15. Susret osoba s invaliditetom Osječke regije

OSIJEK (TU) – Uz geslo „Što god vam rekne, učinite!“ (Iv 2,5) u Osijeku je 27. listopada 2019. održan 15. Regionalni susret osoba s invaliditetom i njihovih obitelji Osječke regije (Osječki istočni, Osječki zapadni, Čepinski i Baranjski dekanat) kojim je Zajednica Vjera i svjetlo „Plamen ljubavi“ proslavila 20 godina djelovanja u Osijeku. Višesatni je susret u dvorani Strelišta Pampas, na području retfalačke Župe Uzvišenja sv. Križa, počeo duhovno-kulturno-umjetničkim programom, koji je osmislio domaćinski koordinacijski tim Zajednice VIS „Plamen ljubavi“ s voditeljicom Kristinom Rebom, a organizirali animatori i suradnici u Nadbiskupijskom povjerenstvu za pastoral osoba s invaliditetom i članova njihovih obitelji Đakovačko-osječke nadbiskupije iz Osječke regije.

Središnji događaj jubileja bilo je svečano euharistijsko slavlje koje je predslavio i propovijedao vlč. Alojz Kovaček, nadbiskupijski povjerenik za pastoral osoba s invaliditetom i župnik Župe sv. Ćirila i Metoda, slav. ap., a suslavili su Mario Žigman, studentski kapelan u Osijeku i Filip Sertić, župni vikar Župe Uzvišenja sv. Križa. Misno zahvalno slavlje liturgijskim pjevanjem i sviranjem pratio je DUHOS band, posluživao je đakon u Župi sv. Josipa radnika u Belišću fra Josip Dolić, a ministrirao bogoslov iz Subotice Dušan Balažević.

Nastanak VIS “Plamen ljubavi”

Na kraju mise svjedočila je Marija Glavaš (VIS Plamen ljubavi) prisjećajući se zaslužni(ca)ka za zajedništvo: „Sjećajući se riječi J. Vaniera: ‘Sve je počelo od male želje –biti zajedno’ s nama su bili, i sada su, tijekom 20 godina, naši prijatelji – snaga i pokretači zajednice, brojni mladi ljudi i malo stariji koji su, dolazeći k nama, upoznali malenost i jednostavnost i postali naši Šimuni Cirenci. U zajedništvu i prijateljstvu kroz rad i molitvu darovali su sebe i puno svoga vremena žrtvujući svoje obveze i obitelji. Sve vas pamtimo, a i danas volimo biti s vama! Još veću odgovornost preuzeli su naši izabrani voditelji od početka: Tatjana, Celina, Marijan, Josipa, č. s. Krista, Nada i Kristina. Svoje poslanje od Boga usmjerili ste na Zajednicu VIS oslobađajući nas od osamljenosti, a naše opterećenje pretvarali u dostojanstvo i ponos.“

Govoreći o nastanku Zajednice u Hrvatskoj M. Glavaš podsjetila je kako su „prije 20 godina roditelji djece rođene s mentalnim poteškoćama tražili način i sadržaj kojim bi se aktivnije uključili u život svojih župa kao ravnopravni članovi Crkve i društva te su, tražeći put s vjeroučiteljicom Centra „Ivan  Štark“ č. s. Klarisom Rimac odlazili u Belišće i Đakovo na susrete postojećih zajednica koje je oformio fra Ivan Široki, sadašnji nacionalni duhovnik VIS-a u Hrvatskoj, prenoseći svjetlo zajednice iz susjedne Slovenije u Zagreb (1993.), a potom u Slavoniju (1997.)“. Prvo okupljanje bilo je u svibnju 1999. u osječkoj Tvrđi u franjevačkoj crkvi Sv. križa, a od rujna susreti su tri godine održavani u kući Zajednice MiR gdje je sa fra Zdravkom Lazićem VIS prolazila formaciju, zatim su pet godina susreti bili u dvorani župe Sv. Petra i Pavla. „Duhovnici Zajednice u to vrijeme, isusovci Mirko Nikolić i Ignac Čižmešija, uvijek su bili blizu i dopustili su da preko njih primamo Božju milost za osobnu izgradnju i rast naše Zajednice. Zbog brojnosti članova morali smo se podijeliti u dvije Zajednice – Radost (djeluje u župi Sv. Ćirila i Metoda) i Plamen ljubavi (nalazi se od 2007. u župi Uzvišenja sv. Križa), a prije pet godina ustrojena je i priznata 3. Zajednica – Zrno gorušice (djeluje u župi Sv. Josipa radnika),“ ispričala je Glavaš.

Sudionici programa

Program i misu na znakovni jezik tumačila je vjeroučiteljica Vesna Klir. Susretu su nazočili predstavnici: Zajednice VIS iz Zagreba (Zvonko Vnučec), Đakova, Vinkovaca, Ivankova, Belišća i Osijeka (Radost, Plamen ljubavi, Zrno gorušice), katoličkih udruga u Osijeku, članovi obitelji osoba sa invaliditetom, Udruge obitelji hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a Osječko-baranjske županije, savjetnik pravobraniteljice u Područnom uredu Osijek za osobe sa invaliditetom Mario Burek te dvadeset volontera VIS Plamen ljubavi.

