Blagoslov polja o svetkovini zaštitnika Župe Trnjani

TRNJANI (TU) – Svečanim euharistijskim slavljem u župnoj crkvi, a potom i tradicionalnim obredom blagoslova polja i pšenice u dvorištu župe, u Trnjanima je proslavljena svetkovina svetog Marka evanđeliste, zaštitnika ove drevne slavonske župe. Misu i blagoslov pred brojnim je okupljenim župljanima predvodio vlč. Ivan Andrić, voditelj Nadbiskupijskog ureda za crkvenu glazbu i profesor KBF-a u Đakovu.

Suslavili su domaći župnik vlč. Nikola Kaurin, svećenik u središnjim nadbiskupijskim ustanovama vlč. Stjepan Maroslavac, župnik susjedne župe Garčin vlč. Tomislav Karavidović, župnik u Svilaju vlč. Ivica Tušek, župnik u Klakaru vlč. Zoran Aladić, svećenik na doktorskom studiju u Rimu vlč. Davor Senjan te umirovljeni trnjanski župnik vlč. Stjepan Buček. Posluživali su đakoni Nikola Klemen i Antun Nikolić, a pjevanjem je animirao župni mješoviti zbor pod vodstvom orguljaša Dine Klema.

U prigodnoj homiliji vlč. Andrić vjernicima je približio lik i svetost evanđeliste Marka, učenika svetog Petra apostola, a potom i molitvu kao istinski stav poniznosti pred Bogom i opreci oholosti, o čemu je govorio i sveti Jakov apostol: (…) Bog se oholima protivi, a poniznima daruje milost (usp. Jak 4, 4-6). “Stoga je i molitva za urod polja također stav poniznosti i otvorenosti da sve primamo iz Božje ruke, jer ako se oslanjamo samo na svoje snage, onda imamo samo ono prolazno i propadljivo”, kazao je uz ostalo vlč. Andrić. Ivica Vlašić