Branitelji i stradalnici na blagdanskoj misi u Aljmašu

ALJMAŠ (TU) – Od 2000. godine u aljmaško Svetište Gospe od Utočišta na svetkovinu Velike Gospe organizirano su, tijekom devet godina, hodočastili hrvatski branitelji i članovi njihovih obitelji, a već petu godinu u marijanskom prošteništu podnevnu misu za stradalnike i branitelje predvodio je dr. Stanislav Šota, povjerenik za pastoral branitelja Đakovačko-osječke nadbiskupije. 

 

“Drago mi je što ste danas došli moliti za naše hrvatske vitezove poginule u Domovinskom obrambenom ratu… Duboko sam uvjeren da su zbog vjere u Boga, vjere u hrvatski narod, vjere u ljubav i dobro pobijedili zlo „četništva i velikosrpske agresije“, ukazali na duh „odnarođenog bezbožnog komunizma“. Svojom žrtvom, nesebično danim svojim životima, omogućili su nam da se mi danas hrabro, kao i oni borimo za istinu o Domovinskom ratu, čuvamo, posebice živimo vrednote utemeljene u Božjem naumu; vrednote bračno-obiteljskoga života; vrednote poštenog odgovornog rada; ljubavi prema svakom čovjeku, napose ljubavi prema Bogu. Svjedoci smo kako se lažne vrednote, lažne i djelomične istine pojedinih lobija, grupacija, organizacija raznih i mutnih namjera, isto tako političara kojima nije na prvom mjestu hrvatski narod, njegov  napredak i život u miru, nego njihov osobni interes, vrlo agresivno pokušava nametnuti našemu narodu, našemu čovjeku, posebice mladima. Oni istinskog vjernika ne mogu ni uplašiti i zastrašiti. Vjernik u Krista lako ih prepoznaje, ne da se smesti u ljubavi i dobru”, uvodno je istaknuo predvoditelj slavlja.

Govoreći kako Gospa od Utočišta ima silnu moć, koju joj je dao Bog po njezinu Sinu Isusu, Šota je u propovijedi podsjetio da nas “pomoćnica i zagovornica BDM beskrajno ljubi, shvaća, suosjeća s nama, čezne za nama, brine se za nas, ali i danas računa na našu pobožnost, traži vjeru u stvaranju boljeg i pravednijeg svijeta, računa na naš hod za Kristom, osobni susret s Kristom u istini, bez  maske i glume”.  “Danas molimo zagovor BDM za sve one koji gube snagu, volju, koji su sve naglašenije egzistencijalno depresivni zbog cjelokupne situacije u našoj domovini koja je „sve manje naša“, a sve više tuđa“, dok su pojedinci sve spremni prodati zbog osobnog interesa. Ne promatrajmo svijet, političare, lobije koji „grade kulu trenutnu, prolaznu, kulu od pijeska koja će se brzo urušiti“. Budimo zagledani u BDM koja se toliko puta pokazala tješiteljicom, zagovornicom i pomoćnicom kršćanskog puka, koji moli i vjeruje… Ne zaboravimo da imamo majku. Preporučimo danas BDM naše mlade, posebno siromašne i napuštene, preporučimo joj naše obitelji, posebno krizne i izgubljene, preporučimo cijeli kršćanski svijet njezinom moćnom zagovoru! Neka i danas po njezinoj brizi i zagovoru svijet osjeti da s pouzdanjem u Nju može činiti velika i čudesna djela. Zar ima ljepšeg čuda kada, u olujnim vremenima današnjice, mnogobrojnim protivnim vjetrovima koji dolaze sa svih strana ovog bezbožnog svijeta, zagledani u Krista i Mariju činimo čudo ljubavi gradeći i čineći ovaj svijet ljepšim. Uvjeren sam da možemo graditi „bolji svijet“ sklopljenim rukama i pogledom usmjerenim ka Bogu”, zaključio je Šota. Nevenka Špoljarić