Počela Katehetska proljetna škola

ZAGREB (TU/IKA) – Katehetska proljetna škola „Bliskost Riječi u nastavi na daljinu – O govornim kompetencijama u online nastavi“ počela je u četvrtak 6. svibnja putem aplikacije Zoom. Susret, u organizaciji Nacionalnog katehetskog ureda Hrvatske biskupske konferencije i Agencije za odgoj i obrazovanje, započeo je molitvom nakon koje je uslijedio pozdravni govor predsjednika Vijeća HBK za katehizaciju i novu evangelizaciju đakovačko-osječkog nadbiskupa Đure Hranića. Uime nadbiskupa Hranića, govor je pročitao predstojnik Nacionalnog katehetskog ureda HBK dr. Ivica Pažin.

„Smisao blizine i bliskosti raste s međusobnom udaljenošću. Posljednjih nas je nekoliko mjeseci stvarnost u kojoj se nalazimo poučila da tek s udaljenošću raste istinski smisao svake blizine. Tu smo istinu bili primorani osjetiti i živjeti u vremenu koje je iza nas. Tim smo vremenom još uvijek okruženi. Ono što nam se činilo tako svakodnevnim, do te mjere da to više nismo niti uočavali, odjednom je postala naša najveća preokupacija“, poručio je biskup Hranić.

„Blizina i bliskost s drugima. Da će nas udaljenost toliko približiti, tko je to mogao i pomisliti? Da će nemogućnost bliskih susreta probuditi u nama duboku čežnju za drugim, i to u toj mjeri da iznalazimo mogućnosti različitih ‘online’ susreta, danas je nepobitna činjenica. Tako doživljavam i ovu Katehetsku školu. Ne samo kao mjesto i vrijeme preporučene i trajne obveze osobnoga napredovanja, koliko više kao darovano mjesto i vrijeme blizine sa svima vama“, poručio je, između ostaloga, biskup Hranić.

„Uopće ne sumnjam da će nas naši predavači i voditelji radionica naučiti vrednovati svoj vlastiti rad i svoje mogućnosti. Također se nadam da će nam pripomoći naučiti nas govoriti o blizini i bliskosti Riječi u nastavi na daljinu. Da će tu bliskost posvjedočiti, već su učinili prihvaćanjem predavanja i sudjelovanja na Katehetskoj školi. Svima njima zahvaljujem, a vama želim plodonosna dva radna dana“, zaključio je u svojoj poruci nadbiskup Hranić.

Zatim se pozdravnim govorom obratila ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje dr. sc. Dubravka Brezak Stamać. Pozdravivši prisutne, Brezak Stamać je pohvalila teme predavanja. Istaknula je da je ovo vrijeme za kršćane, a osobito na području Zagreba, donijelo iznimnu situaciju u kojoj su crkve postale nedostupne. To nas vraća na početke kršćanstva kada je vjera bila nevidljiva i zatomljena, ali jaka, poručila je Brezak Stamać te poželjela uspješnu provedbu katehetske proljetne škole. Susret, održan preko aplikacije Zoom, moderirao je dekan Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Josip Šimunović. Nakon uvodnih pozdrava započela su predavanja prvoga dana. Katehetska proljetna škola „Bliskost Riječi u nastavi na daljinu – O govornim kompetencijama u online nastavi“ traje dva dana, od četvrtka 6. do petka 7. svibnja.