Slavljenički program ostvarili su: djeca u vjerskoj skupini i odgojiteljice Anđa Mutapčić i Zdenka Beker iz DV Jelenko; korisnici i stručnjaci Centra za odgoj i obrazovanje „Ivan Štark“ nastupili su u školskom bendu Osječki biseri (vjeroučitelj Stjepan Šop, defektolog Ante Papić); Centar „JA kao i TI“; Udruga za Down sindrom Osječko-baranjske županije i grada Osijeka uz vodstvo trenerice Mateje Smajić i volonterki Hanne Kaladić i Ane Magličić; učenici 3.c razreda OŠ Višnjevac uz vodstvo učiteljice Jasne Dorić; učenici uz vodstvo vjeroučiteljice Ljiljane Mandurić iz OŠ „Retfala“ priredili su igrokaz „Zahvalnost“; osječke Zajednice VIS, KUD Leopold, dok je pojedine izvedbe klavijaturno pratila s. Samuela Markanović.

Posebnu pozornost i pljesak 300-tinjak nazočnih susretu zaslužio je nastup slavljeničkoga VIS-a „Plamen ljubavi“, zajednice koja djeluje u župi Uzvišenja sv. Križa od 2007. godine, a u Osijeku od 1999. godine, slaveći 20. rođendan. „Zajednica se okuplja 4. nedjelje u mjesecu. Sve vas rado pozivamo na naše susrete. Slušamo i učimo od Isusa iz evanđelja, dajemo život evanđelju. Stoga smo osobito ponosni i radosni jer sudjelujemo u oživljavanju događaja iz Isusova života“, poručili su članovi priređujući scenski prikaz prvog zapisanog Isusovog čuda na svadbi u Kani Galilejskoj. Posebnost nastupa kroz vrsno poznavanje znakovnoga jezika pretočenog u pjesmu predstavili su učenici OŠ Višnjevac (mentorstvo vjeroučiteljica Vesna Klir i učiteljica Alme Mance).

Zajednica VIS Zrno gorušice (djeluje pet godina u osječkoj župi Sv. Josipa Radnika) predstavila je „svjedočanstvo talenta u invalidskim kolicima“ Frančiške Nade Knežević o njenom sinu Ivici Vukoviću, paraplegičaru, nakon stradanja na pješakom prijelazu prije 30 godina, koji je danas uspješni sportaš, pom. trener karate kluba HVIDR-a Osijek i vlasnik brojnih medalja među kojima zlatne iz Poljske od prije par dana. Zlatnu je medalju Ivica darovao VIS Plamen ljubavi za 20-godišnji jubilej. Ivica je na susret došao sa suprugom Danijelom i Goranom Đukićem, svojim uspješnim učenikom koji je tijekom svjedočenja pokazivao pokrete u karateu. Program su vodile retfalačke župljanke i ministrantice: Anamaria Reba, Anja Nenadović i Jonna Mikulandra.

Svi smo pozvani biti Božja djeca

Uvodeći u misno slavlje predslavitelj Kovaček je sve sabrane pozdravio u ime nadbiskupa mons. Đure Hranića zahvalivši svim sudjelovateljima i organizatorima 15. susreta te čestitao 20-godišnicu. U propovijedi je podsjetio kako je vrhunac svakoga susreta i života Božja riječ koja je vjerniku mjerilo i ogledalo. „Koliko glumaca ima koji sebe slave i stavljaju na zvjezdano nebo, ali ta slava je kratkotrajna. Vi nemate potrebu glumiti pred Bogom i ljudima i Bog vas takve kakvi jeste voli i stavlja za uzor drugima. Svi smo pozvani biti Božja djeca i s tom mišlju, slaveći 20 godina molimo da još župnih zajednica primi i osnuje VIS koji će biti duša u svakoj obitelji i župi, u kojoj će drugi poput vas biti aktivni navjestitelji Božje riječi i svjetla, svijetleći svojim životom drugima, biti primjer kako da u svakodnevnom životu budemo svjetiljka, ohrabrenje da nas nikakve poteškoće ne smetu i da u vjeri i svjetlu rastemo“, kazao je Kovaček. Članovi triju Zajednica na misi su prinosili darove (Bibliju, križ, cvijeće, svijeću, pomagala, lijekove, sami sebe, kruh, vino i vodu), u molitvi vjernika molili za sebe, Zajednicu, za župu, obitelj i svijet te za pokojne i pok. utemeljitelja Zajednice VIS J. Vaniera (umro u svibnju 2019.). Nakon mise gosti su darivali domaćinsku slavljeničku Zajednicu. Završni poslijepodnevni dio nedjeljnoga susreta priređen je uz trpezu zajedništva koju su omogućili retfalački župljani i brojni darivatelji. Nevenka Špoljarić