Zajednički obred vjenčanja 18 zaručnika

VAJSKA (TU) – U župnoj crkvi sv. Jurja u Vajskoj, u subotu 23. kolovoza 2014. župnik Vinko Cvijin upriličio je crkveno vjenčanje za osamnaest parova romske nacionalnosti. Svečanu povorku  zaručnika i njihovih kumova župnik je uveo u crkvu. Osamnaest parova okupljeno oko oltara, zajedno je izreklo ženidbenu privolu te pružajući jedno drugome desnu ruku, svatko ponaosob, obećao je vjernost svome bračnom drugu u dobru i zlu.

 

U sažetoj homiliji župnik je istaknuo važnost kršćanskog života. “Gradite svoj život na stijeni, a ta stijena neka bude Isus Krist. Odgajate djecu u vjeri, šaljite ih na vjeronauk, a ja ću ih učiti kako da Vas poštuju. Učite ih da cijene život, učite ih moralnim vrijednostima”, potaknuo ih je vlč. Cvijin.

Ovo nije prvi put da se u Vajskoj održavaju skupna vjenčanja. I bivši župnik Josip Kujundžić organizirao ih jer, vjernici Romi vole se veseliti i slaviti, ali im financijski nije moguće organizirati tolike proslave. Stoga čekaju pogodan trenutak i vrlo često više sretnih događaja u životu objedine u jedno veliko slavlje.

Crkva je toga dana bila puna djece pa su vjernici izrazili želju da ih toliki broj bude i na nedjeljnim misama. Toga dana vjenčali su se: Dalibor Mišković i Renata Bubori; Ivan Veljković i Sanja Salma; Ivan Salma i Hermina Bubori; Milan Salma i Eva Petrović; Bojan Petrović i Slađana Đurđević; Goran Đurđević i Biserka Čonka; Zoran Mišković i Nataša Petrović; Gašpar Balog i Mirjana Pal; Ivan Nikolić i Sanja Petrović; Goran Petrović i Mira Balog; Adam Mišković i Jelisaveta Oroš; Danijel Mišković i Mirela Đurđević; Dragan Salma i Mirela Mišković; Zoran Mihajlović i Ruža Mišković; Antun Đurđević i Ana Mišković; Boban Đurković i Jelena Petrović; Ivan Mišković i Sanela Pal; Branko Mišković i Slađana Petrović. Amalija Šimunović