jer pjevači talentom pjevanja i sviranja uveličavaju misna slavlja i njihov je nastup prepoznatljiv prigodom obilježavanja blagdana i državnih praznika, primjerice pjevaju uz središnji križ na osječkim grobljima uz blagdan Svih svetih i na Dušni dan, pjevaju prvu misu u 3 sata na spomendan sv. Antuna Padovanskog u franjevačkoj crkvi Sv. križa u Tvrđi.

Uz spomenute u “Zrinskom” pjevaju: Silvestar Vrček, Ivica Vlahović, Josip Karadža, Jozo Jurušić, Đon Peroli, Andrija Orban, Josip Gusić, Vladimir Martinović, Martin Župan, Josip Palinkaš, Ante Međugorac, Antun Sumrak, Janko Čordaš, Vlado Lubina i zborovođa Jurković. Nastupaju s repertoarom crkvenih i domoljubnih pjesama te ovisno o prigodi izvode popularne hrvatske narodne pjesme. Dan društva pjevači „Zrinskog“ obilježavaju 30. travnja, na dan pogibije Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana. “Zrinski” je poznat po sjajnoj izvedbi hrvatske domoljubne pjesme U boj, u boj, koju je napisao 1866. Franjo pl. Marković (učitelj u Osijeku od 1866. do 1868.) i uglazbio Ivan pl. Zajc. Pjevači se ponose i zastavom koju su prema originalu iz 1911. godine izradile 1996. sestre karmelićanke iz Šarengrada, tada u progonstvu u Zagrebu. Nevenka Špoljarić