Duhovno-rekreativni izlet mladih

SIKIREVCI (TU) – U subotu, 1. svibnja 2021. godine organiziran je duhovno-rekreacijski izlet Udruge DUHOS u zajedništvu s mladima osječke župe Uzvišenja sv. Križa u Sikirevce na izletište “Mlaka” obitelji Živić.

Domaćin mladima bio je vlč. Ivan Živić sa svojim roditeljima. Proveo ih je kroz posjed upoznajući ih s poviješću imanja i sadržajima koje ono nudi. Uslijedilo je misno slavlje koje je predslavio studentski kapelan vlč. Mario Žigman u koncelebraciji s vlč. Živićem, župnikom Župe sv. Jakova u Gunji te vlč. Matijom Aušićem, župnim vikarom Župe Uzvišenja sv. Križa u Osijeku, dok je vlč. Mario Brkić, župnik Župe Rođenja sv. Ivana Krstitelja u Sarvašu, ispovijedao.

Vlč. Mario u homiliji je rekao da ono što sigurno znamo o sv. Josipu jest da je bio ponizan i tih svetac. Međutim, svetac koji se zasigurno mučio sa svojim sumnjama. Potom je pobrojao Josipove tri sumnje koje su ga morile. Prva sumnja jest sumnja iz ljubavi prema Bogu. „Često ćemo pomisliti da su naše sumnje udaljavanje od Boga. Međutim, postoje one dobre sumnje koje nas približavaju Bogu jer nam pomažu da obrazložimo nadu poziva koji je u nama, a s druge strane pozvani smo propitivati duhove, na što nas potiče apostol Pavao“, rekao je vlč. Žigman i naveo i drugu sumnju s kojim se sveti Josip susreo – sumnju u samoga sebe.  

Treća sumnja s kojom se sv. Josip susreo očitovala se kroz napastovanje Sotone koji želi Josipa nagovoriti da iz lažne poniznosti napusti Mariju. „I mi smo u iskušenju da iz lažne poniznosti ne djelujemo prema Božjoj volji – tako što ćemo odbacivati teškoće i križeve svoga života. Istinska poniznost traži prihvaćanje teškoća. Sveti Josip nam može biti primjer i uzor istinske poniznosti jer nije dopustio da sjeme sumnje raste u njegovu srcu, već je bio otvoren Bogu i njegovu djelovanju“, poručio je vlč. Mario.

Nakon mise jedan dio mladih zauzeo se oko roštilja, dok su ostali imali priliku igrati razne sportove, družiti se i upoznavati. Drag gost bio im je i đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić, koji im se pridružio u pratnji vlč. Domagoja Lackovića, tajnika Nadbiskupskog ordinarijata. Duhovno-rekreativni izlet zaključen je pjesmom i molitvom koju je predvodio studentski kapelan vlč. Mario. L. Aračić/V. Lončar