Završni molitveni susret unutar novoga ciklusa “Lectio divina”

OSIJEK (TU) – Devetnaesti, ujedno posljednji molitveno-biblijski susret unutar novoga ciklusa Lectio divina, pod vodstvom vlč. dr. Davora Vukovića, profesora fundamentalne teologije u Đakovu i sveučilišnog kapelana u Osijeku, održan je u srijedu, 15. lipnja 2022., u pastoralnim prostorima Nadbiskupskog vikarijata u Osijeku. Susret je započeo zajedničkom molitvom. Zahvaljujući tehničkoj podršci koju je osigurala Anamarija Buzgo, susret su pratili i sudionici on-line, preko video veze na you tube kanalu Duhosa. Snimka Lectio divina ostaje dostupna na YouTube kanalu Duhosa za sve zainteresirane.

 

 

Za temu susreta odabran je odlomak iz Matejevog evanđelja koji donosi izvještaj o blaženstvima i Isusovom nauku o kršćanima koji su sol zemlje i svjetlo svijeta (usp. Mt 5,1-16). Prvi korak Lectio divina je čitanje (lectio) odabranog biblijskog teksta. Nakon čitanja uslijedilo je razmatranje (meditatio) u kojem su protumačene neke teme pročitanog ulomka.

Vlč. Vuković je istaknuo kako je ulomak iz Matejevog evanđelja početak evanđeoske besjede, odnosno govora na gori u kojem nalazimo čitavu zbirku Isusovih pouka i u kojem je sadržana novost Isusovog naučavanja (usp. Mt 5-7). Riječ je o svojevrsnom proglasu Kraljevstva Božjega i nove kršćanske pravednosti. Besjeda na gori započinje s osam puta ponovljenom riječju „blago“. To je povik, obećanje, srdačni pozdrav u smislu: Blago vama! U Starom zavjetu se rabi kako bi se drugomu poželjelo i zazvalo blagoslov, mir i sreću. Ovdje blaženstva objavljuju sliku novoga naroda Božjega, te su put življenja naroda i pojedinca koji je izabrao Isusa Krista za svog učitelja, naglasio je dr. Vuković.

Zajednička nit svih blaženstava jest da učenici stave Boga na prvo mjesto. Siromasi duhom su oni koji nemaju ništa drugo nego Boga i pouzdanje u njega. Ožalošćeni su oni učenici kojima je utjeha jedino Bog. Blaženi su ujedno krotki i ponizni, po uzoru na Učitelja koji je „krotka i ponizna srca“. Nasljedovatelji Kristovi su ujedno gladni i žedni pravednosti, odnosno samoga Boga, radi kojega su i progonjeni i obespravljeni. Po uzoru na Oca nebeskog koji je milosrdan, učenici su ujedno pozvani i sami biti milosrdni, mirotvorci, čista i neokaljana srca i duše, istaknuo je dr. Vuković.

Na učenicima koji budu živjeli u duhu besjede na gori, ostvarit će se, obećava Isus, blagoslov i blaženstvo koje sam Bog daje i jest. Bog sam će biti nagrada učenicima koji žive u duhu blaženstava: njihova je plaća na nebesima, odnosno u Bogu, u odnosu s Kristom, u Kraljevstvu Božjem, u vječnom zajedništvu s trojedinim Bogom. Takvi učenici već sada bivaju nagrađeni, unatoč progonstvima, obdareni milošću i spasenjem Božjim, a kao takvi postaju sol zemlje i svjetlost svijeta, po uzoru na samog Učitelja, Isusa Krista (usp. Iv 8,12). I mi, Kristovi učenici ovog našega vremena, pozvani smo na život blaženstva; pozvani smo biti sol zemlje u kojoj živimo i svjetlost svijeta u koji smo uronjeni, istaknuo je vlč. Vuković.

U razmatranje o ovim, ali i o drugim temama na temelju pročitanog odlomka, uključili su se i ostali sudionici susreta. Nakon razmatranja (meditatio), uslijedila je molitva (oratio) nadahnuta pročitanim tekstom. Posljednji „Lectio divina“ drugoga ciklusa završen je zajedničkom molitvom i prigodnim domjenkom. Treći ciklus biblijsko-molitvenih susreta „Lectio divina“ započinje polovinom rujna 2022. u pastoralnim prostorima Vikarijata u Osijeku. Autor fotografije i teksta: Anamarija Buzgo