Manifestacija „Od Đurđeva do Markova“

VINKOVCI (TU) – U sklopu održavanja manifestacije „Od Đurđeva do Markova“, u nedjelju, 24. travnja 2022. godine pokraj kapelice Uzašašća Gospodnjeg u vinkovačkom naselju Borinci, u organizaciji Udruge „Naši Borinci“ i Župe Presvetog Srca Isusova Vinkovci slavljena je sveta misa koju je predvodio domaći župnik Ladislav Dort.

Kao i svake godine  konjanici i zaprege okupili su se ispred Župe te je povorka krenula put Borinaca. Na početku misnoga slavlja župnik je pozdravio sve nazočne poželjevši svima sretan i blagoslovljen ‘mladi Uskrs’, naglasivši da je ovo Nedjelja Božjeg milosrđa kojega smo svi tako potrebni. Istaknuo je kako obilježavajući liturgijski spomen svetog Jurja na poseban način molimo za sve naše konjogojce i ovom svetom misom i blagoslovom podržavamo njihov rad i ljubav prema ovim plemenitim životinjama.

Župnik je u svojoj homiliji govorio o stanju duha u ovom našem modernom svijetu, kulturi straha i sveprisutne sumnje. Mi ljudi sumnjičavi smo prema svemu i svakome, sumnjamo u zrak koji dišemo, hranu koju jedemo, piće koje pijemo, u institucije, u politiku, u susjede i kolege, članove obitelji, sumnjamo u svoju Crkvu, pa i sami u sebe. Stvorivši takav svijet u očaju, sumnjamo i u samog Boga. Društvo nad kojim se nadvio oblak sumnje idealno je za različite oblike manipulacije. Takvim društvom se lako vlada, istaknuo je župnik. Osvrnuvši se na naviješten evanđeoski ulomak, rekao je kako su se učenici zaključali, bili u velikom strahu, boje se i sumnjaju. Dolazak Isusa sve mijenja. Za razliku od drugih apostola i od nas danas, apostol Toma poznatiji kao nevjerni Toma svoju sumnju javno je iznosio. Iako bi se dalo zaključiti da je sumnja nešto bez čega bi nam bilo puno bolje, postavlja se pitanje, je li to baš tako?! Ako smo i sami u sumnji možda baš od tog nevjernog Tome i njegove sumnje možemo nešto naučiti. Čovjeka upravo njegove sumnje i bezbrojna pitanja dovode bliže Bogu i stanju u kojem će ozbiljnije shvaćati svoju vjeru. Kada bi nam se Bog tek tako ukazao i dopustio nam da stavimo svoj prst umjesto čavala, malo nas bi se othrvalo da Boga ne uzima zdravo za gotovo. Sumnja nas može dovesti Bogu ako joj to dopustimo, potaknuti nas da preispitamo temelje svog identiteta. Sumnjičavi i nevjerni Toma dao je odgovor na sva pitanja, a on glasi: „Gospodin moj i Bog moj.“ Mi se moramo usuditi vjerovati izvan svih naših sumnji kako bismo živjeli sada i u vječnosti, istaknuo je župnik na kraju propovijedi.

Uslijedio je blagoslov konja i konjanika. Župnik je izmolio blagoslovne molitve nad konjanicima i konjima iz starog obrednika iz 19. st., a potom ih poškropio blagoslovljenom vodom.

U ponedjeljak, 25. travnja 2022. godine u 17 sati, na blagdan svetog Marka evanđeliste na istom mjestu slavljena je sveta misa. Po završetku slavlja župnik se uputio prema križu, moleći litanije Svih svetih, nakon čega je blagoslovio polja, usjeve, vinograde i voćnjake na sve četiri strane svijeta, čime je završilo ovogodišnje obilježavanje ove manifestacije. Ana Papac