Mons. Đuro Hranić – novi metropolit i nadbiskup Đakovačko-osječke nadbiskupije

ĐAKOVO (TU) – Apostolska nuncijatura u Hrvatskoj objavila je u četvrtak, 18. travnja 2013., točno u podne, da je Sveti Otac prihvatio odreknuće mons. Marina Srakića od službe pastoralnog upravljanja Đakovačko-osječkom nadbiskupijom, u skladu s kan. 401 § 1. Zakonika kanonskog prava, te je imenovao nadbiskupom metropolitom iste crkvene pokrajine mons. Đuru Hranića, dosadašnjeg pomoćnog biskupa Đakovačko-osječke nadbiskupije. U isto vrijeme, u podne, u Nadbiskupskom domu u Đakovu apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj, mons. Alessandro D’Errico, predstavnicima medija objavio je istu vijest – mons. Đuro Hranić novi je nadbiskup Đakovačko-osječke nadbiskupije.

Osim đakovačkih biskupa Marina Srakića i Đure Hranića, susretu je nazočio srijemski biskup Đuro Gašparović, mons. Mauro Lalli, savjetnik Nuncijature, mons. Enco Rodinis, generalni tajnik HBK, mons. Fabijan Svalina, zamjenik generalnog tajnika HBK i ravnatelj Hrvatskog Caritasa, brojni svećenici, članovi prvostolnog kaptola, profesori KBF-a u Đakovu predvođeni dekanom mons. Perom Aračićem, odgojitelji Bogoslovnog sjemeništa, časne sestre te djelatnici središnjih nadbiskupijskih ustanova.

Obraćanje nuncija Alessandra D’Errica

Rekavši kako su ga poglavari Svete Stolice zadužili da dođe u Đakovo donijeti vijesti, nuncij D’Errico podsjetio je da je nadbiskup Marin Srakić odmah nakon navršenih 75 godina života ponudio ostavku u svezi pastoralne uprave Nadbiskupijom te u različitim prilikama molio kako njega, tako i poglavare da se požure s imenovanjem njegova nasljednika, smatrajući kako nadbiskup mora imati više snage za suočavanje s izazovima koje danas susreće Đakovačko-osječka metropolija. Kazao je kako je papa Franjo prihvatio njegovu ostavku te se obratio nadbiskupu Srakiću riječima: “Draga Ekselencijo, dopustite mi reći da mi je pomalo žao zbog ove vijesti, zbog velikog poštovanja koje imam prema Vama. U Vama sam uvijek nalazio mudrog pastira, pametnog, sposobnog, revnog, potpuno posvećenog dobru Đakovačko-osječke nadbiskupije i sveopće Crkve. U ime Svetog Oca i Svete Stolice zahvaljujem za dobro koje ste obilno širili tijekom 23 godine svoje biskupske službe. Sjećat ćemo Vas se osobito kao biskupa Biskupske sinode, kao predsjednika HBK, kao pastira koji je slijedio osnivanje nove Metropolije đakovačko-osječke. Želimo Vam dug život i dobro zdravlje; pratit ćemo Vas snažnim molitvama, puni povjerenja da će Gospodar života i povijesti nastaviti izlijevati na Vas obilje blagoslova i milosti.” Nuncijevo obraćanje nadbiskupu popratio je dugotrajan pljesak nazočnih.  

Nakon toga, nuncij je objavio kako je novi nadbiskup Đakovačko-osječke nadbiskupije mons. Hranić, pojašnjavajući kako se prošlih mjeseci pažnja Svete Stolice usmjerila na crkvene osobe koje imaju prokušani osjećaj za Crkvu, dobre ljudske i svećeničke kvalitete i koje imaju jako široku kulturu. “Na kraju, Sveti je Otac Franjo izabrao crkvenu osobu koja dobro poznaje Slavoniju i koja je vama jako draga. I evo, točno ovaj trenutak, također u Vatikanu, bit će objavljeno da je Njegova Svetost imenovala đakovačko-osječkog nadbiskupa i metropolitu – Njegovu Ekselenciju Preuzvišenog monsinjora Đuru Hranića”, rekao je nuncij, upućujući čestitke novom nadbiskupu te izražavajući osobno zadovoljstvo njegovim izborom.  “Uvijek sam čuo puno dobra o Vama; i – rekao bih još više – mogao sam se uvijek diviti Vašim ljudskim i pastoralnim darovima. Vi ste izabrani sin ove Metropolije i već imate lijepo iskustvo biskupskog služenja. Ovih mjeseci mojeg služenja u Hrvatskoj, mogao sam isto tako konstatirati još više koliko je cijenjen Vaš dragocjen doprinos koji ste dali monsinjoru Srakiću kao pomoćni biskup. Sve nam to pomaže da gledamo s povjerenjem posao koji Vas čeka, u zahtjevnoj službi kao nadbiskupa i metropolite”, istaknuo je nuncij, obećavajući novom nadbiskupu svoje molitve.

Na kraju govora nuncij D’Errico zahvalio je svima koji su za ovaj crkveni događaj posljednjih mjeseci surađivali s Apostolskom Nuncijaturom, ističući otvorenost i veliku ozbiljnost svih uključenih.

