Proslavljen nebeski zaštitnik Policijske kapelanije Policijske uprave Brodsko-posavske

SLAVONSKI BROD (TU) – Djelatnici Policijske uprave (PU) brodsko-posavske svečano su 25. travnja proslavili blagdan sv. Marka, evanđeliste, zaštitnika Policijske kapelanije ove PU. Nakon susreta s djelatnicima, polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća i molitve kod spomen-obilježja poginulim braniteljima ispred Policijske postaje, svečano euharistijsko slavlje u župnoj crkvi Krista Kralja u Brodskom Varošu u Slavonskom Brodu predvodio je prvi puta kao vojni biskup u RH mons. Jure Bogdan.

Uz domaćeg župnika Davorina Anđića, policijskog kapelana, suslavili su dvojica vojnih kapelana: Vlado Mandura i Željko Rakošec i dvojica policijskih kapelana: Ivan Blaževac i Željko Volarić te domaći svećenici: mons Stjepan Belobrajdić, fra Franjo Jurinec i vlč. Andrija Đaković. Uz prigodan dar u ime PU pozdravnu riječ biskupu uputio je zamjenik PU Ivica Ostrun, naglasivši kako im sudjelovanje u vjerskim događanjima i to što imaju svoju kapelaniju puno znači i pomaže u njihovom radu.

Ocrtavajući život i djelo sv. Marka, prvoga evanđeliste, biskup Bogdan naglasio je kako njegov život nije bio nimalo jednostavan, ali je on cijeloga sebe stavio u službu naviještanja Kristove Radosne vijesti, te smo i mi kao kršćani pozvani svatko na području svoga djelovanja biti navjestitelji Radosne vijesti. Govoreći o Crkvi koja je mistično tijelo Kristovo, Božji narod pozvan svjedočiti novosti i originalnost kršćanske vjere, pojasnio je kako su Crkva naše župne zajednice koje evanđeoski svjedoče vjeru, oratorij u kojima su se u duhu kršćanske vjere svjetonazorski oblikovali mnogi političari, znanstveni i uopće javni radnici… „Sv. Marko je stup Crve koja i danas ima ulogu čuvarice čovječanstva – na poseban način, nudeći svijetu ‘evanđeosku’, ‘svoju’ antropologiju osobe, poštujući ljudske vrijednosti te bivajući otvorena transcendentnom“, naglasio je biskup te ustvrdio da kršćani već dvije tisuće godina imaju jasnu zadaću – naviještati evanđelje.

Naglasivši da je družeći se s njima prepoznao kako su živa zajednica vjernika, jedno srce i jedna duša u svome poslanju, djelatnicima PU čestitao je blagdan sv. Marka, stavljajući ih sve pod njegov zagovor.

Pozdravnu riječ i zahvalu mons. Bogdanu uputio je na kraju kapelan Anđić. Slavlje, na kojem su čitanjem Božje Riječi sudjelovali djelatnici PU, pjesmom je uveličao župni zbor. Uz djelatnike PU na misi su sudjelovali i roditelji i članovi poginulih branitelja i redarstvenika te domaći župljani, kao i zamjenik slavonskobrodskog gradonačelnika Hrvoje Andrić. Brankica Lukačević