Molitvom u Nemetinu obilježen Dan logoraša

NEMETIN (TU) – Sjećanje na veliki dan radosti zbog velike ratne razmjene zatočenika 14. kolovoza 1992. godine u Nemetinu oživljeno je uz spomen-obilježje osječkog prigradskog naselja Nemetin gdje je u molitvenom zajedništvu obilježen Dan logoraša, ujedno hrvatski Dan sjećanja na zatočene i nestale tijekom Domovinskoga rata. Uz intoniranje hrvatske himne odana je počast poginulima i nasilno ubijenima u srbijanskim i crnogorskim logorima te su sabrani predvođeni župnikom vukovarske župe Sv. Filipa i Jakova ap. fra Ivicom Jagodićem molili za pokojnike i ujedno zahvalili Bogu za život.

 

Okupljeni su se prisjetili kako je prije 22 godine u Nemetinu, na tadašnjoj liniji razdvajanja slobodnog i okupiranog područja Republike Hrvatske, održana najveća razmjena ratnih zatočenika u Domovinskom ratu kada je slobodu doživjelo 714 logoraša srbijanskih logora, većinom Vukovaraca. Komemoracijski program vodio je Zdravko Komšić, predsjednik vukovarskog ogranka Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora (HDLSKL), a okupljenima se se obratili Danijel Rehak, predsjednik HDLSKL-a, osječki dogradonačelnik Vladimir Ham, vukovarski gradonačelnik Ivan Penava i osječko-baranjski župan dr. Vladimir Šišljagić. Rečeno je kako je 300 branitelja i civila ubijeno u logorima u Srbiji, koje ondje nazivaju sabirni centri, a za zločine nad braniteljima Vukovara nitko nije odgovorao i preživjeli stalno i ponovno zahtijevaju od najviših hrvatskih dužnosnika procesuiranje počinitelja!

Obilježavanje zajedničkoga rođendana razmijenjenih 14. kolovoza uz Dan logoraša održano je u organizaciji HDLSKL-a cjelodnevnim programom druženja. U vukovarskom Hrvatskom domu upriličena je svečana akademija uz prikazivanje dokumentarnih scena razmjene u Nemetinu i dočeka logoraša u Osijeku, a na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru su položeni vijenci i upaljene svijeće. Nevenka Špoljarić