Riječ nadbiskupa Marina Srakića

U svom obraćanju nadbiskup Srakić izrazio je radost i zadovoljstvo izborom svoga nasljednika te uputio zahvalu svima s kojima je surađivao tijekom svoje svećeničke i biskupske službe. “Jedan je svećenik rekao: ‘Biskupi dolaze i odlaze, samo Krist Gospodin za stalno ostaje.’ Krist koji je ‘za nas i za sve ljude’ ostaje predvoditi našu Crkvu đakovačko-osječku”, rekao je nadbiskup Srakić, potom se obraćajući nadbiskupu Hraniću: “Tvoje biskupsko geslo glasi: ‘Izvezi na pučinu!’ Ovo naše ‘panonsko more’ puno je plićaka i skrivenih hridi. Izvozeći na pučinu, uz asistenciju Duha Svetoga, i zagovor Blažene Djevice Marije, budi uvjeren da ćeš imati podršku svojih svećenika, redovnika i redovnica, kao i ostalih članova Božjega naroda, napose mene, nadbiskupa u miru. Pred tobom su teški zadatci, velika odgovornost, no Gospodin i tebi govori, kao što je govorio i svima onima koje je postavljao na čelo svoga  naroda: ‘Ne boj se! Ja sam s tobom!'” Nadbiskup Srakić potom je preporučio novoga nadbiskupa cijeloj nadbiskupijskoj zajednici, uz želje da ga Gospodin podrži na ‘mnogaja ljeta’.

Obraćanje novog nadbiskupa Đure Hranića

“Gospodin mi ponovno upućuje svoj poziv: ‘Izvezi na pučinu!’ Ispovijedam ponajprije svoju vjeru u Trojedinoga Boga te povjerenje u njegovu Providnost, koja vodi svaki ljudski život, Crkvu i čitav svijet. Istodobno mu ponizno izričem duboku vjerničku zahvalnost za dar svećeničkog poziva i za sva njegova dosadašnja dobročinstva. S povjerenjem sve stavljam u njegove ruke i želio bih se prepustiti njegovu vodstvu”, rekao je okupljenima novi nadbiskup, mons. Đuro Hranić, upućujući zahvalu papi Franji za povjerenje i imenovanje, njegovim suradnicima što su ga predložili ili podržali, a osobitu zahvalnost uputio je prvom đakovačko-osječkom nadbiskupu i metropolitu mons. Marinu Srakiću, koji ga prati od njegove 17. godine života, kao rektor, profesor i biskup i koji ga je prije 12 godina zaredio za svoga pomoćnog biskupa. “Vi ste i najzaslužniji za moje današnje imenovanje Vašim nasljednikom. Poštovani i dragi Oče Nadbiskupe, od srca Vam na svemu hvala! Osjećam se Vašim sinom i Vašim dužnikom. Preporučujem Vam se za budućnost i molim Vas za Vašu pomoć. Nadam se da ću i u svojoj novoj službi upravo u Vama imati dragocjenog i mudrog savjetnika te da ću smjeti računati na Vašu velikodušnu biskupsku pomoć u pastoralnim obvezama na području naše drage Nadbiskupije”, rekao je nadbiskup Hranić.

Osim u osobno, zahvalu nadbiskupu Srakiću za njegovo biskupsko služenje uputio je i u ime cijele Đakovačko-osječke nadbiskupije, rekavši kako će ta služba u povijesti biti upisana zlatnim slovima, spominjući Drugu biskupijsku sinodu đakovačku i srijemsku i sve ono što je ona pokrenula na pastoralno-katehetskom planu, biskupiju uzdignutu na rang nadbiskupije i metropolitanskog sjedišta, novu slavonsku Đakovačko-osječku crkvenu pokrajinu, ponovno osamostaljenu i obnovljenu Srijemsku biskupiju, Katolički bogoslovni fakultet u Đakovu, duhovnu baštinu apostolskog pohoda blaženoga pape Ivana Pavla II. Osijeku i Đakovu, ponovno izgrađenu i materijalno obnovljenu biskupiju, teško stradalu u Domovinskom ratu, Osijek uzdignut na čast susjedišta nadbiskupije i metropolije, Vikarijat u Osijeku, Središnju nadbiskupijsku i fakultetsku knjižnicu…

