Sjećanje na poginule mještane Slavonskog Broda

SLAVONSKI BROD (TU) – Udruga hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata Brodsko-posavske županije organizirala je 3. svibnja prigodan program kojim su obilježili 29. obljetnicu jednog od najtragičnijih dana u Domovinskom ratu, kada od topničkih i minobacačkih neprijateljskih granata te bombi izbačenih iz neprijateljskih zrakoplova poginulo 16 osoba, od kojih šestero maloljetne djece, a ranjeno oko 60 ljudi.

Sukladno epidemiološkim mjerama, program pod geslom „Sjećajmo ih se s tugom i ponosom“ započeo je misom zadušnicom u župnoj crkvi Gospe Brze Pomoći, koju je predvodio župnik Ivan Lenić. U molitvi vjernika posebno su molili kako za poginulih šestoro maloljetne djece, tako i za sve poginule i stradale u Domovinskom ratu.

Izaslanstva su potom položila vijence, zapalila svijeće te se pomolila kod spomen-obilježja „Prekinuto djetinjstvo“ na Šetalištu Braće Radića te kod spomen-obilježja „Djevojčica“ podignutog 2000. godine pored OŠ „Hugo Badalić“. Vijenac i svijeće položeni su i kod Spomenika hrvatskim braniteljima na Trgu Stjepana Miletića.

U ratnim danima u Slavonskom Brodu poginulo je 28 djece, kojima je naprasno prekinuto djetinjstvo. B. Lukačević