Đakovački bogoslovi proslavili Dimitrijevo u Piškorevcima

PIŠKOREVCI (TU) – Vjernici grkokatoličke rusinske župe sv. Dimitrija, velikomučenika u Piškorevcima proslavili su u subotu, 26. listopada spomendan svoga zaštitnika. Tom prigodom desetorica đakovačkih đakona i bogoslova posjetili su, na poziv domaćeg župnika o. Igora Sikore, spomenutu župu. Božansku liturgiju sv. Ivana Zlatoustoga služio je mons. Milan Stipić, apostolski administrator Križevačke eparhije.

Uz posluživanje o. Lukáša Homoľa, đakona iz Slovačke, na liturgiji su suslužili: preč. Josip Ivešić, rimokatolički župnik u Đakovu; vlč. Damir Stanić, rimokatolički župnik u Piškorevcima; vlč. Stjepan Maroslavac, biritualac; vlč. Ivica Rebić, rimokatolički župnik u Josipovcu; vlč. Miro Tomas, rimokatolički župnik u Levanjskoj Varoši; o. Igor Sikora, grkokatolički župnik u Piškorevcima; o. Ljubomir Sturko, grkokatolički župnik u Osijeku; o. Aleksandar Hmilj, grkokatolički župnik u Slavonskom Brodu; o. Roman Stupjak, grkokatolički župnik u Mikluševcima te o. Oleg Zakaljuk, grkokatolički župnik u Rajevu Selu.

U prigodnoj homiliji mons. Stipić pozvao je vjernike da se ugledaju u herojski život i djelo đakona i mučenika Dimitrija, kako bi idući njegovim stopama rasli u osobnoj kršćanskoj zrelosti i svetosti.

Liturgiju sv. Ivana Zlatoustoga troglasnim pjevanjem animirali su đakovački bogoslovi pod vodstvom bogoslova Brune Diklića. Poslanicu prema ukrajinskom napjevu otpjevao je bogoslov Bogdan Rudinski. Liturgija je služena i pjevana na hrvatskom, ukrajinskom i crkvenoslavenskom jeziku. Ove godine prema želji i na inicijativu mons. Milana Stipića đakovački su bogoslovi pjevali istočnu liturgiju u Piškorevcima i time još jednom posvjedočili ljepotu i bogatstvo života u jednoj Kristovoj Crkvi.

Slavlje je nastavljeno za zajedničkim stolom uz druženje i pjesmu. Mislav Tokić