Hodočašće mladih u Taizé u Francuskoj

Ured za pastoralni rad s mladima Đakovačko-osječke nadbiskupije organizira zajednički odlazak i jednotjedni boravak mladih vjernika te zainteresiranih svećenika iz Đakovačko-osječke nadbiskupije u ekumensku zajednicu Taizé u istoimenom selu u Francuskoj. Ondje svakog ljeta boravi više tisuća mladih iz Europe i svijeta u molitvenom zajedništvu s Bogom u molitvi, pjesmi, tišini i meditaciji. Kroz tjedan dana intenzivnije molitve, meditacije nad biblijskim tekstovima, duhovnih radionica i iskustva jednostavnog života podijeljenog s drugima dolaze do spoznaje da nam se Krist razotkriva kroz svakodnevni život. Obogaćeni i osnaženi iskustvom molitve i zajedništva s drugim kršćanima, vraćaju se u svoje župne zajednice da bi u njima promicali zajedništvo u vjeri te odgovornost za ostvarenje poslanja Crkve. Za vrijeme boravka u Taizéu nema odlazaka na izlete niti izlazaka u obližnja mjesta. Jedini organizirani izlet bit će u mjesto Cluny, u organizaciji Nadbiskupije, posjet ostacima srednjovjekovnog samostana.

Putuje se autobusom (prijevoznik putnička agencija Ortran d.o.o.) i predviđen je sljedeći raspored putovanja:

Petak, 2. kolovoza 2024.

 • Polazak autobusom iz Osijeka u 6:00 sati, s parkinga kod Interspara i restorana Karaka
 • iz Đakova u 6:35 sati, s benzinske postaje Lukoil na đakovačkoj obilaznici
 • iz Slavonskog Broda u 7:15 sati, s parkinga benzinske postaje Crodux i Hotela Zovko kod ulaza na autocestu Slavonski Brod Zapad
 • iz Zagreba, u 10:00 sati, Buzin, kod trgovačkog centra Supernova
 • vožnja kroz Sloveniju i Italiju i dolazak oko 20:00 sati u Torino; smještaj u La Casa di don Bosco u gradskoj četvrti Valdocco, (višekrevetne spavaonice).
 • Večera (iz vlastite torbe) i noćenje.

Subota, 3. kolovoza 2024.

 • 7:30 sv. misa i doručak u Casa di don Bosco.
 • Posjet Torinu: katedrala, Torinsko platno, Grob sv. don Ivana Bosca i sv. Dominica Savia, razgledanje grada.
 • Ručak u vlastitoj organizaciji.
 • U 13:00 sati polazak za Taizé; oko 18:00 sati dolazak u Taizé; smještaj, večera i večernja molitva.

4. – 11. kolovoza 2024.

Svakodnevno sudjelovanje u cjelovitom predviđenom programu.

Jedan dan izlet u Cluny, razgledanje ostataka srednjovjekovnog samostana. Prijevoz Ortran d.o.o. Izlet traje 2  sata. Povratak u Taize.

Nedjelja, 11. kolovoza 2024.

 • 10:00 euharistijsko slavlje;
 • oko 11:30 h polazak kući.

Ponedjeljak, 12. kolovoza

 • Dolazak kućama u prijepodnevnim satima.

Voditelji hodočašća u ime Ureda za pastoral mladih bit će:

 • vlč. Filip Sertić, svećenik-student u Rimu (097/796.1036);
 • vlč. Marko Obradović, župni vikar u Župi sv. Petra i Pavla u Osijeku 1 (091/174.0417);
 • Mia Mitrović, prof. (098/902.7786) iz Osijeka;
 • Maja Ujvari Čeh (098/722.242) iz Osijeka.

Postoji mogućnost da se mladima pridruži i još koji zainteresirani svećenik te bogoslov. Među hodočasnicima će biti i nadbiskupijski pobjednici vjeronaučne olimpijade za srednje četverogodišnje i trogodišnje škole sa svojim vjeroučiteljima. Na hodočašće pozivamo i ministrantice te ministrante srednjoškolskog uzrasta, osobito one koji nisu mogli ići na ministrantsko hodočašće u Rim. Na putovanje su pozvani i svi ostali mladići i djevojke između 17 i 30 godina.

Mlađe osobe od 18 godina ne mogu ići bez odraslog pratitelja (između 20 i 30 godina, s tim da na jednog pratitelja može biti 7 mlađih osoba istoga spola).

Mlađi od 18 godina trebaju prilikom prijave Nadbiskupijskom uredu za pastoralni rad s mladima dostaviti te sa sobom na put ponijeti pisano popunjeno i potpisano dopuštenje njihovih roditelja (formular se nalazi u prilogu ovoga dopisa).

Hodočasnici se za sudjelovanje mogu prijaviti najkasnije do 15. lipnja 2024. putem obrasca na poveznici PRIJAVA TAIZE koja će biti dostupna na web stranici Đakovačko-osječke nadbiskupije https://djos.hr/. Za sve nejasnoće i dodatna pitanja obratite se tajnici Nadbiskupijskog ureda za pastoralni rad s mladima Margareti Gregić (tel. 031/253.932; mladi@djos.hr) u Nadbiskupskom vikarijatu u Osijeku, Strossmayerova 58A.

