Zahvalno misno slavlje u Vinkovcima

VINKOVCI (TU) – U povodu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 23. obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluja, svečano misno slavlje u središnjoj vinkovačkoj crkvi Sv. Euzebija i Poliona, u nedjelju 5. kolovoza predvodio je domaći župnik mons. Tadija Pranjić. Koncelebrirao je vlč. Ivan Begović, koji je imenovan župnim upraviteljem župe Preslavnoga Imena Marijina u Retkovcima i kapelanom policijske kapelanije „Sveti Euzebije i Polion” u Vinkovcima.

Među ostalima, misnom slavlju nazočili su saborski zastupnik i predsjednik Gradskoga vijeća Vinkovaca dr. Mladen Karlić, vukovarsko-srijemski župan Božo Galić, zamjenik vinkovačkoga gradonačelnika Gabrijel Šokičić, zapovjednici bivših postrojbi, među kojima 109., predstavnici Sokolske garde Hrvatskog sokola Vinkovci, ratni načelnik Policijske uprave vukovarsko-srijemske Stipe Rimac, predsjednica Udruge roditelja poginulih branitelja Domovinskoga rata Grada Vinkovaca i predstavnici Hrvatskih oružanih i redarstvenih snaga.

Mons. Pranjić istaknuo je ponos, kako danas, tako i prije 23 godine na Hrvatsku vojsku i policiju i njihovu „spremnost, moralnost i jakost, da su mogle u roku od 36 sati osloboditi teritorij veličine Crne Gore, kao što su pisali strani dopisnici, čemu su se divili pojedini atašei pojedinih ambasada. Nisu mogli shvatiti da se u tako kratkom roku može osloboditi toliki teritorij od vojske koja je nosila naziv treće sila Europe”. Mons. Pranjić rekao je kako postoji i jedna tajna za one koji vjeruju u Boga: „Mi smo od početka zbivanja vjerovali u jednu stvar, koja se ostvarila u povijesti našega hrvatskoga naroda, vjerovali smo od početka, onda kada smo u svojim rukama imali, da ne kažem praćke, u odnosu na onu silnu artiljeriju i vojnu silu koju je imala okupatorska vojska, da je Bog na našoj strani. Od onoga prvoga trenutka, kada je prvi redarstvenik, vojnik, stavio krunicu oko vrata, znali smo kao Crkva, koja je uvijek bila najvjerniji pratilac hrvatskoga naroda, da ćemo do kraja, uz mnoge žrtve i patnje, koje smo prošli, zaista pobijediti i imati svoju državu, koju smo imali već davno, da ćemo se osamostaliti i postati svoji na svome.

Nažalost, u posljednje vrijeme neki još uvijek sanjaju davne snove Ilije Garašanina do Miloševića, Plavšićke i Karadžića, o nekakvoj Velikoj Srbiji od Virovitice, preko Karlovca do Karlobaga – zaboravite te snove. Oni su davno prošli i neće se nikada više vratiti jer mi smo sada svoji na svome. Zato smo danas radosni, ponosni i zahvalni onima koji su najviše pridonijeli upravo obrani naše Domovine, a to su Hrvatske oružane i redarstvene snage koje su na ovaj dan prije 23 godine bile pod jednim zapovjedništvom predsjednika Tuđmana. Osim poginulih branitelja, danas posebno želim naglasiti i naš pjevački zbor koji je tijekom cijeloga Domovinskoga rata bio ovdje, osim žena, koje su po naredbi Kriznoga štaba morale s djecom otići.”

Mons. Pranjić poručio je: Budimo i radosni i ponosni i volimo svoju Domovinu. Mi imamo jednu od najljepših zemalja svijeta. Imamo dobru, moralnu vojsku, dobru i sposobnu policiju, i svoju državu moramo čuvati. Katolička Crkva prošla je mnogo toga u svojoj povijesti, svoga se naroda nikada nije odrekla, i neće, i zato u svoje molitve uključimo našu Domovinu i sve poginule, zaključio je mons. Pranjić.

Pjevanje je predvodio domaći župni Mješoviti pjevački zbor „Sv. Cecilija” s voditeljicom i orguljašicom profesoricom Dubravkom Vukovarac. Snježana Kraljević