Oktet „Sursum corda“ gostovao u Makedoniji

SKOPJE/ĐAKOVO (TU) – Oktet „Sursum corda“ KBF-a u Đakovu boravio je od 22. do 25. travnja u Makedoniji, gdje su u sklopu proslave 20. obljetnice postojanja Hrvatske zajednice u Makedoniji održali prvi samostalni koncert. Koncert naziva „Mysterium Pashale“ održan je 23. travnja u katoličkoj katedrali Presvetog Srca Isusova u Skopju, pod vodstvom dirigenta Emanuela Matesa, studenta četvrte godine KBF-a u Đakovu.

Program koncerta bio je biblijsko-meditativnog karaktera, sa ciljem prikazivanja Kristove muke, smrti i uskrsnuća. Za svaki navedeni misterij pročitano je prigodno čitanje, zatim bi uslijedile pjesme koje je pjevao oktet.

U nedjelju 24. travnja bilo je prigodno obilježavanje dvadeset godina postojanja Zajednice Hrvata u Makedoniji, gdje su članovi okteta bili gosti. Između ostaloga, gostovali su u jutarnjem programu Makedonske radio-televizije, gdje su među ostalim imali priliku govoriti o ideji osnivanja okteta pri KBF-u, s najavom za slijedeća događanja i gostovanja.

Osim koncerta, bilo je prilike razgledati Skopje i okolicu te upoznati makedonsku kulturu. Za ugodan boravak okteta u Makedoniji pobrinula se Zajednica Hrvata u Makedoniji, na čelu s predsjednikom Nenadom Živkovićem, a odgovorna za projekt bila je Ena Abjanić. Marija Kozić