Hodočašće od Punitovaca do Jurjevca

PUNITOVCI/JURJEVAC PUNITOVAČKI (TU) – Svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije svečano je proslavljena u Župi Punitovci dana 14. kolovoza hodočašćem od punitovačke župne crkve Sv. Ladislava kralja do filijalne crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije u Jurjevcu Punitovačkom.

Nakon moljenja litanija pred Gospinom špiljom u dvorištu punitovačke crkve, hodočasnici su uz molitvu, pjesmu i upaljene baklje pošli na tri kilometra dug put prema jurjevačkoj crkvi. Prije m    isnoga slavlja vjernici su imali priliku za ispovijed. Hodočašće i večernju misu predvodio je punitovački župnik doc. dr. Đurica Pardon.

U svojoj homiliji vlč. Pardon osvrnuo se na zajedništvo vjernika unutar Crkve, a posebno u vremenu pandemije bolesti COVID-19 te rekao: „Večeras se na poseban način očituje što donosi život brige jednih za druge. Budućnost koja se očituje u Blaženoj Djevici Mariji na nebo uznesenoj nama je dana da je već sada ovdje ostvarujemo na primjeru njezina života, i prije njezinoga uznesenja i poslije njezinoga uznesenja. Još ovdje na Zemlji brinula se za apostolski zbor, brinula se za Isusove učenike, surađivala s njima, pratila Isusa na križnome putu, čuvala, bila pokraj križa, a onda pratila Crkvu i brinula za apostole i prve kršćane koji su stradavali i kojima je bilo teško pronijeti radosnu vijest o Isusovu uskrsnuću. I nakon uznesenja na Nebo to i dalje čini.”

I mi smo pozvani misliti na druge i približiti se drugima, rekao je vlč. Pardon i nastavio: „I mi smo pozvani činiti da nam drugi budu blizu. Neka Blažena Djevica Marija, koja je među nama i s nama i u ovim trenutcima našega života kada nam stižu razne poruke koje nas jedne od drugih udaljavaju, ponovno navijesti radosnu vijest: ‘Dođite bliže! Ujedinite se! Činite svijet boljim mjestom – mjestom zajedništva, brige, mjestom izvršavanja evanđeoskih poziva.’ Jedni drugima moramo biti na radost, na sreću, na zadovoljstvo, na mir. Jedni drugih se ne moramo bojati. ‘Zarazimo’ jedni druge dobrotom i plemenitošću. Blažena Djevica Marija pokazala je da nas Nebo čeka. Možemo odrasti do Neba. Nebo nam je granica u dobroti i plemenitosti. Povjerujmo Bogu poput Blažene Djevice Marije jer On je stvorio svijet i dao nam mogućnost da u njemu sretno, radosno i zadovoljno živimo.“

Hodočašće povodom blagdana Uznesenja Blažene Djevice Marije u Župi Punitovci tradicionalno se održava već više od petnaest godina. Sveta misa održana je na otvorenome ispred jurjevačke crkve, uz poštivanje mjera protiv bolesti COVID-19. Tanja Čatić