Počelo 64. redovno plenarno zasjedanje HBK

ZAGREB (IKA/TU) – Pod predsjedanjem predsjednika Hrvatske biskupske konferencije zadarskog nadbiskupa Želimira Puljića, u sjedištu HBK u Zagrebu, u utorak 26. travnja počelo je 64. redovno plenarno zasjedanje HBK.

Na početku zasjedanja, nakon uvodne molitve Srednjeg časa, mons. Puljić se obratio okupljenim biskupima pozdravnim govorom. Poseban pozdrav uputio je mons. Milanu Zgrabliću kojega je papa Franjo prije dva i pol tjedna imenovao za zadarskog nadbiskupa koadjutora, te kao takav prvi put sudjeluje u zasjedanju HBK. Mons. Puljić je također čestitao imendan šestorici biskupa koji ga slave na spomendan sv. Jurja. Napomenuo je da se od sudjelovanja u zasjedanju ispričao kotorski biskup Ivan Štironja.

Predsjednik HBK potom se osvrnuo na aktualnu situaciju, posebice na rat u Ukrajini i pandemiju koronavirusne bolesti. Osvrćući se na ukidanje protuepidemijskih mjera napomenuo je da je uz opravdanu radost zbog njihova dokidanja, još uvijek potrebna potrebna „doza opreza dok se vraćamo redovnoj svakodnevici društvenoga, crkvenoga i vjerničkoga života“. Također je zahvalio zdravstvenim djelatnicima i onima koji su „ovlašću društvene odgovornosti u vidu prevencije vodili brigu da bude što manje posljedica za zdravlje pojedinaca“.

„Zahvalni smo i vjernicima koji su se s opakom zarazom borili, ne samo medicinskim sredstvima i odgovornim ponašanjem, već i preporukom Bogu i svecima zaštitnicima“, istaknuo je nadbiskup Puljić.

Potom se osvrnuo i na agresiju Ruske Federacije na Ukrajinu. „Duboko nas potresaju dnevna izvješća iz Ukrajine o mnoštvu prognanih civila, o rušenju zgrada i spomenika kulture, o ubijanju zarobljenika, djece, starih i nemoćnih“, rekao je. Ujedno je zahvalio obiteljima, humanitarnim organizacijama, posebice Caritasu, koji iskazuju blizinu i solidarnost izbjeglicama te stradalom pučanstvu u Ukrajini.

Mons. Puljić najavio je da će u povodu obilježavanja 25. obljetnice ratifikacije triju Ugovora između Svete Stolice i RH (9. travnja 1997.) i 30. obljetnice priznanja Hrvatske od strane Svete Stolice (13. siječnja 1992.), državni tajnik Svete Stolice kardinal Pietro Parolin posjetiti Hrvatsku od 10. do 12. svibnja 2022.

Predsjednik HBK na kraju je najavio teme zasjedanja. Biskupi će, između ostaloga, razgovarati o novom uređenju pravilnika o financijskom sustavu Crkve u Republici Hrvatskoj, o „Crkvi u Hrvatskoj na sinodskom putu“, o motupropriju „Antiquum ministerium“ kojim je papa Franjo prošle godine ustanovio službu katehista, o nekim aktualnim pitanjima Hrvatske katoličke mreže, o nekim mandatima u tijelima HBK te će izabrati novog ravnatelja Hrvatskog Caritasa.

Na kraju zasjedanja, u četvrtak u podne trebala bi biti održana konferencija za medije.