Duhovni susret KMNL regije Osijek u Župi Uzvišenja sv. Križa

OSIJEK (TU) – Duhovni susret Katoličke malonogometne lige regije Osijek, kojim je označen početak proljetne polusezone, održan je 5. svibnja u retfalačkoj župnoj crkvi Uzvišenja sv. Križa u Osijeku uz večernju misu sa župljanima, a zbog epidemioloških mjera izostalo je uobičajeno druženje nogometaša. Misu je predvodio duhovnik KMNL-a osječke regije, studentski kapelan i župni vikar Mario Žigman, a suslavio retfalački župnik Ivica Martić.

Propovijedajući, Žigman je razmatrao motrišta o sumnji sv. Josipa, pojasnivši da je misi prethodila pobožnost sv. Josipu u svečevoj Godini koju svake srijede predmoli župna muška molitvena skupina „Čuvari saveza sv. Josipa“. „Sveti Josip pokazuje kako se po svojoj sumnji može približiti Bogu. Imamo problem na putu vjere jer sve želimo racionalizirati udaljujući se od Boga, a sv. Josip, koji je neslužbeno zaštitnik od sumnje i oklijevanja, primjer je povjerenja u Boga. Drugi vid sumnje je sumnja u samoga sebe. Josip je znao da je Adam više kriv nego Eva jer mu je Bog dao da ju čuva, a to nije učinio. Josip je poslušao  glas da se ne boji uzeti Mariju za svoju ženu. Sumnjajući u sebe i mi se bojimo da nećemo zaštititi dobro koje nam je povjereno. Treći vid sumnje dolazi od Sotoninog kušanja koji je htio Josipa navesti da napusti Mariju, odustane od svoje obitelji. I tu nam sveti Josip može biti primjer da budemo otvoreni Bogu i drugima kako bismo zaštitili svoju obitelj. Vi ste muškarci poput sv. Josipa i možete zaštititi svoju obitelj“, kazao je propovjednik.

Nakon slavlja, domaćini su pozdravili nogometaše koji se vraćaju na sportski teren na otvorenom 6. svibnja te će u Osijeku ekipe KMNL regije Osijek zaigrati na Srednjoškolskom igralištu. Detalji o utakmicama ekipa u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji mogu se pogledati na mrežnoj stranici KMNL-a (kmnl.hr). „KMNL regija Osijek ima 12 ekipa, od kojih devet iz župa osječkih dekanata te tri studentske uključujući ekipu DUHOS-a. KMNL okuplja studente, radničku mladež i srednjoškolce. Duhovne susrete imamo četiri puta godišnje, odnosno u proljeće i jesen, na početku i na kraju polusezone“, pojašnjava student Luka Kopić. Inače, KMNL Đakovačko-osječke nadbiskupije započela je kao KMNL Osijek i osnovana je na poticaj nekolicine mladih osječke župe Uzvišenja sv. Križa u Retfali koji su uz vodstvo tadašnjeg župnog vikara Ivice Kelama igrali nogomet i željeli su župni sport proširiti u međužupno natjecanje i druženje mladih. Ideju je podržao tadašnji retfalački župnik Helmut Schumacheru i prenio ju ostalim župnicima te se liga širi na vinkovačku regiju (zahvaljujući Marku Jukiću) i područje Nadbiskupije. Udruga KMNL Đakovačko-osječke nadbiskupije osnovana je u prosincu 2002. godine, potvrdila ju je tadašnja Đakovačka i Srijemska biskupije i mons. dr. Đuro Hranić te je kao crkveni pokret mladih ustrojena 24. veljače 2003. godine i upisana u državni registar udruga. Smisao djelovanja KMNL-a je: putem sporta, obogaćenim kršćanskom porukom ljubavi i vjere u život, okupiti u zajedništvu mlade različitih profila i dobi te poticati lokalnu zajednicu na što bolju komunikaciju među različitim dobnim, socijalnim, vjerskim i kulturološkim skupinama, bolju suradnju u rimokatoličkim župnim zajednicama, te razvijati tjelesnu i duhovnu stranu ljudskog bića kroz redovitu sportsku aktivnost i evanđeosku poruku ljubavi. N. Špoljarić