Preporučujući se u molitve svim članovima Nadbiskupije, nadbiskup Hranić izrazio je nadu u velikodušnu otvorenost svih djelovanju Duha Svetoga koji obnavlja krsni, svećenički i redovnički zanos, sve poziva na svetost te uvijek iznova blagoslivlje brojnim karizmama i darovima, mladenačkim poletom mladosti i nadolazećih generacija bogoslova, redovničkih kandidata i kandidatica. Posebno se preporučio braći svećenicima i redovnicima, moleći za crkveno zajedništvo, vedru bratsku suradnju i suodgovornost u pastirskom i evangelizacijskom poslanju. “Nadam se rastućem apostolskom žaru i pastoralno-katehetskoj zauzetosti svih nas: svećenika, redovnika i redovnica, svih vjeroučitelja, župnih suradnika i brojnih drugih vjernika laika po župama naše Nadbiskupije te okupljenima u vjernička društva”, rekao je novi nadbiskup, obrativši se potom profesorima KBF-a i odgojiteljima u Bogoslovnom sjemeništu, ističući kako računa na njih kao na najbliže suradnike, mudre i stručne savjetnike, pomoćnike. Na kraju svoga obraćanja, novi je nadbiskup uputio zahvalu biskupima Đakovačko-osječke metropolije te svim biskupima HBK, na čelu s predsjednikom mons. Želimirom Puljićem, zamolivši nuncija D’Errica da papi Franji prenese izraze zahvalnosti, sinovsku odanost i ljubav te ga zamoli za njegov apostolski blagoslov za njega i za čitavu Đakovačko-osječku nadbiskupiju i metropoliju.

Svi nazočni potom su čestitali novom nadbiskupu, a predstavnici medija iskoristili su priliku da biskupima postave još nekoliko pitanja. Među ostalim, najviše ih je zanimalo kada će novi nadbiskup preuzeti svoju službu, na što je nadbiskup Srakić rekao kako će to najvjerojatnije biti u subotu, 8. lipnja 2013. u đakovačkoj prvostolnici.

Životopis nadbiskupa Đure Hranića

Mons. Đuro Hranić rođen je 20. ožujka 1961. u Ceriću, župa Nuštar, u obitelji pok. Stjepana i Eve, rođene Marković. Osnovnu školu pohađao je u Ceriću i Nuštru od 1967. do 1975. godine. Prva dva razreda srednje škole završio je u Osijeku, a posljednja dva u Đakovu na Biskupijskoj gimnaziji “Josip Juraj Strossmayer”, gdje je godine 1979. i maturirao.

Filozofsko-teološki studij završio je na Visokoj bogoslovnoj školi u Đakovu 1986. godine. Za svećenika je zaređen u đakovačkoj katedrali 29. lipnja 1986. Godine 1986. i 1987. obnašao je službu župnog vikara (kapelana) u osječkoj donjogradskoj župi Preslavnog Imena Marijina i službu tajnika Instituta za teološku kulturu laika u Osijeku. Godine 1987. odlazi na poslijediplomski studij u Rim. Ondje je, kao pitomac Papinskog hrvatskog Zavoda sv. Jeronima, završio specijalizaciju iz dogmatske teologije na Teološkom fakultetu Papinskog Sveučilišta Gregoriana, gdje je 1993. stekao doktorat iz dogmatske teologije, obranivši tezu pod naslovom “L`uomo immagine di Dio nell`insegnamento di Giovanni Paolo II (1978-1988)” (“Čovjek slika Božja u učenju Ivana Pavla II. (1978.-1988.)”.

Po povratku iz Rima 1993. godine imenovan je profesorom dogmatike na Teologiji u Đakovu, danas Katoličkom bogoslovnom fakultetu, gdje kao naslovni docent predaje sve do sada. Bio je prefekt Bogoslovnog sjemeništa u Đakovu (1993.-1996.), glavni i odgovorni urednik Vjesnika Đakovačke i Srijemske biskupije (1994.-2001.) te generalni tajnik Druge biskupijske sinode đakovačke i srijemske (1998.-2008.).

Mons. Hranić je autor niza teoloških članaka objavljenih u Vjesniku Đakovačke i Srijemske biskupije, revijama “Diacovensia”, “Kateheza”, “Bogoslovska smotra” te različitim zbornicima i časopisima. Često nastupa kao predavač na stručnim susretima, simpozijima i projektima u zemlji i inozemstvu, a u mnogo prilika pozivan je da bude voditelj duhovnih vježbi za laike, svećenike, redovnike i redovnice.

Bio je član Vijeća za nauk vjere pri Hrvatskoj biskupskoj konferenciji (HBK), član Biskupske komisije HBK za laike, član Uredničkog vijeća “Glasnika Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku” te zamjenik predsjednika Povjerenstva za promicanje suradnje između Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku i Teologije u Đakovu.

Papa Ivan Pavao II. imenovao ga je 5. srpnja 2001., na blagdan svetih Ćirila i Metoda pomoćnim biskupom đakovačkim i srijemskim te naslovnim biskupom Gaudiabe. Za biskupa je zaređen 22. rujna 2001. u katedrali u Đakovu. Od 1. listopada iste godine do danas obavljao je službu generalnog vikara Đakovačke i srijemske biskupije, odnosno Đakovačko-osječke nadbiskupije. Mons. Hranić predsjednik je Vijeća Hrvatske biskupske konferencije (HBK) za katehizaciju, predsjednik Odbora HBK za pastoral Roma te član Biskupske komisije HBK za dijalog sa Srpskom Pravoslavnom Crkvom i član Odbora HBK za Hrvatsku inozemnu pastvu. Na plenarnom zasjedanju Vijeća europskih biskupskih konferencija (CCEE), održanom od 27. do 30. rujna 2012. godine u St. Gallenu, imenovan je predsjednikom Odjela za katehezu pri Komisiji za katehezu, školstvo i sveučilišta CCEE. Anica Banović