Peta obljetnica izgradnje i posvete prvoga Schönstattskog svetišta

MALA SUBOTICA (IKA) – U Maloj Subotici kod Čakovca u subotu 23. kolovoza cjelodnevnim duhovnim programom proslavljena je peta obljetnica izgradnje i posvete prvoga Schönstattskog svetišta Majke Triput Divne u Hrvatskoj te je održana domovinska proslava 100. obljetnice samog Pokreta koji je utemeljio njemački palotinac o. Josef Kentenich.
Proslava je održana pod geslom “Zajedno u Savezu ljubavi” u spomen na 1914. godinu kada je mala skupina vjernika na čelu s o. Kentenichom, dana 18. listopada, sklopila prvi Savez ljubavi s Marijom u kapelici u Schönstattu, gradiću pokraj Koblenza u Njemačkoj.

Zahvalno misno slavlje za osnutak i djelovanje toga međunarodnog pokreta unutar Katoličke Crkve predvodio je varaždinski biskup Josip Mrzljak u zajedništvu s dvadesetak svećenika – članova i podupiratelja Schönstattskog pokreta. Na misi se okupilo više tisuća hodočasnika iz svih krajeva Hrvatske koji su sa sobom na poseban blagoslov donijeli mnogobrojna hodočasnička svetišta Majke Triput Divne u obliku drvenih “oltarića” s Marijinom slikom. Hodočasnička svetišta tako su pristigla iz Zagreba, Slavonije, pa čak i iz stradalničke Gunje, Istre, Dalmacije i Dubrovnika, te ostalih krajeva Lijepe Naše u kojima su zaživjeli krugovi Akcije hodočasničke Gospe kojom se vjernici posvećuju na život u molitvi, činjenje djela ljubavi i misionarsko zauzimanje za druge. Misa, koja je proslavljena na oltaru na otvorenom u Marijinu perivoju, zaključena je pohodom do kapelice Majke Triput Divne, koja je potpuno identična prasvetištu u Schönstattu, kao i 200-njak njih u stotinjak zemalja diljem svijeta.

Biskup Mrzljak sudjelovao je i u popodnevnom svečanom duhovnom programu koji se sastojao od molitava, duhovnih pjesama, klanjanja pred Presvetim, svjedočanstava članova, blagoslova hodočasničkih svetišta te obnove Saveza ljubavi s Marijom koji za članove Schönstattske obitelji predstavlja vrelo blagoslova za kršćanski život.

Sve okupljene na domovinskoj proslavi velikog jubileja pozdravio je ravnatelj svetišta u Maloj Subotici o. Christoph Horn, koji je osobito zahvalio biskupu Mrzljaku na dolasku i predvođenju slavlja. Milodari prikupljeni na misi namijenjeni su dovršenju gradnje Hodočasničkog doma u tom svetištu koje tijekom godine okuplja sve više vjernika i članova sve brojnije Schönstattske obitelji. Biskup Mrzljak čestitao je svim članovima Hrvatske schönstattske obitelji jubilej koji će se svečano proslaviti u listopadu u samom Schönstattu te je izrazio zadovoljstvo što svetište u Maloj Subotici na području Varaždinske biskupije okuplja i povezuje hodočasnike iz cijele domovine koji tu obnavljaju svoj Savez s Marijom kako bi ih ona vodila svome Sinu i poticala na činjenje dobrih djela u svakodnevnom kršćanskom životu. Biskup Mrzljak ujedno je podsjetio kako se ove godine navršava i 100 godina od početka Prvoga svjetskog rata koji je donio mnogo zla čovječanstvu, no 100. obljetnica sklapanja Saveza ljubavi s Marijom svjedoči da u svijetu postoje i želja i namjera ljudi da se čini dobro nadahnuto kršćanskim životnim vrednotama. Zaželio je svima da poput Marije prepoznaju i prihvaćaju Božju volju za svoj život, pa i onda kada je potrebno ponijeti križ života, jer to je jedini ispravan put za naš osobni, obiteljski i društveni život, kao što je to želio i o. Kentenich kada je osnovao Savez ljubavi s Marijom kako bismo i mi kao vjernici, poput Marije, vršili Božju volju.

U molitvi vjernika na misi članovi HŠO molili su da u teškom vremenu, poput oca Kentenicha, budu ustrajni graditelji bolje budućnosti svog naroda i domovinske Crkve, da Bog usliši molitve HŠO za njezino jedinstvo, suradnike, duhovna zvanja i obnovljeno djelovanje, da obnavljajući Savez ljubavi otvore svoja srca kako bi primili milosti udomljenja, duhovne preobrazbe i apostolskog poslanja, da s poletom preuzmu svoje veliko poslanje kao osnivači plemenitog Schönstattskog djela u Hrvatskoj, te za sve one koji su svojim životom i primjerom utrli put Schönstattskoj duhovnosti.

Cjelodnevnoj proslavi prethodila je duhovna obnova, dok se tijekom cijele jubilarne godine u svetištu u Maloj Subotici održavaju prigodna slavlja i događanja, među kojima je bilo i drugo Nacionalno hodočašće obitelji 15. lipnja. Potkraj srpnja u samom je Schönstattu održan Tjedan hrvatskih svećenika i bogoslova, a HŠO priređuje i hodočašće svojih članova na središnju proslavu 100. obljetnice u Schönstatt od 16. do 20. listopada.

Svetište u Maloj Subotici po ljetnom će rasporedu biti otvoreno do 31. listopada svaki dan od 18 do 19.30 sati, klanjanje je četvrtkom navečer, svakog je 18. u mjesecu Dan saveza kada je svetište otvoreno od 9 do 19.30 sati, a određeni su i dani hodočašća treće nedjelje u mjesecu.