Formativni susret za bogoslove

ĐAKOVO (TU) – Dr. Sanda Smoljo-Dobrovoljski, s KBF-a u Zagrebu je na poziv Ravnateljstva Bogoslovnog sjemeništa u Đakovu, dana 29. listopada, imala radni susret s bogoslovima ovog sjemeništa. Susret na temu “Afektivno sazrijevanje u formaciji”, se sastojao od dva predavanja, radionice i vrlo plodonosne i poticajne diskusije.

Slijedeći načela crkvenih dokumenata, poglavito novijih, ravnateljstvo Bogoslovnog sjemeništa u Đakovu stavlja, između ostalog, u odgoju svećeničkih pripravnika i važan naglasak na psihološku formaciju. Tako osim uobičajenog redovitog programa tijekom godine kojeg pitomci imaju sa stručnim suradnikom Bogoslovnog sjemeništa, psihologom i psihoterapeutom doc. dr. Josipom Bošnjakovićem, ravnateljstvo povremeno poziva i druge, kompetentne stručnjake u području psihologije, poglavito one koji usko surađuju s Bogoslovnim sjemeništima. Jedna od njih je i dr. sc. Smoljo-Dobrovoljski, s matičnom institucijom KBF-a u Zagrebu i predavačkim angažmanom na nekoliko visoko-teoloških učilišta. 

Dr. Smoljo-Dobrovoljski je kao glavni sadržaj svojega predavanja istaknula četiri bitne odrednice, a to su kršćanska vizija osobe, emotivni svijet – zrelost i nezrelost, spolnost i kao posljednju stavku, način na koji se može integrirati afektivni svijet s pozivom. Bogoslovima je istaknula važnost govora o spolnosti i njezin pozitivni predznak. Nadalje im je ukazala na njihovu ulogu u društvu i na to kako ih ljudi gledaju. Poslanje je usko vezano s onim što nazivamo obveza sazrijevanja, koje su pak upućeni prema izvorištu svake duhovnosti i poziva, Isusu Kristu. Stoga, važnost njihova poslanja je biti drugi Krist na zemlji, paziti na svoje ponašanje, govor i javni nastup. U svojem predavanju dotaknula se i teme zajednice iz koje proizlazi i dolazi do izražaja bogoslovska autentičnost. Protagonisti odgoja koji su za bogoslove u sjemenišnoj zajednici iznimno važni strukturirala je u tri dijela: prvo i najvažnije je Trojedini Bog, zatim bogoslovi i na kraju odgojitelji koji svojim primjerom i praćenjem omogućavaju bogoslovima da sazrijevaju i rastu u vlastitom pozivu.

Na kraju izlaganja dr. Smoljo-Dobrovoljski je objasnila što sve uključuje jedna integralna formacija: ljudski, intelektualni, duhovni i pastoralni odgoj koji za cilj imaju odgovornu ljubav, afektivnu zrelost i zdrave interpersonalne odnose. Ovim zaključnim mislima bogoslovi su prešli na jednu kreativnu radionicu u kojoj su mogli opisati svoj život i osmisliti ga onako kako bi ga jednoga dana željeli vidjeti. Susret je završio u ugodnoj atmosferi uz opušteni i neformalni razgovor s predavačicom kao i vrlo poticajnom međusobnom diskusijom. Petar Tustanovski