Brucošijada Duhos-a u Osijeku

OSIJEK (TU) – „Svugdje sam Te tražio, a Ti si bio u meni“ riječi su svetog Augustina, izabrane kao geslo druge po redu Duhos brucošijade, održane u subotu 26. listopada 2019. u cjelodnevnom programu od 10 do 19 sati. Okupljanje je započelo u vjeronaučnim prostorima Župe svetog Ćirila i Metoda u Osijeku, gdje su brucoše i druge mlade dočekali stariji studenti s prigodnim poklonima dobrodošlice nakon čega je uslijedilo euharistijsko slavlje koje je predvodio studentski kapelan vlč. Mario Žigman, a animirao DUHOS band.

Studentski kapelan je obraćajući se okupljenima objasnio kako čovjek konstantno traga za nečim, srećom, slavom i bogatstvom, ali je u konačnici u potrazi za Bogom. U našem traženju uvijek je Bog onaj koji nas prvi traži. „Sv. Augustin, čiji smo citat izabrali kao geslo naše brucošijade: ‘Bože, svugdje sam te tražio, a ti si bio u meni’, doista je tragao sav svoj život za Bogom, jer ga ništa nije uspijevalo ispuniti. Ipak nije odustajao, neprestano traženje i molitva njegove majke, svete Monike, dovela ga je do susreta sa svetim biskupom Ambrozijem preko kojega je shvatio da ga samo Bog i njegova ljubav mogu potpuno ispuniti. Sv. Augustin bio je otvorena srca, zbog toga je i pronašao Boga, a to je i poslanje i svakog od nas“, istaknuo je vlč. Žigman i zaključio: „Budite tražitelji Boga i Bog će naći put do vas. Budimo oni koji će tijekom današnjeg dana doista dati Bogu odgovor na to pitanje: ‘Jesi li u mojoj blizini ili me tražiš na krivim mjestima?’“

Nakon euharistijskog slavlja uslijedilo je upoznavanje kroz zajedničke igre i ples. Nakon ručka formirano je šest ekipa koje su obilazile različite lokacije grada Osijeka. Na svakoj od tih lokacija: Kampus, Tvrđa, Srednjika, Pješački most, Šetač, Gradska knjižnica te na kraju crkva u Divaltovoj, ekipa je morala napraviti selfie, pročitati tekst zanimljivosti o samoj lokaciji, ali i citat iz Biblije, odraditi neki već određeni zadatak (npr. darovati čokoladu s porukom slučajnom prolazniku, blagoslivljati ljude koje sretnu putem, javiti se nekom od svojih bližnjih…). Potom su pogledali skeč „Božje dlijeto“ koji su pripremili dvoje studenata, a koji govori o problemima poput lijenosti, požude, ljutnje i ponosa. Na temelju odrađenih zadataka i skeča, svaka grupa je promišljala o jednom od problema i tražila riješenje. Na kraju su sve grupe donijele svoj komadić slagalice koji je oblikovao jednu zajedničku fotografiju svih lokacija, otkrivajući kako na kraju daje oblik križa.

Vlč. Mario je zaključujući radionice pojasnio ulogu selfija, koji nas usmjeruju na nas same ali mogu biti i poticaj da istinsku ljepotu i Boga potražimo u nama samima, u našoj nutrini. Rečeno je kako problemi o kojima se promišljalo u radionicama mogu biti korisni za daljnju izgradnju. Jednako nam i problemi o kojima se promišljalo mogu biti korisni i za daljnju izgradnju. Ukoliko uključimo Boga u sve svoje segmente i životne relacije, dobre i loše, tek ćemo onda pronaći puninu. Bog će pronaći put do našeg srca ukoliko mu se otvorimo i to dopustimo.

Brucošijada je zaključena euharistijskim klanjanjem u zimskoj kapelici, tijekom kojeg je svaka osoba imala priliku na papir napisati sve one negativne stvari koje umanjuju sliku o nama samima, sve ono što nas sputava u životu, grijeh zbog kojeg se ne prihvaćamo, zbog kojeg se zatvaramo u sebe. Te su papiriće mladi potom ispred oltara simbolično istrgali i bacili u koš za smeće te zahvalili Gospodinu koji ne gleda naše slabosti već nas neizmjerno ljubi i uvijek iznova pokazuje kako smo njegova remek-djela. Marija Kristić