Seminar posta, molitve i šutnje

ĐAKOVO (TU) – U organizaciji Doma duhovne pomoći Milosrdnih sestara Sv. Križa od 22. do 27. listopada 2019. održan je u samostanskoj kući Betanija u Đakovu “Seminar posta, molitve i šutnje”, koji je vodila s. Ljilja Pehar, franjevka iz Mostara. Misao vodilja seminara bile su riječi koje je Isus uputio Petru: “Molio sam za tebe, da ne malakše tvoja vjera“. Cilj je seminara bio uvesti sudionike u život s kruhom, radi približavanja euharistijskom kruhu.

U ozračju šutnje i mira dani su bili protkani molitvom Božanskog časoslova, predavanjima, molitvenim čitanjem Sv. pisma i izmjenom iskustava. Organizirano je danonoćno klanjanje Presvetom Sakramentu, prigodna ispovijed, kao i svagdanje euharistijsko slavlje. Također je postojala mogućnost za osobni razgovor s voditeljicom seminara.

Poseban doživljaj bili su obroci koji su trajali pola sata, gdje bi se u šutnji blagovao kruh. U današnjem užurbanom načinu života ovakvo blagovanje dovodi do nutarnjeg smirivanja, a ima i odraza na fizičko zdravlje jer se organizam, osim čišćenja od nepotrebnoga, dovoljno nasićuje, tako da je moguće sve te dane živjeti o kruhu bez teškoća. Sudionici seminara kroz post učili su jesti, moleći moliti, a šutnja ih je učila druge slušati i dobro govoriti. Osvrt sudionika na kraju seminara potvrđuje kako su post, molitva i šutnja vrijednosti današnjem čovjeku vrlo potrebne i za tjelesno i za duhovno zdravlje.

Seminar je okupio oko 25 sudionika, od kojih je 12 sudjelovalo na cijelom programu, a ostali su se, zbog posla ili obiteljskih obveza, uključivali u popodnevni program. Među sudionicima bile su 4 redovnice, a redovničke pripravnice su se uključile u klanjanje. Najveći broj sudionika bio je iz Đakova, a ostali su bili iz Zagreba, Splita, Lipika, Osijeka, Valpova, Vrbove, Punitovaca, Starih Mikanovaca i Velike Kopanice. Iako je od prvog seminara, održanog 2008. prošlo više od 10 godina, interes i dalje traje, a različita su i mjesta iz kojih sudionici dolaze. s. Rastislava Ralbovsky