Iako je hodočašće prvenstveno za mlade, na hodočašće mogu ići i stariji od 30 godina. Oni se za hodočašće trebaju prijaviti Maji Ujvari Čeh (098/722.242; majauc031@gmail.com) koja će im dati daljnje upute za obavezno postupanje.

Cijena za mlade iznosi ukupno 211,30 €. Cijena za mlade uključuje: 80,00 € (participacija za troškove smještaja i hrane u Taizé) + 31,30 € (noćenje i doručak u Pastoralnom centru u Torinu) + 100,00 € (participacija za putne troškove). Ostatak putnih troškova za mlade do 30 godina (oko 100,00 € po osobi) pokriva Đakovačko-osječka nadbiskupija.

Hodočasnici stariji od 30 godina plaćaju ukupno 421,30 €. Cijena za starije od 30 godina uključuje: punu cijenu prijevoza (200,00 €), participaciju troškova u Taizéu (190,00 €) te noćenje i doručak u Torinu (31,30 €).

Za sve obroke izvan Taizéa, tj. na putu tamo i nazad (osim doručka u Torinu) skrbi svaki hodočasnik za sebe.

Hodočasnike molimo da se za hodočašće što prije prijave putem navedenog obrasca Uredu za pastoral mladih (kako bi se pratio broj prijavljenih i zaustavile nove prijave kad autobus bude popunjen). Prigodom prijave potrebno je Uredu za mlade dostaviti, osim imena i prezimena svakog hodočasnika, iste podatke koji se traže i za mlađe od 18 godina (spol, datum rođenja, broj osobne iskaznice (ili putovnice), broj mobitela i e-mail adresu) te najkasnije do 15. lipnja 2024. prvu ratu uplate u visini od 50,00 € (taj se novac ne vraća, a u slučaju spriječenosti umjesto prijavljene može ići druga osoba). Ukoliko netko do 15. lipnja 2024. ne uplati 50,00 € neće biti smatran hodočasnikom iako se prethodno kao takav prijavio Nadbiskupijskom uredu za mlade.

Troškove prijevoza te noćenja i doručka u Torinu uplaćuje se na IBAN Đakovačko-osječke nadbiskupije – Nadbiskupski vikarijat Osijek, broj računa HR7523400091510557957, Model 00; poziv na broj 0208-2024.

Drugi dio putnih troškova i noćenja s doručkom u Torinu (mladi 81,30 €, a stariji od 30 godina 181,30 €) trebat će uplatiti na račun Nadbiskupskog vikarijata Osijek najkasnije do 15. srpnja 2024. Naznačenu sumu participacije u Taizéu svaki hodočasnik nosi sa sobom: mlađi od 30 godina 80,00 €, a stariji od 30 godina 190,00 € i njome će u Taizéu uplatiti troškove svoje prehrane i smještaja. U Taizéu mladima smatraju osobe do 35 godina, te je možda moguće da se pojedini hodočasnici između 30 i 35 godina života s njima dogovore o izjednačavanju troškova smještaja i hrane u njihovu kampu s ostalim mladima životne dobi do 30 godina.

Svi hodočasnici sa sobom trebaju ponijeti vreću za spavanje i podlošku, pribor za osobnu higijenu te kišobran ili kišnu kabanicu. Dodatne informacije mogu se potražiti na web stranici: http://www.taize.fr/hr. Zainteresirane hodočasnike molimo da prije prijave na toj istoj stranici pogledaju i kratku video prezentaciju pod naslovom “Tjedan dana u Taizéu” (film na engleskom jeziku https://www.taize.fr/en_article4768.html).

Početkom srpnja 2024. će se održati sastanak hodočasnika u jednom od gradova, odakle bude najviše prijavljenih, ili video sastanak, tijekom kojeg će svi hodočasnici dobiti konačne detaljne upute za putovanje (konačno vrijeme i mjesto polazaka, koje stvari je potrebno ponijeti, detalji o boravku u kampu u Taizéu, pravila ponašanja…).

Poželjno je da mladi kojima će ovo biti prvi odlazak u Taizé i koji inače ne sudjeluju na molitvenim susretima na način molitve u Taizéu, prethodno dođu i sudjeluju na jednom od sljedećih pripravnih susreta:

 • u četvrtak 25. travnja; 23. svibnja, 27. lipnja i 25. srpnja 2024. u 20.30 sati u kapelici sv. Roka u Donjem Gradu u Osijeku (na početku Crkvene ulice);

Eventualne dodatne molitve uz pripremni susret će se dogovoriti naknadno ovisno odakle su prijavljeni hodočasnici.

Sve svećenike i odgovorne osobe za pastoral mladih molimo da o hodočašću obavijeste mlade u svojoj župi, odnosno vjeroučenike u svojoj školi, da ih na prikladan način animiraju za sudjelovanje te da im pomognu oko prijave za hodočašće Nadbiskupijskom uredu za pastoralni rad s mladima.

Dopis u cijelosti s detaljnijim informacijama o susretima u
Taizéu te obrascem za roditeljski pristanak za sudjelovanje maloljetnika – dostupan je OVDJE.

Obrazac roditeljskog pristanka za sudjelovanje maloljetnika u Excelu dostupan je OVDJE!

vlč. Filip Sertić 
svećenik-student

vlč. Marko Obradović
župni vikar Župe sv. Petra i Pavla u Osijeku 1

Mia Mitrović, prof. 

Maja Ujvari Čeh

mons. Đuro Hranić
nadbiskup